Odlična novica: Lončnice lahko uspevajo tudi vam

Četudi nimate zelenih prstov.

12.2.2017 ob 6:15

roze_shutterstock_240422833.jpg

Večkrat ste se že skušali spoprijateljiti z lončnicami, a so kaj kmalu vse klavrno končale. Skoraj ste že obupali in potihem bujno rastje zavidate svoji prijateljici. Namenite si še eno priložnost ter si pomagajte z nekaj preprostimi napotki, s pomočjo katerih bo vaš dom postal zelen.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Preden jo kupite

Najprej dodobra preučite svoj dom. Koliko imate v njem prostora, svetlobe, kakšna je njegova temperatura, vlažnost, s čim ga pozimi ogrevate, je v njem prepih…Rastline zahtevajo svoje pogoje in jih, če jim je hladno, ne morete kar pokriti z odejo.

Odločite se za pravo (takšno, ki bo za vas najboljša)

Ko boste natančno določili pogoje, v katerih bo vaša lončnica rasla, se zamislite nad tem, koliko se ji v resnici nameravate posvečati. Bujne zelene rastline, kot so potos in pisana zelenčica, potrebujejo veliko vode in le težko jih boste zalivali preveč, uspevajo pa tudi v temnejših kotičkih. Na drugi strani so kaktusi, ki imajo radi svetle prostore in ne bodo zamerili, če jih boste kdaj pozabili zaliti.

PREBERITE še // Mali triki za bolj bujno in cvetoče cvetje

Nakup rastline

Glede na vse pogoje, vašo zavzetost in po nasvetih cvetličarke vam je uspelo izbrati za vas najboljšo rastlino. A preden s police vzamete prvo, se posvetite njenemu izgledu in bodite pozorni na morebitne suhe, rjave ali rumene listke. Če jih opazite, izberite drugo, zdravo rastlino.

Takoj, ko jo prinesete domov

Seznanite jo z njenim novim okoljem in jo brez presajanja postavite na mesto, ki ste ga določili zanjo. Če jo boste preveč prestavljali, boste kaj lahko spodbudili njen propad. Posvečajte ji potrebno pozornost, jo redno, glede na njene potrebe, zalivajte ter hranite, včasih lahko tudi malo poškropite. Če ji to seveda odgovarja.

Čez nekaj dni

Sedaj jo lahko že presadite, še prej pa poglejte, kako se je prilagodila na novo okolje in če vse poteka gladko. Kaktusi denimo začno spreminjati barvo, če jim je prevroče. Če vaš postaja svetlejši ali rumenkast, ga prestavite na rahlo hladnejše mesto, rumeni listi na lončnici nakazujejo, da jo zalivate preveč. Rjavi robovi, da dobi premalo vode. Upoštevajte prve »pritožbe« in ukrepajte, preden bo prepozno.

PREBERITE še // Odličen trik, ki podaljša obstojnost tulipanov

Po nekaj mesecih

Ker ste s prvo lončnico dokazali, da sploh ni tako težko in da zmorete tudi sami, ste dom dodobra založili še z drugimi zelenimi prijateljicami. Vaše stanovanje spominja na tropski vrt in vi z veseljem opazujete vse, kar bujno raste na vaših okenskih policah in na policah omar. Ob tem pa še lažje dihate.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)