Gesta ljubezni, ki premaguje napetost in blaži bolečino

Držaje za roke ni le odraz ljubezni in naklonjenosti, drobno dejanje prinaša tudi opazne učinke na zdravje.

6.2.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Gesta ljubezni, ki premaguje napetost in blaži bolečino

Držanje za roke je skoraj povsod sprejemljiv način izkazovanja naklonjenosti in pozornosti. Pa naj bo med otroci in starši, med prijatelji in prijateljicami ter seveda med zaljubljenci. Je pa to dejanje veliko več, kot odraz toplih čustev.

Kajti, kot piše Pure Wow, ne samo, da zagotavlja varnost, brez besed izraža ljubezen ter krepi povezavo, pozitivno vpliva tudi na zdravje. Tu pa so štirje dokazi, da je temu res tako.

Pomirja

"Študije kažejo, da občutek topline, ki telo prevzame ob telesnem stiku, v organizmu zmanjša količino stresnega hormona kortizola, zniža krvni tlak in upočasni bitje srca.

Tako tudi držanje za roke izniči psihološke in fiziološke odzive telesa na stres," je povedal eksperimentalni psiholog Matt Hertenstein.

Zagotavlja močnejšo povezavo

Med telesnim stikom se v organizmu pospešeno sprošča hormon oksitocin. Držanje za roke sodi med telesne stike in ima na omenjeni hormon zlasti opazen učinek, kadar so prsti prepeleni.

Torej: tedaj se med dvema okrepijo občutki predanosti, zaupanja in povezanosti, navaja psiholog.

Premaguje osamljenost

Po navedbah publikacije Psychology Today, sodobni človek hrepeni po telesnem stiku, saj le-tega moderne smernice vse bolj potiskajo na obrobje. Pojav je opazen že v šolah, kjer je včasih sporno že, če učiteljica položi roko na ramo učenca, nadaljuje se v najstniškem obdobju, kjer se mladostniki preveč posvečajo ekranom in čustva namesto s pristno komunikacijo, izražajo s čustvenimi simboli. Nadaljuje se v odrasli dobi, ko dotik postaja vse bolj zapostavljen.

 

Posledično ljudje hrepenijo po tej obliki izražanja naklonjenosti ter se, kljub temu, da so obdani z množico, počutijo osamljene. "To je mogoče pregnati že z držanjem za roke ne glede na naravo odnosa ali starost vanj vključenih," je povedal britanska psihologinja Honey Langcaster-James in dodala:

"Raziskave so pokazale, da ima držanje za roke na starostnike enak učinek, kot uživanje tablet, ki so namenjene premagovanju tesnobe. Ta je neredko posledica osamljenosti. Hkrati je dokazano, da je vsak, ki pogreša telesni stik, bolj podvržen depresiji, tesnobnosti in drugim težavam z duševnim ter tudi fizičnim zdravjem."

Blaži bolečino

"To preprosto dejanje blaži bolečino, saj se med njim v telesu sprošča hormon serotonin, ki je med drugim znan po analgetičnih učinkih" je povedala Tiffany Field, direktorica inštituta za proučevanje dotika na medicinski šoli univerze Miami.

V eni od na to temo opravljenih študiji je sodelovalo 22 parov in z njihovo pomočjo so znanstveniki dokazali, da držanje za roke zmanjša stopnjo bolečine. A omenjeni učinek ima le dotik partnerja oziroma nekoga, ki nam je blizu, ne pa tudi naključne osebe.

In zaključek?

"Kadar imamo občutek, da je nekdo, ki nam v življenju veliko pomeni, pripravljen z nami deliti bolečino, je ta znosnejša," je povedal avtor poizvedbe Pavel Goldstein, ki je pri tem izpostavil pomen prisotnosti partnerja v porodni sobi in držanja za roke med porodom: "Brez dvoma dotik v tem in podobnih primerih izkazuje empatijo ter zato prinaša analgetični učinek, kar vsekakor ni zanemarljivo."

Preberite še: Zakaj so dotiki tako pomembni za zdravo razmerje (in kako poskrbeti, da jih bo še več)

Morda vas zanima tudi: To je razlog, zakaj nekateri ljudje ne marajo objemanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)