Najbolj umazani kotički kuhinje

In kako jih očistiti.

22.12.2016 ob 7:15

kuhinja.jpg

Vaša kuhinja potrebuje resno predpraznično čiščenje. A kje začeti? Poglejte si pet njenih najbolj umazanih kotičkov in preverite, kako jim povrniti čistočo ter sijaj.

Nam že sledite na Facebooku

Pomivalno korito

V njem perete zelenjavo, splakujete meso, umivate roke in vanj zvečer odlagate umazano posodo, ki jo nameravate pomiti šele naslednji dan. Kakšne so posledice tega si najbrž mislite in najbolje jih je sproti odpravljati. Potem, ko pomijete posodo, svoje korito še dezinficirajte z jedilno sodo in alkoholnim kisom. Dve žlički jedilne sode zmešajte s pol decilitra alkoholnega kisa in dvema decilitroma vode. V plastenki z razpršilom pretersite mešanico in z njo poškropite korito. Počakajte nekaj minut, nato pa površine zdrgnite z gobico. Zlasti bodite pozorni na predele okoli odtokov, pri njihovih čepih in pipah. Prav tam so najpogosteje naseljene bakterije, ki se jih s površnim brisanjem ne boste znebili.

Kuhinjska gobica

Tako kot vaše korito, je tudi ta prava zakladnica bakterij in glivic. V njej se zadržujejo vlaga in ostanki hrane, ki jih tudi temeljito splakovanje ne odstrani. Najučinkoviteje jo boste očistili, če jo boste vsakič, ko v pomivalnem stroju pomivate posodo, položili na vrhnjo rešetko naprave. Pred tem jo dobro ožemite. Vroča voda med pranjem in zrak ob sušenju bosta pomorila večino klic. Lahko jo razkužite tudi v mikrovalovki in sicer tako, da vlažno položite vanjo za dve minuti. Pazite, da bo med pomivanji ostala suha in vsaj na vsake dva tedna staro nadomestite z novo.

Vaš telefon

S tem, ko telefon že dolgo ni več zgolj telefon, je postal tudi kuhinjski pripomoček. Z njega  lahko berete recepte in med pripravo dobrot ga imate kar na mizi ali pultu. Da tedaj na njem pristane kakšna sestavina, ni treba posebej poudarjati. Ko zaključite, ga zato dobro obrišite z mehko krpo in z njega odstranite vse, kar je nanj po pomoti zašlo. Sicer ne samo, da bo umazan, kaj lahko vam ne bo več služil tako, kot bi vam moral.

Kuhinjski podstavki

Čeprav jih vsak dan uporabljate in nanje postavljate vročo posodo, jih pri čiščenju največkrat izpustite. Torej se vprašajte, kaj vse se skriva na njih in v njihovih neštetih pregibih ter režah.  V resnici so prekriti z umazanijo. Rešitev: uporabite kuhinjsko gobico in toplo milnico, ter jih vsaj enkrat na teden dobro zdrgnite, splaknite in posušite. Z vseh strani.

Vaša pečica

Iz nje res vedno prijetno diši, a priprava slastnih jedi v njej pusti neljube posledice: zasušena maščoba in druga umazanija sta na moč trdovratni. Zato bo potrebna obširna akcija. Lahko si pomagate s kemičnimi čistili, ki so dokaj agresivna, ali za učinkovito čistilno sredstvo v posodi zmešate mešanico jedilne sode in vroče vode v enakem razmerju, da dobite gosto pasto. Če je pečica zelo umazana, primešajte še enak delež soli in nekaj žlic belega kisa ali detergenta za pomivanje posode. Zmes nanesite na stene pečice, jo pustite učinkovati nekaj ur ter nato zdrgnite z gobico, dobro splaknite ter posušite s čisto krpo.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)