Terapevti razkrivajo 10 jasnih znakov zdrave zveze

O zdravi in stabilni zvezi priča več dejavnikov, terapevti pa izpostavljajo deset najočitnejših.

30.7.2022 ob 11:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Terapevti razkrivajo 10 jasnih znakov zdrave zveze

Želje po zdravi in stabilni zvezi ni vedno lahko uresničiti, kar priča visok odstotek ločitev ter razhodov. Kaj pa je tisto, kar nakazuje na trden odnos? Zakonski terapevti razkrivajo deset najočitnejših znakov.

Drug v drugega zaupata

Na tej točki ne gre zgolj za vprašanje zvestobe. Partnerji v uspešnih zvezah drug v drugega zaupajo tudi glede denarja, vzgoje, načina življenja, skratka glede vsega, kar zadeva odnos.

"Kadar dva v zvezi drug drugemu zaupata, odnos lahko napreduje in se razvija na zdrav način," je prepričana družinska terapevtka Samantha Saltz in dodaja, da nezaupanje na drugi strani vodi v sumičenje ali v pokroviteljstvo ter nadvlado enega, s tem se v zvezi poruši ravnovesje in ji lahko povsem spodkoplje temelje.

Lahko odkrito komunicirata

Jasna in odkrita komunikacija je naslednji pokazatelj zdrave zveze in je pomembna z več razlogov, ki jih niza Chris Leeth, profesor z univerze Teksas:

"Partnerja tako lahko izražata potrebe in želje na razumljiv način, se poslušata in kar je najpomembnejše, tudi upoštevata. Takšna komunikacija znatno niža tveganje za spore, kadar pa do njih pride, so z njo rešljivi in ustvarjajo podlago za krepitev razmerja."

Počutita se neodvisna

"Pomembno je, da partnerja, kljub temu, da sta v zvezi, ohranita svojo lastno identiteto in neodvisnost," je prepričana Saltzova ter pojasnjuje: "To pomeni, da vsak ohrani svoje hobije ter interese, svoj krog prijateljev in dejavnosti, ki so mu ljube."

"Seveda to ne pomeni, da ne delujeta kot ekipa, pomembno pa je, da najdeta ravnovesje med dejavnostmi, ki vaju definirajo kot par in tistimi, ki vaju definirajo kot dva samostojna posameznika," dodaja  družinska terapevtka Emily Jordan Jensen.

Cenita drug drugega

Spoštovanje partnerja je en najmočnejših dejavnikov v zdravi zvezi in velik pokazatelj zadovoljstva.

Spoštovanje izhaja iz dejstva, da se cenita ter sta hvaležna za odnos, ki ga imata.

Vzajemno zadovoljujeta potrebe

Zdrav odnos vključuje ravnotežje kar pomeni, da noben partner nima občutka, da je v odnosu podrejen in prav tako noben nima težnje po tem, da bi drugega nadvladal.

Vse to se kaže tudi z vzajemnim zadovoljevanjem potreb ne glede na to, kakšna je njihova narava. Kadar imata partnerja posluh za drug drugega in za njune želje, potrebe in pričakovanja, je odnos zagotovo mogoče označiti za stabilnega in zdravega.

Občasno prihaja do sporov in nesoglasji

V vsakem, še tako skladnem razmerju, včasih prihaja do burnejše izmenjave mnenj, povedano drugače, do sporov.

Ti so, kadar se partnerja v njih obnašata zrelo, odgovorno in težita k njihovem reševanju, en od pogojev za napredovanje odnosa.

Spore zmoreta reševati

Nadaljujemo od prejšnje postavke: spore, ki se v zvezi pojavljajo, je treba sproti reševati, ne pa jih pometati pod preprogo.

"Pripravljenost in sposobnost reševanja sporov med drugim priča o tem, da je partnerjema v največjem interesu ostati v razmerju," je prepričana Leethova in opozarja, da je ključna pri tem tehnika, ki ne sme vključevati žaljenja, zmerjanja, manipulacije ter ne psihične ali fizične agresije.

Ne tičita vedno skupaj

"Čas, ki si ga lahko vsak v zvezi vzame zase je pomemben," meni Saltzova, ki je prepričana, da vsak, ne glede na to, v kako srečni zvezi je, potrebuje prostor samo zase in za dejavnosti, ki mu veliko pomenijo, pa naj bo to izlet s prijatelji, obisk družine ali branje knjige v mirnem kotičku doma.

Intimna sta

"Dotiki, seks in fizična intimnost so ključni za zdravo zvezo," navaja  Saltzova.

"Ni pravila, ki bi določalo, kolikokrat na dan, teden, mesec… naj bi si par vzel čas za seksualne aktivnosti in druge oblike fizičnega izkazovanja naklonjenosti, pomembno je, da glede tega noben nima občutka, da je intime premalo ali preveč," izpostavlja koristen in uporaben nasvet.

Oba sta predana zvezi 

Da bi razmerje uspelo, morata oba partnerja imeti željo po tem, da bi ostala skupaj. Obojestranska predanost v odnos prinaša občutek varnosti in stabilnosti.

Občutek, da je partner razmerju predan, je en najmočnejših dejavnikov zadovoljstva v odnosu, je leta 2020 pokazalo kar 43 različnih raziskav.

Preberite še: 6 dejanj, s katerimi zaljubljene ženske prestrašijo moške

Morda vas zanima tudi: 10 nasvetov za boljšo partnersko zvezo (ki resnično delujejo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)