Kako se izogniti nakupu oblačila, ki bo razpadlo že po prvem pranju

Ker bi novo obleko ali majico nedvomno radi oblekli večkrat.

21.9.2017 ob 9:35

nakup.jpg

Kadar iz trgovine prinesete nova oblačila, bi jih radi nosili čim dlje. A velikokrat se zgodi, da zaradi površne izdelave ali slabih materialov že po prvem pranju razpadejo, se razbarvajo ali izgubijo obliko. Poglejte, kako med nakupovanjem poskrbeti, da se to ne bi nikoli več zgodilo.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku.

Z mečkanjem preverite kvaliteto materiala

V pest stisnite košček kosa, ki ga želite kupiti in zmečkanega držite nekaj sekund. Če je tkanina potem, ko jo končno spustite, videti kot zmečkan papir pomeni, da je premazana z nečim, kar ji pomaga ohranjati obliko. Po prvem pranju se bo zaščita sprala in kos nikoli več ne bo takšen kot tedaj, ko ste ga pomerili v trgovini.

Razvlecite tkanino

Rahlo razvlecite tkanino na mestih, kjer so šivi. Če se tedaj ob njih pojavijo opazne luknjice, iščite naprej.

Izogibajte se plastičnim zadrgam

Kovinske so vedno boljša izbira, saj se plastične zadrge hitreje uničijo in pokvarijo. Prav tako velja, da so oblačila s plastičnimi zadrgami praviloma slabše kvalitete od tistih, s kovinskimi.

Poglejte rob

Nikoli ne kupujte oblačil s pretankim robom. Kvalitetne obleke, plašči, krila in hlače imajo vsaj štiri centimetre roba, srajce in bluze dva centimetra. Tisti, ki ga imajo manj verjemite, niso kvalitetni.

Obstojnost tkanine

Z obema rokama rahlo razvlecite tkanino. Če se ne vrne v prvotno stanje, v rokah držite cenen in slab material.

PREBERITE še // Nepremišljeni nakupi niso v modi

Obvezno preglejte etiketo

Naravni materiali, kot so bombaž, svila, volna, so mnogo trajnejši od sintetičnih. A tudi oblačila iz 100 odstotnega bombaža in volne se lahko pri pranju skrčijo. Zato je dobro izbrati takšna, ki vsebujejo med pet in 30. odstotki umetnega materiala (viskoza, poliester, najlon).

Preverite dolžino zadrge

Kadar kupujete oblačilo z zadrgo, se mora ta na zgornjem delu zaključiti tam, kjer se zaključi tkanina. Če je krajša ali daljša, oblačilo ni natančno izdelano.

Bodite pozorni na barvo nitke

Če opazite, da se nitka, s katero je obleka zašita, za nekaj odtenkov razlikuje od barve tkanine, poiščite drug kos. Izbran je bil izdelan v naglici po načelu večje kvantitete ne višje kvalitete.

In na luknjice za gumbe

Skrivnost tiči v podrobnostih, te najbolj pridejo do izraza pri luknjicah za gumbe, ki morajo biti vse enake in natančno zarobljene. Če temu ni tako in če so gumbi slabo prišiti, ne kupujte oblačila.

Pozornost namenite obstojnosti barv

V kolikor je na izbranem oblačilu barva nekje svetlejša in drugje temnejša, bo nedvomno kmalu (že po prvem pranju) zbledela povsod.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)