To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

Prihajajo dobre novice.

19.10.2021 ob 5:05 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

Kaj imajo ljudje v mislih, ko govorijo o seksualnem vrhu (sexual peak)? Praviloma se izraz nanaša na obdobje življenja, v katerem posamezniki premorejo največ spolne samozavesti, njihov libido, je tedaj najvišji, seks pa zato najboljši.

Vendar se to ne pokriva vedno. Kajti dejstvo, da nekdo premore visok libido, ne pomeni, da se odlično počuti v svojem telesu ter tudi ne, da ima priložnost spolno slo izživeti. To je le en od razlogov, zakaj tradicionalne teorije o seksualnem vrhu v današnjem času niso najbolj aktualne. Obstaja še nekaj drugih, zaradi katerih je treba, kot so zapisali na portalu Your Tango, nanj pogledati z drugačnega zornega kota.

Malo zgodovine

Prvo raziskavo na temo seksualnega vrha je leta 1948 izvedel Alfred Kinsey. Tedaj se je osredotočil le na močnejši spol in svoje delo objavil pod naslovom Spolno vedenje moških (Sexual Behavior in the Human Male). Leta 1953 je sledila njegova druga študija, katere rezultati so izšli pod naslovom Spolno vedenje žensk (Sexual Behavior in the Human Female).

Tedaj je avtor zapisal, da moški seksualni vrh dosežejo pri starosti približno 18 let, ženske pa v poznih dvajsetih oziroma zgodnjih tridesetih letih. Svojo teorijo je v največji meri oprl na količino spolnih hormonov v telesu: to so leta, ko sta ravni testosterona in estrogena najvišji.

Drugo mnenje

"Ena od zgodnejših teoriji o tem fenomenu je izpostavila tudi dejstvo, da se v tridesetih ženske zavedo biološke ure in se zato trudijo povečati družino, preden bi bilo morda prepozno. Kar seveda pomeni, da so večkrat pripravljene na seks," je povedal strokovnjak za človeško spolnost, Caleb Backe.

 

Nova dejstva

Pa vendar, spolno poželenje je veliko prezapleteno, da bi ga bilo mogoče opredeljevati zgolj s hormoni in željo po naraščaju. Zato ni nobeno presenečenje, da so nekateri za seks najbolj zagreti pri 18. drugi pri 25., 30. ali kasneje.

"Večina res verjame ideji, da ljudje, zlasti ženske, po določeni starosti ne občutijo več spolnega poželenja. Leta je veljajo prepričanje, da to s tem, ko se staramo, pada," je povedala seksologinja Tara Struyk in dodala, da so prav te teorije vplivale na spolno obnašanje velikega števila posameznikov in na njihovo dojemanje seksa. Nove študije pa dokazujejo, da je v njem mogoče uživati tudi v poznejšem obdobju življenja."

Prav nova dognanja in družbena klima so zato seksualni vrh postavila v drugačno luč.

"Ženske ne rabijo stabilnega razmerja ali zakona, da bi bile deležne dobrega seksa. Dovoljeno jim je eksperimentirati, premikati meje in odkrivati, kaj jih vzburja in kako pogosto si želijo spolnosti," je povedal Back in dodal: "Vse to pomeni, da spolni vrh žensk ni omejen na določeno obdobje življenja, temveč se lahko zgodi kadarkoli. Če je le ona spolno aktivna."

Pa se vrnimo na začetek: kdaj torej ženske doživijo seksualni vrh?

"V resnici ni pravila in leta niso nikakršen mejnik," je povedala družinska zdravnica Mashfika N. Alam ter dodala: "Spolni vrh je veliko kompleksnejša zadeva, kot je domneval Kinsey."

Z njo se strinja Struykova: "Na potrebo po seksu in zadovoljstvo v njem vpliva veliko faktorjev, od zdravja do stresa, življenjskih dogodkov in spolnega partnerja oziroma klime v odnosu. Skratka, ko gre za spolnost, je vsak posameznik svoja zgodba. Nemogoče je torej strpati vse v en predal."

Zato se s tem, kdaj te čakajo najboljši dnevi, ne obremenjuj. Ravnaj po pameti in predajaj se spolnim radostim, dovoli si eksperimentirati, bodi odprta, sproščena in vedno boš lahko uživala v najboljših dnevih. Ne glede na leta, življensko obdobje ali raven hormonov v tvojem telesu.

Preberite še:  3 ROČNE TEHNIKE ZA EKSPLOZIVNE ORGAZME

Morda vas zanima tudi: Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)