Štiri spoznanja o razmerju in sreči, ki jih prinese ločitev

Ločitev je neprijetna življenjska izkušnja, iz katere pa se je mogoče veliko naučiti.

27.10.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri spoznanja o razmerju in sreči, ki jih prinese ločitev

Nihče se ne poroči z mislijo, da bo poroki sledila ločitev. Žal pa v ljubezni ni garancije in lahko se zgodi, da zakon zapluje proti čerem. Ter se konča s podpisom ločitvenih papirjev. 

A tisto, kar je na prvi pogled tragično, ima tudi pozitivno plat. Z ločitvijo je mogoče spoznati kar nekaj resnic, ki tlakujejo pot do življenjske sreče. Sledeče štiri je glede na svoje izkušnje za Your Tango nanizala zakonska terapevtka Janika Veasley.

Gospod pravi je lahko v resnici gospod napačen

Neredko se zgodi, da na samem začetku zveze številne rdeče zastavice, ki opozarjajo na to, da tisti, ki je ukradel vaše srce ni pravi, ostanejo spregledane. Metuljčki v želodcu so preveč živahni, da bi se posvečali lastnostim, ki ne obljubljajo najboljše zveze.

A sčasoma te postajajo vse bolj izrazite ter moteče in več kot očitno je, da je nekdo, za katerega ste bili prepričani, da je gospod pravi, v resnici gospod napačen. Ne, ni se s tokom časa spremenil, le sprva niste opazili tistega, česar niste želeli opaziti. Ker niste bili pozorni, kar naslednjič zagotovo boste.

 

Prstan ne spremeni odnosa

Takšno, kot je razmerje pred poroko, takšno bo ostalo tudi po njej. Poročni prstan ne spremeni odnosa in ne odpravi morebitnih težav.

Če nekdo vara preden obljubi večno zvestobo, bo to počel tudi po velikem dogodku. Če nekdo izvaja fizično ali psihično nasilje preden zakoraka pred matičarja, se to s poroko ne bo spremenilo. Nesmiselno in nerealno je uradni potrditvi zveze pripisovati čudežen vpliv na medsebojni odnos.

Nobena sramota ni končati slabega zakona ali zveze

Življenje včasih prinese tudi neprijetna presenečenja ter prav takšne izkušnje. Tako pač je. In če je ena od njih ločitev, ne bo konec sveta. Zato ne vztrajajte v slabem odnosu, ostanite pokončni in storite tisto, kar vam veleva razum. Ne glede na to, kaj pravijo starši ali prijatelji. 

Ni sramota končati slabega zakona, je pa vsekakor škoda vztrajati v njem in se oropati sreče.

Ljubezen ni dovolj

Res je, ne sliši se romantično, a dejstvo je, da ljubezen za srečen zakon še zdaleč ni dovolj.  Zakonski odnos niso samo srčki in rožice.

Zakon je zavedna odločitev, ki vključuje pripravljenost obeh partnerjev delovati zvezi v prid, vanjo vlagati veliko energije, komunicirati in se soočati tudi z manj prijetnimi zadevami, ki jih prinaša življenje v dvoje.

Je predanost, potrpežljivost in medsebojno spoštovanje.  Če vsega tega ni, ljubezen ne bo pokrpala vseh razpok, ki se v lahko med zakoncema pojavijo.

Preberite še: 16 dokazov, da ste v nesrečni zvezi (niza jih zakonska terapevtka)

Morda vas zanima tudi: Znanstveno dokazano: To so trije glavni razlogi za razpad intimnih zvez


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)