Zlata pravila pametnega nakupovanja prek spleta

Čeprav smo v Sloveniji do spletnih nakupov še vedno nekoliko nezaupljivi, pa je virtualen šoping po svetu precej razširjen. Kako se ga lotiti, ne da bi se opekli?

23.3.2018 ob 9:05

micna.jpg

Ljudje se delimo na dve skupini. Na tiste, ki obožujejo nakupovanje, pomerjanje in prečesavanje trgovskih centrov ter butikov dokler ne zabolijo noge. In na tiste, ki jim nakupovanje predstavlja nujno zlo in se ga izogibajo dokler niso že vsa oblačila obledela, obrabljena in povsem iz mode.

Spletno nakupovanje je prineslo udobje virtualnega sprehoda med policami, ne da bi nam bilo za to sploh treba stopiti iz hiše. In v resnici je precej enostavno. Vseeno pa moramo upoštevati nekaj zlatih pravil. 

Kupujte na preverjenih straneh 

Splet je čudovit prostor, kjer najdete vse mogoče, žal pa je tudi poln prevar. Zato nakupujte zgolj prek preverjenih in uradnih spletnih trgovin (kot so ASOS, Zara, H&M, Topshop, Zaful …), ki vam bodo plačane stvari dejansko tudi dostavile. Vedno preverite povezavo strani, če deluje sumljivo, to tudi je. Če spletna stran obljublja cene prestižnih znamk, ki so povsem nerealne in celo 80% nižje kot v fizičnih trgovinah, hkrati pa je njen url nekaj povsem drugega kot ime trgovine, ne nasedajte. Spletno nakupovanje je sicer povsem varno, če ga opravljate na uradnih straneh trgovin in preverjenih spletnih trgovinah. Če niste prepričani, kako preverjena je tista, na kateri ste se znašli, njeno ime vtipkajte v Google in zagotovo vas bo o njej, če gre za zlorabo, že kdo posvaril.

Preverite svoje pravice 

Vsaka legitimna spletna stran ima v pogojih poslovanja podrobneje razložene vaše pravice, ki jih imamo kupci kar precej. Preverite, kakšen je postopek v primeru, da vam naročene stvari ne ustrezajo in jih želite vrniti. Preverite tudi, kakšen je čas dostave paketov, pri naročanju pa bodite pozorni tudi na višino poštnine, ki vam jo navadno k znesku nakupa prištejejo šele na koncu naročila. 

Preberite priporočila drugih kupcev

Review, torej ocena produktov s strani drugih kupcev, vam lahko najbolj pomaga pri odločitvi, ali je izdelek res vreden svojega denarja. Čar spleta je namreč tudi v tem, da si uporabniki delijo mnenja in izkušnje. Preberite jih in si na podlagi njih ustvarite mnenje od produktih – še posebej, če nakupujete na priljubljenih nizkocenovnih straneh z azijskimi produkti, kot je AliExpress.

micna2.jpg

Spoznajte svoje mere 

Ena od slabosti spletnega nakupovanja oblačil je, da jih ne morete dejansko pomeriti, otipati in se prepričati ali vam resnično ustrezajo. Zato je toliko bolj pomembno, da dobro poznate svojo konfekcijsko številko. Spletne trgovine vam ponujajo tudi bolj podrobne meritve oblačil v tabelah, zato si sposodite babičin šiviljski trak in izmerite svoje proporce.

Ni vsak trend za vsakogar

Od širokih kapri hlač do kril z ultra visokim pasom, slepo sledenje trendom nikoli ni pametna izbira. Nekateri trendi so dobro videti le na določenih tipih postav, medtem ko so na drugih popolnoma zgrešena izbira. Še posebej, če takšnih krojev še nikoli niste poskušali, jih prvič raje ne naročajte prek spleta. Šele ko preverite, da vam kroj in tip oblačila odgovarjata tudi v resničnem življenju, si ga dovolite kupovati tudi prek spleta. 

Imate nekaj podobnega že v omari?

Ni redkost, da se v trgovinah – spletnih ali pravih – najprej zagledamo v stvar, ki je v resnici na las podobna tisti, ki jo imamo že doma. Ne, res ne potrebujete štirih klasičnih črnih suknjičev in še petega para bež petk. Bo nov kos v malo drugačni različici od tistega, ki ga že imate, res bistveno spremenil vaš stajling? Če je odgovor negativen, vrnite na polico in odstranite iz spletne košarice.

Boste to resnično nosili? 

Zgrešeni nakupi so v dobi potrošništva in popustov, ki nam dajejo občutek enkratnosti, pogost pojav. Ne stopite v to past! Preden vnesete številko svoje kreditne kartice, se še enkrat vprašajte, ali boste vse stvari, ki so v virtualni nakupovalni košarici, resnično nosili. Poleg tega se prepričajte tudi, da imate v omari že vsaj tri kose, ki jih lahko z novim tudi kombinirate. Če ste skeptični že zdaj, ga nemudoma odstranite.

 

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)