7 stvari, ki jih ne smete kupovati rabljenih

Varnost in zdravje naj bosta pri odličitvi za nakup naslednjih rabljenih predmetov na prvem mestu.

3.6.2018 ob 9:08

kupovanje_cevljev.jpg

Nakup nekaterih predmetov iz druge roke lahko pomeni velik prihranek. A če želite res poskrbeti za varnost in zdravje vas samih ter vam najbližjih, določenih artiklov ne kupujte rabljenih. Poglejte, kje po pisanju portala Insider prihranek ni na mestu.

Kolesarske čelade

Njihov en in edini namen je zaščita vaše glave ob morebitnih padcih, zato čelade nikoli ne kupujte iz druge roke. Kaj lahko je poškodovana, neprave velikosti ali je njen material dotrajan. Vsaka tri leta si obvezno omislite novo, saj materiali, iz katerih so izdelane, zaradi vremenskih pogojev sčasoma izgubijo učinkovitost, poleg tega tehnologija na tem področju napreduje in čelade so z vsako generacijo varnejše.

Ličila

Uporaba rabljenih ličil in pripomočkov za nanašanje teh nikoli ni dobra ideja. V resnici svoje šminke in maskare ne bi smeli posojati niti prijateljici, zato opustite idejo, da bi ličila kupili na Bolhi. Z uporabo rabljenih ličil in pripomočkov tvegate resne kožne okužbe, izbruhe mozoljev in druge nevšečnosti. Ne glede na ugodno ponudbo, ličila vedno kupujte nova.

Zibelke in otroške posteljice

Zlasti, ko gre za varnost najmlajših, previdnost ni nikoli odveč. Zato posteljice in zibelke raje, kot iz druge roke, kupujte nove. Nikoli namreč ne veste, iz katere serije je posteljica, ki ste jo videli na svetovnem spletu (morda iz tiste, ki so jo proizvajalci zaradi napake odpoklicali), kako so prejšnji lastniki z njo ravnali in kje na njej so poškodbe, ki bi lahko bile usodne za otroka. 

Obutev

V obutvi, čeprav je na pogled kot nova, se zadržujejo glivice in bakterije nekoga, ki jo je nosil pred vami. In te se bodo lahko prenesle na vaša stopala. Prav tako rabljeni čevlji prevzamejo obliko stopala prejšnjega lastnika, kar lahko pri vas vodi v vnetja, žulje in druge poškodbe. V resnici ni vredno tvegati.

Avtomobilski sedeži za malčke

Še en izdelek, kjer previdnost ni odveč. Nakup rabljenih varnostnih otroških sedežev strokovnjaki odsvetujejo. Kajti kaj lahko so poškodovani, jim manjkajo določeni delčki in tako ne zagotavljajo več prave varnosti. Nihče namreč ne more natančno vedeti, kaj vse se je z izbranim stolčkom v preteklosti dogajalo in tveganje pri tem res ni na mestu.

Vzmetnice in posteljnina

Če razmišljate, da bi vzmetnico kupili iz druge roke, pomislite samo na eno besedo: pršice. Res je, da je količino teh s pranjem posteljnine mogoče zmanjšati, a še vedno so te globoko v notranjosti in noben sesalec ali kemično čiščenje jih ne more pregnati. Enako velja za prešite odeje in vzglavnike. Za boljši in mirnejši spanec si raje omislite nove.

Plastične posode za shranjevanje

Tudi v tem primeru ni vredno tvegati. Plastična posoda iz druge roke kaj lahko vsebuje toksične kemikalije, ki se med pogrevanjem sproščajo v hrano. Prav tako nikoli ne morete vedeti, kaj vse se je v njej shranjevalo. Cene novih posodic za shranjevanje živil res niso tako visoke, da bi bilo vredno tvegati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)