Štiri majhne, a učinkovite spremembe v komunikaciji za lepše razmerje

Drobne spremembe v komunikaciji znatno izboljšajo romantični odnos.

19.11.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri majhne, a učinkovite spremembe v komunikaciji za lepše razmerje

Pravilna komunikacija je nepogrešljiva sestavina trdnega, zdravega razmerja. Zato nasvetov, kako poskrbeti, da bo ta takšna, ki bo koristila odnosu, ni nikoli preveč.

Da bi med vama besede tekle gladko in bi pripeljale do močnejše intimne povezave, skladnosti ter tudi do rešitve takšnih ali drugačnih težav, Your Tango navaja nekaj drobnih, a učinkovitih sprememb za izboljšanje komunikacije in s tem zveze.

Ne skušajte brati misli

Dejstvo je, da nihče ne more brati misli, a kljub temu se velikokrat zgodi, da partnerja domnevata, kaj se plete po malih sivih celicah druge strani. In ker to praviloma vodi v napačno interpretacijo neizrečenega, vsekakor ni pravi način komuniciranja.

Rešitev? Vprašajte, poslušajte in upoštevajte. Vedno, brez izjeme.

Ne sklepajte

Postavka je tesno povezana s prvim pravilom. Je namreč naslednji korak od prepričanja, da nekdo ve, kaj partner razmišlja in na podlagi tega domneva, kakšni bodo njegovi odzivi, dejanja, besede ter tudi kakšni so razlogi, da nekaj je ali da nečesa ni storil.

Nekaj primerov takšnih domnev:

Zamuja, torej je

Ne vrne mi klica ker

Ne odgovarja mi na sporočila, torej najbrž

Ni mi ponudil sladice, ker meni ….

V vseh primerih dejstvu sledi domneva, ki pa je po vsej verjetnosti negativna ter najprej v posameznika, nato pa še v odnos, vnaša nemir. Zato je tudi v tem primeru bolje vprašati, kaj se skriva v ozadju dejanj in se med drugim izogniti neprijetno drami.

 

Zadev ne jemljite osebno

Praviloma nihče ne počne stvari zato, da bi vas užalil ali prizadel, temveč so posredi drugi razlogi.

On torej ne zamuja z namenom, da bi vas ujezil, temveč, ker je na cesti gneča. Klica ne vrne, ker je trenutno zaposlen in ne, ker se mu ne ljubi ukvarjati z vami. Vsak popoldne ne teče zato, da bi se vam izognil, temveč ker skrbi za svoje zdravje. Kozarca ni razbil namenoma, ker ve, da vam veliko pomeni, temveč, ker mu je po nesreči padel iz rok.

Še bi lahko naštevali primere, v katerih zato, ker ena stran zadeve jemlje osebno, drugo obsoja in ji neupravičeno očita dejanja. Kam to vodi, je jasno, kakšna je rešitev, prav tako: povprašajte o resničnih razlogih in se vzdržite neupravčenih obtožb ter neresničnih sodb.

Povejte po resnici

Saj ne, da bi bili nepošteni in da bi zavajali, a včasih vam uide kakšna bela laž. Tudi prijateljici ne priznate, da ji njeno novo krilo preozko. Ker je nočete užaliti. A čeprav so vaši nameni dobri, ne poveste resnice temveč tisto, kar drugi hočejo slišati.

Za to v zvezi ni prostora. Kajti pristen in trden odnos je mogoče zgraditi le na popolni odkritosti. Pa naj bo glede početja, počutja, zmot, napak, skratka vsega, okoli česar se vrti življenje.

Zato pozabite na laži. Ne glede na to, kako dobronamerne so. In povejte ter sprejmite resnico. Četudi ta včasih ni takšna, kot bi jo želeli ubesediti ali slišati.

Preberite še: To so besede, ki moške najbolj prizadanejo

Morda vas zanima tudi: 8 opozorilnih znakov, da zakon ne bo trajal


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)