To se zgodi z ženskim telesom, če nima spolnih odnosov

Spolni odnosi so zelo pomembni v različnih življenjskih obdobjih.

4.1.2022 ob 2:58 | Foto: Getty images | Avtor: P. K.

To se zgodi z ženskim telesom, če nima spolnih odnosov

Obstajajo številne govorice, ki strašijo ženske s pomanjkanjem spolnih odnosov. Recimo ta, da ženska znova postane devica, če dlje časa ni spolno aktivna, a seveda to ni res. Je pa res, da v telesu pride do določenih sprememb, če smo dlje časa brez spolnih odnosov.

Izguba libida

Ta točka v resnici razdvaja strokovnjake. Nekateri pravijo, da moraš imeti pogostejše spolne odnose za vzdrževanje visokega libida, češ da bo želja telesa po spolnosti upadla, če boste imeli manj spolnih odnosov ali da bo telo manj odzivno na vzburjenja. Spet drugi strokovnjaki pravijo, da libido naraste, če dolgo nimate spolnih odnosov. Resnica pa je najverjetneje nekje vmes, da je to odvisno od človeka do človeka.

Vaginalne mišice izgubijo svojo moč

To velja predvsem za ženske, ki vstopajo v menopavzo. Mišice, ki jih ne uporabljamo, se s časom oslabijo, nič drugače ni z mišicami v ženskem spolovilu. Med orgazmom pride do intenzivnega krčenja in sproščanja mišic. Spolni odnosi (seveda z doseženim orgazmom) tako pripomorejo k dobremu delovanju teh mišic.

Dlje časa potrebujete, da postanete mokri

Strokovnjaki za spolnost pravijo, da redni spolni odnosi pomagajo, da se vagina lažje in hitreje navlaži. Še posebej je to pomembno za ženske, ki se spopadajo s suhostjo nožnice. Pri vlaženju nožnice pa je seveda zelo pomemben tudi hormon estrogen, ki je pri ženskah od 20. do 30. leta veliko bolj aktiven kot v kasnejših življenjskih obdobjih.

Močnejše menstrualne bolečine

Pomanjkanje spolnih odnosov naj bi prineslo tudi močnejše menstrualne bolečine, tako kažejo nekatere raziskave. To naj bi veljajo predvsem za spolne odnose med samim mesečnim perilom. Orgazem pospeši krčenje maternice in tako naj bi se kri hitreje in manj boleče izločila.

Trpita lahko vaše srce in ožilje

Obstaja močna povezava med boleznimi srca in ožilja in zdravim spolnim življenjem. Spolnost pomaga ohranjati tako telesno kondicijo kot ravnovesje hormonov v telesu. Kljub temu še ni natančnega odgovora na vprašanje, kaj se zgodi z zdravjem srca in ožilja, če prenehate seksati. Prav zato je verjetno veliko možnosti, da to lahko nadomestite s športom.

Preberite še: Odkrito, zakaj so dame v istospolnih zvezah na boljšem in večkrat doživijo orgazem

Morda vas zanima tudi: 4 miti o orgazmu, ki si jih ženske razlagamo napačno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)