V sedmih korakih pripravi dom na jesen

Ker se vse hitreje bliža hladnejši del leta.

5.9.2017 ob 2:45

jesenm.jpg

Ko se poletje počasi poslavlja in zjutraj ter zvečer ob hladnih sapicah že prija debelejša jopica, tudi dom kliče po spremembah, ki ga bodo pripravile na jesen. Poglejte, s katerimi opravili ne gre odlašati, da vas pisani letni čas ne bi ujel nepripravljene.

Več uporabnih nasvetov najdete na Facebooku. 

Preprečite prepih

Ste vedeli, da okna in vrata, ki slabo tesnijo, račun za ogrevanje povečajo kar za 10 odstotkov? Torej zatesnite vse špranje, skozi katere bi sicer v stanovanje prihajal mrzel zrak in povzročal prepih.

Če so potrebna obsežnejša popravila, imate do jeseni še čas, v večini primerov pa bodo dovolj zaščitni samolepilni trakovi, debelejše zavese ter podloge pod vrati, ki bodo mrzlemu zraku preprečile, da bi hladil topel dom.

Osvetlite potke na dvorišču

Dnevi so se že dodobra skrajšali. Bolj, kot se bo bližala zima, krajši bodo in zvezde ter luna v oblačnih jesenskih nočeh ne bodo več metali svetlobe na poti do vaših vhodnih vrat.

Zato si omislite lične, nevsiljive lučke, ki bodo osvetljevale vaše dvorišče ali vrt ter vam, vašim otrokom ali gostom omogočali varnejši korak. V resnici so te dobra ideja za vse leto.

Dokončajte načrtovane projekte

Seznam načrtovanih opravil, ki ste ga sestavili na začetku poletja, je bil dolg. Vendar vas je lepo vreme pogosto zvabilo na obale bližnje reke, jezera, morja ali v gore. Dnevi in tedni so hitro minevali, nekatera načrtovana dela ste zato zgolj začeli, ne pa tudi končali, drugih se niste niti lotili.

Ozračje se je shladilo, dnevi so še lepi in zato je to idealen čas, da prepleskate kuhinjo, prebarvate ograjo na vrtu in izpod grmičkov okoli hiše očistite plevel.

PREBERITE še // Šest stvari, ki jih je pametno kupovati na septembrskih znižanjih

Poskrbite za brezhibne dimnike

Nič ni prijetnejšega, kot v jesenskih večerih sedeti ob topli peči ali kaminu. A da si s tem ne boste nakopali odvečnih težav poskrbite, da bodo dimniki res brezhibno delovali. Naročite pregled vaših, (kar bi tako ali tako morali storiti enkrat na leto) ter preglejte, kako delujejo kurilne naprave in, če ga imate, prezračevalni sisitem.

Pospravite poletno opremo

Na zunanjih vodnjakih zaprite vodo, očistite kosilnico in drugo orodje, ki ste ga poleti s pridom uporabljali. Očistite in popravite žar, še prej pa poglejte, če morda kaj od tega ne potrebuje popravila. Nočete namreč, da bi nedelujoče dočakalo naslednjo sezono.

PREBERITE še // Kako z mizice na balkonu očistiti vosek

Investirajte v predpražnike

Če ne želite, da bi bile vaše preproge in parket žrtve blata in pozimi tudi snega, so gumijasti predpražniki v hladnem delu leta obvezna oprema.

Zaščitite vrtno pohištvo

Nedvomno bi bili veseli, če bi zdržalo čim več sezon, zato ga ne smete nezaščitenega izpostavljati neprijaznemu vremenu.

Očistite ga in pospravite v vrtno lopo ali zgolj prekrijte z zaščitnimi prevlekami.

Opozorilo: jesen je lahko lepa. Zato s tem opravilom čakajte, dokler vreme dopušča. Posedanje na toplem jesenskem soncu je več kot prijetno.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)