Štirje resnični razlogi, zakaj vas njegova mama ne mara

Globlji so, kot ste mislili.

3.2.2017 ob 11:00

tasca_shutterstock_498625105.jpg

Napetost med (bodočimi) taščami in (bodočimi) snahami je že pregovorna. Včasih se kaže v komaj opaznih trenjih, drugič v odkritih sporih in sovražnosti. In kje tiči razlog za ta konflikt? Zakaj tašče tako pogosto zavračajo izbranke svojih sinov? Poglejte si štiri najpogostejše razloge, ki imajo korenine globoko v evoluciji.

Sledite nam tudi na Facebooku.  

Ona bi sinu najbrž izbrala drugo nevesto

Na osnovi česa sta postala par? Zaradi fizične privlačnosti? Inteligence? Ustvarjalnega duha? Smisla za humor, ki si ga delita? Starši in njihovi potomci imajo, ko gre za izbiro življenjskega sopotnika, različne kriterije.

Medtem, ko vas je on izbral zaradi vaše osebnosti ali fizičnih atributov, oziroma norega smisla za humor, bi njegovi starši upoštevali drugačna merila: dobro družinsko ozadje, solidno finančno stanje, podobna etična ali religiozna načela.

Prav zaradi teh meril on izbere dekle, ki se zdi njegovim staršem (zlasti pa mami) povsem neprimerno. Prav tako veljajo ta razhajanja za vir najglobljih konfliktov, ki jih je najtežje preseči.

PREBERITE še // Kako preživeti družinska srečanja, če med vami vlada napetost

Ste prelepi

Tu pa ima prste vmes evolucija. En največjih konfliktov med taščo in nevesto izvira prav iz zunanje podobe "ta mlade". Seveda je on izbral partnerko, ki je lepa in privlačna. Z biološkega vidika mu namreč ona lahko zagotovi lepe potomce in tako se nadaljujejo dobri geni.

A na drugi strani so starši, ki jim njena lepota predstavlja grožnjo. Glede na teorijo evolucije namreč lepe ženske privlačijo več partnerjev in zato je prisotna večja verjetnost, da bo ona iz zveze odkorakala z drugim, ter prizadela njihovega sina. 

PREBERITE še // Ideje za drugačno družinsko srečanje

Za njegovo mamo je dolgotrajno razmerje grožnja

Zagotovo bi vsaka, še tako sovražno nastrojena tašča na vprašanje, ali sinu privošči dolgo in uspešno zvezo, odgovorila pritrdilno. A ta odgovor najbrž ne bi bil povsem pošten. Znova ima prste vmes evolucija, z vidika katere monogamija za moške predstavlja grožnjo, saj jih ovira pri širjenju genov.

Strogo s stališča razvoja vrste, je za moške primerneje imeti več kratkih zvez z različnimi ženskami, kar jim zagotavlja več potomcev. Pri ženskah je zadeva malce drugačna: zanje je boljše dolgotrajno razmerje z nekom, ki bi bil pripravljen skrbeti za partnerko in za skupni naraščaj. 

In taščino zavračanje sinove izvoljenke je lahko povsem nezavedno izražanje želje, da bi njen sin lahko bolj učinkovito širil svoja semena. Prav v tem tiči tudi odgovor na vprašanje, zakaj imajo tašče praviloma raje zete od snah. Svojim hčeram (znova z vidika evolucije) privoščijo dolgo in uspešno zvezo.
Res kruta, a če pomislite še enkrat, dokaj verjetna teorija.

Gre za neposredno tekmo za pozornost in dobrine

Zgodovinsko gledano, je več žensk s potomci v isti družini včasih predstavljalo manj možnosti za preživetje, saj je bilo treba hrano in druge dobrine deliti. Konflikt med taščo in snaho lahko izvira tudi iz tega dejstva.

Res je, da v modernih časih ne gre za tekmovanje za hrano in druge dobrine, gre pa za tekmovanje za sinovo pozornost. Ko on pripelje domov izbranko, se mama (zlasti, če je njen odnos z možem slab ali je celo ločena oziroma vdova), počuti ogrožena in zapostavljena, ter se tudi s metanjem polen pod noge snahi, bori za sinovo pozornost. 

In kako vse skupaj ublažiti?

Čeprav se zdi, da so ti konflikti zakoreninjeni globoko v človeškem razvoju, vendarle niso nepremagljivi in jih je mogoče preseči. Najlaže tako, da skušate z besedami in dejanji pokazati, da boste sinu dobra življenjska sopotnica in da boste zanj dobro skrbeli. Prav tako je zaželenih čim več stikov s taščo na štiri oči in s tem pokazati pripravljenost za premagovanje medsebojnih nesoglasji.

V kolikor spor ostaja, pa je vajina dolžnost, da zvezo postavita na prvo mesto in da ne dovolita, da bi jo spodkopavali starši.  Partnerja, ki se v takšnih primerih brezpogojno podpirata, okušata veliko več veselja v zakonu kot tisti, ki podlegajo pritiskom, kateri lahko na koncu pripeljejo tudi do razpada sprva sicer obetavne zveze.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)