Napoved strokovnjakov: Obeta se nam največji baby boom

Prihaja največji baby boom v zgodovini človeštva, a zanj bodo zaslužni le določeni pari.

28.3.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Napoved strokovnjakov: Obeta se nam največji baby boom

Glede na to, da smo v trenutni situaciji prikrajšani za številne prostočasne aktivnosti, večina dneve ter večere preživlja ob takšnih in drugačnih zaslonih ter drugih dejavnostih znotraj doma.

Vendar karantena ni glavni razlog za velik baby boom, ki ga v prihodnosti napoveduje Kevin Kathrotia, neonatolog z inštituta Milionnium Neonatology. Ta navaja, da občutna rast natalitete pogosto sledi naravnim nesrečam in drugim katastrofam, med katere bi lahko umestili tudi širjenje koronavisusa, piše portal miss7.

"Z veliko gotovostjo proti koncu tekočega in v prvih mesecih naslednjega leta napovedujem največji porast novorojenčkov, kar smo jim bili do sedaj priča. Sicer je malo verjetnosti, da bi pari, ki že imajo otroke, povečali družino. A tisti, ki ste še brez otrok, pozor!" svari strokovnjak.

Sprva previdnost

Domnevo, da baby boom ne bo posledica karantene, strokovnjaki utemeljujejo z novico, da je bil novorojenček, ki se je rodil v eni od londonskih porodnišnic, okužen s koronavirusom. Mama je bila na testih pozitivna in ni še znano, ali se je otrok okužil med porodom ali skozi placento, piše The Guardian.

 

"Tisto, kar je neznano, je pri tem pomembno," je povedal Kathrotia. Londonski primer, oziroma z njim povezana neznanka lahko pomeni dvoje: da je možna okužba v maternici ali da je virus celo bolj nalezljiv, kot smo mislili. Ne glede na to, kaj je vzrok zanj, pa predstavlja nekakšno zavoro.

Doktorica Renee Wellenstein iz New Yorka se zato v predvidevanjih o porastu rojstev strinja s kolegom in je prepričana, da bo idealna podlaga za baby boom nastala tedaj, ko se bo pandemija umirila.

"Trenutno med nami vlada strah glede okužbe, ta bo nekje po svetu prisoten še vsaj nekaj mesecev. A ko se bodo zadeve umirile, bo mnogim parom prišlo na misel, da bi imeli otroka. Svoje tu prida še stres, ki ga povzroča pandemija. Znano je, da stres zmanjšuje plodnost tako pri moških, kot pri ženskah. Ko bo vse skupaj za nami, bo ta nižji in izpolnjen bo še en pogoj za spočetje novega življenja."

Nosečnice in novopečeni starši, previdno

Za ženske, ki so že noseče, je ključno, da minimizirajo možnost, da bi stopile v stik z virusom. "Prvo tromesečje je glede tveganja za spontani splav najbolj kritično. Zato se potrudite, da boste ostale zdrave in se kar najbolj izogibajte stresu," svetuje Wellensteinova.

Situacija povsod po svetu predstavlja velik izziv tudi za novopečene starše, saj morajo preprečiti tradicionalne obiske članov širše družine, ki z nestrpnostjo pričakujejo, da bi ugledali komaj rojeno dete.

"Harvardski statistik  Xihong Lin navaja podatke iz Kitajske, ki pričajo, da so otroci do prvega leta pod večjim tveganjem za okužbo kot starejši malčki," opozarja Kathrotia in dodaja:

 "Prepovedal bi vse obiske. Razumem, da je težko, ker babica ne sme obiskati vnučka, a na srečo imamo na voljo tehnologijo, ki omogoča, da ga spozna preko spletne kamere, ne da bi z njim prišla v stik."

Prav tako bodočim mamicam polaga na srce, naj se zaradi strahu pred okužbo ne odpovedo porodu v porodnišnici, saj so te ustanove opremljene za reševanje morebitnih zapletov in so zato porodi v njih v vsakem primeru priporočljivejši, kot porodi doma.

Res boste morale roditi brez partnerja, a preberite izkušnjo Slovenke, ki nam je zaupala, da se vse da! 

Morda vas zanima tudi: Kdaj jutranja tabletka morda ne bo učinkovita


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)