Profesionalna čistilka svetuje, kako se znebiti nepotrebne navlake

Ne, res ne potrebujete vsega, kar imate doma.

19.4.2017 ob 5:15

dnevna_pexels-photo-299629.jpeg

Največji sovražnik spomladanskega čiščenja je strah, da bi zavrgli kaj, kar bi morda kdaj še potrebovali. A takšno mišljenje, ko bi radi nekaj, česar že res dolgo nismo uporabili, »za vsak slučaj« še malo obdržati, bo povzročilo obilo preglavic in onemogočilo, da bi domovanje rešili navlake. In tovrstnega mišljenja se je treba nemudoma znebiti, pravi Kate Ibbotson, ustanoviteljica čistilnega podjetja, ki ljudem pomaga rešiti se odvečnih reči.

Ena spletnih raziskav, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, je pokazala, da ima kar 57 odstotkov Otočanov nekje v hiši ali stanovanju prostor, namenjen rečem, ki bi jih morda še kdaj potrebovali. Pa jih seveda nikoli ne. Kate pozna tudi načine kako pretrgati začarani krog in enkrat za vselej stanovanje pospraviti kot se spodobi.

PREBERITE še // Pomladna čistka - katere kose pospraviti in katerih še ne

Začnite pri vrhu

Shrambe, garaže, podstrešja in kleti so tisti prostori, kjer se navadno nabira navlaka, ki bi jo morda lahko še kdaj potrebovali. Če s čiščenjem mislite resno, začnite najprej v teh prostorih. Težko bo, a treba se bo z nalogo spoprijeti, morda ob vsaki stvari res (racionalno) razmisliti, ali jo boste še kdaj potrebovali, in zavreči tisto, za kar veste, da ne boste. Vklopite razum. Nima smisla obdržati hlač, ki so vam tri številke preozke, za vsak slučaj, če kdaj pa le shujšate. To se ne bo zgodilo in dobre veste, da je tako.

Znebite se vsega, česar ne vidite

Ko odprete omare, predale in kuhinjske elemente, morate videti vse, kar je v njih. Ne po prestavljanju reči, temveč takoj, ko odprete vratca. Kar se je z leti nabralo zadaj, najverjetneje ne potrebujete. To še posebej drži v kuhinji. »Kolikokrat resnično uporabite tisto kuhalnico, ki leži pod vsemi noži in žlicami? Najbrž vsakič pograbite tisto, ki jo najprej zagledate, in to je tista, ki jo je vredno obdržati,« pravi Kate.

PREBERITE še // Šest odličnih bljižnic za čiščenje

Pazite na hladilnik

Tukaj se namreč zelo rada nabira navlaka v obliki hrane s pretečenim rokom in zgnito zelenjavo. Nekako enostavno je zapreti vrata in se pretvarjati, da je ne vidimo. Veliko bolj, kot jo vreči v smeti ali na kompost. Določite zatorej polico, na katero boste odlagali hrano, ki jo je treba pojesti najprej. Tako boste vedeli kateremu jogurtu bo čez nekaj dni potekel rok uporabe in ga še pred tem tudi pojedli.

Določite prostor za reči, ki morajo proč

Najhitreje boste dom pospravili, če že tekom leta ali meseca, v poseben prostor odlagate reči, ki jih nameravate zavreči. Sploh to velja za večje predmete, ki spadajo na odpad in ne v koše za smeti. Pri ženskah pa seveda oblačila. Če strgan pulover, ki mu ni več pomoči, nemudoma odložite k rečem, ki so namenjene v smeti, je veliko večja verjetnost, da ga boste tudi zavrgli. Če ga pustite še nekaj časa v omari, lahko namreč razvijete mišljenje »kaj če ga bom še kdaj oblekla ali popravila« in postal bo navlaka.

Naučite se sprejemati odločitve

Kadar se moramo odločati o preveč stvareh, se hitro počutimo preobremenjene. Strokovnjaki temu pravijo »odločitvena utrujenost«. Zato toliko ljudi na vodilnih položajih nosi vedno enaka oblačila, saj se jim s tem, ko imajo omaro polno črnih srajc, ni treba odločati kaj bodo oblekli. Ena odločitev manj in manj utrujenosti ter več energije za pomembnejše odločitve. Ko pa omara poka po šivih od različnih krojev in barv, se temu na podzavestni ravni upremo tako, da kupujemo še več oblačil. S tem želimo v glavi narediti red, namesto da bi ga naredili v omari. Konča se navadno tako, da nosimo le nova oblačila, starih pa kljub temu ne želimo zavreči, saj, »kaj če«, in omare se kmalu ne da več zapreti. Tega se preprosto rešimo tako, da se držimo preprostega pravila – za vsako novo majico (hlače, krilo, jopo, …) se znebimo ene stare. Garderoba bo tako obnovljena, reči pa bomo imeli vedno enako število.

Avtorica: B. K. P. 
Foto: Pexel


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)