11 obveznih opravil za vedno brezhiben dom

Kaj storiti enkrat na leto, enkrat na mesec, enkrat na teden in kaj vsak dan.

21.11.2017 ob 1:35

dnevna_soba_ian-dooley-331063.jpg

Vseeno je, ali ste se pravkar preselili v nov dom, kjer še vse diši po novem, ali pod isto streho bivate že dolga leta: obstajajo opravila, ki bi jih moral redno opravljati vsak lastnik nepremičnine, na žalost pa nanje večina pozabi in jih ne smatra kot redna vzdrževalna dela.

V resnici teh ni tako veliko, kot se vam morda zdi. Če boste poskrbeli za sledeče, boste dolgo uživali v brezhibnem domu.

Enkrat na leto

Preverite streho

Streha je tista, vas varuje pred močjo matere narave in zato opravlja zahtevno nalogo, kar na njej lahko pusti resne posledice. Enkrat na leto si zato vzemite čas in dodobra preglejte, če je kritina brezhibna, če ni morda razbita, počena ali drugače poškodovana.

Pri tem preverite in po potrebi očistite žlebove ter se prepričajte, da na stenah ni opaziti sledov vlage, ki bi pronicala v vaš dom. Kakršnekoli poškodbe takoj odpravite.

Preverite temelje

Vse, kar morate storiti je sprehoditi se okoli hiše in preveriti, ali se na zunanjosti fasade ne pojavljajo razpoke, za katere so morda krive korenine rastja v okolici doma, ki so poškodovale temelje. Bodite pozorni tudi na morebitno plesen ter na to, kako se odpirajo in zapirajo vaša okna in vrata.

To, da se ne zapirajo več zlahka, res lahko pomeni, da so dotrajana, kaj lahko pa težave s stavbnim pohištvom nakazujejo na poškodbe temeljev vašega doma.

Enkrat na mesec

Očistite pralni stroj

Naloga, ki bi jo morali umestiti na seznam rednih mesečnih opravil. Kajti njegova notranjost ni tako čista, kot se zdi. V njem se namreč nabirajo ostanki umazanije in pralnih detergentov ter vodnega kamna, ti pa ovirajo delovanje pralnega stroja, perilo zato ni učinkovito oprano, poleg tega se iz naprave širi neprijeten vonj.

Kako ga očistiti? V boben nalijte alkoholni kis in dodajte jedilno sodo ter praznega vključite pri 90. stopinjah Celzija. Kot rečeno: enkrat na mesec.

Očistite napo in pečico

Pogosto ju uporabljate, zato se na njuni površini hitro nakopičijo maščobe, ostanki hrane in druga umazanija. Tam se zasuši in ob nerednem čiščenju postane izjemno trdovratna.

Za vzdrževanje nape odstranite njene filtre, jih namočite v milnici, zdrgnite s ščetko, posušite ter jih namestite nazaj. Zunanjsot očistite z mešanico vode in alkoholnega kisa.

Notranjost pečice premažite s pasto iz jedilne sode in vode ter jo tam pustite čez noč. Zjutraj jo poškropite z alkoholnim kisom in zdrgnite z gobico, splaknite ter osušite.

Očistite mrežice na pipah

Da bi iz njih voda vselej tekla enakomerno, redno čistite mrežice na pipah. Na njih se namreč nabirajo ostanki vodnega kamna in drugih mineralov, ti pa ovirajo pretočnost vode.

Enkrat na teden

Operite posteljnino

Morda se vam to zdi samo po sebi umevno, a presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko ljudi to opravilo zanemarja. Četudi se v posteljo vedno podate potem, ko si privoščite prho, se na posteljnini nabirajo ostanki kože, kožne maščobe, pršice in druge nečistoče. Enkrat na teden zato obvezno z njo v pralni stroj.

Očistite lestence in stropne ventilatorje

Res je, da prahu, ki se na njih kopiči, ne vidite, a prav ta je lahko kriv, da zvečer, ko se usedete na kavč in prižgete luč, kihate ter smrkate. Privoščite svojim sinusom odmor in lestence ter stropne ventilatorje enkrat na teden obrišite z vlažno krpo ali posejte s primernim nastavkom.

Očistite koše za smeti

Ne glede na to, da vedno uporabljate vrečke, se iz njih širi neprijeten vonj. Marsikaj namreč leti mimo plastične zaščite.

Zato jih enkrat na teden namočite v vodi, jih posujte s sodo ter dobro zdrgnite. Ne samo smetiščni koši, bolj sveže bo dišal tudi prostor, kjer ti stojijo.

Vsak dan

Pospravite za seboj

Čeprav bi zvečer na mizici v dnevni sobi lončke za čaj najraje kar pustili in se vam zdi pospravljanje igrač ter zlaganje odej na kavču odvečno opravilo, si vzemite nekaj trenutkov ter pospravite za seboj.

Verjemite, jutro bo lepše, kot če bi zakorakali v nered.

Obrišite površine

V kuhinji (korito, pipe, mizo, pult, štedilnik), kopalnici (ogledalo, pipe, umivalnik, banjo), dnevni sobi (mizico). Saj veste, tiste, na katerih se umazanija hitro nabere in jo je veliko lažje premagovati, če jo očistite sproti, kot če bi čakali na tedensko čiščenje.

Preden odnesete smeti, preverite hladilnik

Vsak večer, preden odnesete smeti, ne pozabite pokukati v hladilnik ter se prepričati, ali ni v njem kaj, kar še sodi vanje. Če bo to postala vaša rutina, si boste morali priznati, da bo z drobnim korakom vaš hladilnik veliko čistejši, bolj urejen, pregleden in tudi dišeč, saj boste preprečili, da bi se v njem kopičila pozabljena in včasih tudi že pokvarjena živila.

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Mami, si ti stonoga? #kolumna

Osem zvezdnic o tem, kakšen je najboljši seks

Fotogeničen Pariz: Top razgledi nad mestom in kako do njih

Torbice za dedke, ki so postale hit med fashionistami

Najboljša in najslabša kozmetika, če imaš težave z mozolji

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)