O, joj! Zelo verjetno krompirjev pire pripravljate narobe!

Priznani kuhar razkriva boljši način.

25.12.2018 ob 5:35

pire_krompir_kuhanje_kulinarika_recept.jpg

Krompir je pri Slovencih izjemno priljubljen, sploh pire krompir. Odlično se poda k raznim tradicionalnim jedem, v katerih smo uživali že kot otroci, denimo čuftom, polnjenim paprikam, sarmam, golažu, … Pa nekoč stalnici v šolskih klopeh, špinači. Priprava je enostavna in hitra: krompir olupimo, ga skuhamo, nato pa odlijemo vodo, dodamo mleko, maslo, po želji še smetano in zmečkamo.

Ali pač? Eden od britanskih vrhunskih kulinaričnih strokovnjakov je namreč zmedel nemalo gospodinj, ko je objavil, da so vsa ta leta, pravzaprav cele generacije, krompirjev pire pripravljale narobe.  

Z vodo izgubimo ves okus

Zgoraj opisani postopek namreč ne zagotavlja optimalnih oziroma najbolj okusnih rezultatov. Chef Tyler Florence pravi, da s tem, ko krompir skuhamo, vodo, v kateri se je kuhal, pa zavržemo, krompirjevemu pireju delamo medvedjo uslugo, saj skupaj s tekočino zavržemo tudi ves okus. Namesto tega predlaga, da krompir skuhamo v mešanici smetane in masla, ko je krompir kuhan pa odvečno tekočino prihranimo in z njo po potrebi pire redčimo. 

»Ko je krompir kuhan, ga odcedim, a pod cedilo postavim posodo in vanjo ujamem tekočino. Ko krompir mečkam, dodajam prihranjeno smetano z maslom, dokler ne dobim ustrezne teksture. Okus je božanski, s pire krompirjem, pripravljenim na 'običajen' način, se sploh ne more primerjati,« pravi Florence, ki je prepričal že mnoge skeptike, ki zdaj delijo njegovo mnenje, da je tak krompirjev pire res najboljši. 

Na enak način lahko seveda pripravite tudi druge vrste pirejev, od grahovega do korenčkovega in cvetačnega. V pomladnih mesecih bo še posebej slasten z dodatkom čemaža.

Avtor: B. P. 
Foto: Thinkstock 

PREBERITE ŠE: Sodnica Masterchefa pojasnjuje, zakaj je blanširanje obvezno za popoln pomfrit ALI Preprosti nasveti, kako med prazniki ne uničiti svojega telesa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)