Štiri najpogostejše moške intimne težave (in rešitve zanje)

Seksologinja razkriva, katere težave moške najpogosteje pestijo v postelji in ponuja rešitve zanje.

27.12.2022 ob 8:27 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri najpogostejše moške intimne težave (in rešitve zanje)

Britanska seksologinja in strokovnjakinja za intimne zveze Tracey Cox razkriva štiri najpogostejše moške težave v postelji in navaja rešitve zanje, hkrati tolaži vse pripadnice nežnejšega spola: zanje praviloma niste krive ve.

Kaj torej moške največkrat pesti med rjuhami?

Težave z erekcijo

Domala vsak moški, starejši od 40 let, se občasno sooča s težavo z doseganjem erekcije ali celo z nezmožnostjo tega. Vzroki so lahko psihične ali fizične narave: preveč alkohola, stres, izčrpanost, tesnoba, depresija so le nekateri od njih.

"Tudi morebitne težave v zvezi so lahko vzrok za erektilno disfunkcijo. V kolikor se ne razumeta izven spalnice, je le težko zagotoviti pogoje, v katerih bi spolni organi delovali brezhibno," je povedala Tracey in dodala, da so skrbi, če se zadeva zgodi le občasno, odveč.

Treba pa je težavi nameniti pravo pozornost, kadar se pojavlja redno in odkriti ter odpraviti vzroke zanjo.

"Najprej je treba določiti, ali gre za fizično ali psihično težavo. Če je jutranja erekcija praviloma prisotna, je zadeva psihične narave," meni Coxova in dodaja, da je erektilna disfunkcija lahko tudi odraz jemanja nekaterih zdravil ali težav s krvnim obtokom.

"V vsakem primeru naj moški, ki jo doživlja, občuti, da ga ne krivite zanjo ter sta mu pri reševanju pripravljeni v korist obeh stati ob strani."

Nezmožnost doseganja orgazma

Ne, pojav ni značilen le za ženske, tudi moški se kdaj lahko znajdejo pred to težavo.

"V večini primerov ženska meni, da je za nezmožnost doseganja orgazma, kriva ona, da za moškega ni dovolj privlačna, a potencialnih razlogov za to je veliko in so na moč različni, le redko pa povezani z neprivlačnostjo ljubimke," meni Coxova in pojasnjuje:

"To, da moški zlahka vselej dosežejo vrhunec, je mit. Uživanje alkohola, nekaterih zdravil, stres, napetost, izčrpanost, vse to so lahko vzroki, da se intimni akt ne zaključi z njim.

Tu je lahko še strah pred zanositvijo partnerke ali druge bojazni, skratka, paleta možnih vzrokov je na moč pestra," pravi Tracey in svetuje pogovor o morebitnih vzrokih ter vključevanje novih tehnik v intimno življenje.

Tudi rutina je namreč lahko ovira na njegovi poti do vrhunca.

Prehiter izliv

Na nasprotnem bregu od nezmožnosti doseganja vrhunca je prehiter izliv. Ta  je najpogostejša moška težava. Kar od 20 do 30 odstotkov junakov konča prej, kot bi to hoteli.

Sicer je težko določiti, kako hitro je prehitro, spolni terapevti načeloma kot prehiter izliv označujejo tistega, do katerega pride v manj kot minuti po penetraciji, kronična pa je ta težava, v kolikor se redno ponavlja že več kot šest mesecev.

Če do nje prihaja le občasno, praviloma ni razloga za zaskrbljenost, zlasti, če seks nastopi po dolgi seksualni suši ali je on z nekom, ki ga res izjemno privlači.

Tudi v tem primeru obstajajo tehnike, ki lahko ublažijo ali povsem odpravijo težavo. Seksologinja predlaga tehniko stiskanja penisa na predelu pod glavico tik pred vrhuncem, v določenih primerih pomaga tudi uporaba kondoma ali masturbacija vsaj eno uro pred aktom.

Nezanimanje za seks

Ameriška terapevtka  Michele Weiner Davis je po 30. letih pogovorov z različnimi pari zaključila, da si 25 odstotkov Američanov seksa sploh ne želi. Ko je to razkrila v javnosti, je bila deležna ostrih kritik.

"To je najbolje varovana ameriška skrivnost," je povedala v svoj zagovor in dodala, da obstaja veliko razlogov za aseksualnost sodobnih moških.

En od njih je po njenem mnenju bojazen pred seksualno močnimi in samozavestnimi ženskami, ki jih ni strah ali sram priznati, da v postelji niso zadovoljne s povprečjem. Bojazen, da ne bi dosegli njihovih kriterijev, je zato včasih tako velika, da moški o seksu sploh ne razmišljajo.

"Drugi razlog so zunanji pritiski. Moški niso roboti, imajo svoje meje in čustva, stres, napetost ter hiter življenjski ritem tudi pri njih puščajo svoj davek," meni Coxova in navaja še tretji razlog:

"Sodobni moški možatosti in moči ne dokazujejo več zgolj s seksom, temveč na še drugačne načine, s tem pa seksualno življenje postavljajo v drugačen kontekst."

Morda je navidezna aseksualnost le odraz ne ujemajočih se libidov partnerjev, kar je še en pogost pojav v zvezi.

V vsakem primeru obstaja rešitev. Na prvem mestu pogovor o seksualnih pričakovanjih obeh, blaženje pritiska z vidika popolnega spolnega odnosa in z uvajanjem novitet v spalnico.

Znova, rutina (tako kot na spolno življenje žensk) vpliva tudi na seksualnost moških.

Povzeto po portalu Daily Mail Online

Preberite še: Urban Urbanc: »Živimo v svetu ranjenega moškega ekonomskega principa, ki ženske sili v stres«

Morda vas zanima tudi: Štirje tipi žensk, ki jih moški nikoli ne pozabijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)