Tipi osebnosti, ki so najbolj nagnjeni k prevari

Nagnjenost k prevari je mogoče določiti glede na tip osebnosti.

5.3.2022 ob 7:52 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tipi osebnosti, ki so najbolj nagnjeni k prevari

Ali vas bo partner prevaral ali mu to ne bo padlo niti na misel, je mogoče predvideti glede na njegovo osebnost, so odkrili psihologi. Ti zaključujejo, da so nezvestobi bolj naklonjeni odprti ali ekstrovertirani posamezniki, saj premorejo veliko lastnosti, zaradi katerih je zanje prevara kot na dlani.

Genetiki so odkrili še, da je pri ekstrovertiranih pogosto prisotna oblika gena, ki je povezana s seksualno nezvestobo.

Ob tem dodajajo, da pogosteje varajo tisti, ki zaslužijo več od povprečja in imajo v družbi višji status. Mnogi prešuštniki so ljubosumneži in posesivneži, saj velikokrat partnerja sodijo po sebi in verjamejo, da jim je nezvest tudi on.

Ko gre za moške, pogosteje varajo tisti, ki so negotovi v svoje seksualne sposobnosti, kajti dokazati se hočejo pred drugimi, ženske pa največkrat varajo, kadar so čustveno nezadovoljne v zvezi.

Tu pa je še nekaj lastnosti, ki nakazujejo na prevaranta

Narcisizem

Narcisi so prepričani, da lahko živijo po svojih pravilih in da jim pripada več, kot ostalim. Osebe, ki so označene kot narcisi, imajo o sebi zelo visoko mnenje. Oni od drugih pričakujejo občudovanje, sanjarijo o neomejeni moči in menijo, da običajna pravila obnašanja zanje ne veljajo.

Mnenja partnerja ne spoštujejo in varajo zato, ker verjamejo, da je to njihova pravica.

Hedonizem

Pri prešuštnikih je pogosto slabše razvit del možganov, ki je zadolžen za samonadzor. Oni se zato težko upirajo skušnjavam, kar se odraža tudi drugje, ne samo v zvezah: težje se upirajo nezdravi hrani ter raznim razvadam. Oni na prvo mesto postavljajo kratkoročne užitke in se ne obremenjujejo z dolgoročnimi posledicami.

Nestabilnost

S proučevanjem prevaranih partnerjev so psihologi odkrili, da te pogosto opredeljuje čustvena nestabilnost, ki se odraža v hitrih spremembah razpoloženja in prepirljivosti, kar spodbudi partnerja, da srečo poišče drugje.

Povzeto po portalu 24.sata.hr

Preberite še: Nezakonski otroci, varanje in drugi največji kraljevi škandali v zadnjem stoletju

Morda vas zanima tudi: Bila sem ljubica in to sem se iz tega naučila (resnična zgodba)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)