Ste v zvezi, a zaljubljeni v drugo osebo? Brez panike, ta zapis vam bo v pomoč

Zgodi se, da se zaljubite, čeprav ste v resni zvezi, a s tem, kot pravijo strokovnjaki, ni prav nič narobe.

20.5.2019 ob 8:34

par_roki_ljubezen_micna.jpg

Vaš dragi je vaš sanjski moški, razumeta se, se podpirata, ljubita in spoštujeta. Pa vendar se zgodi, da nenadoma opazite, da je vaš sodelavec zelo zanimiv in je z njim tako prijetno klepetati. Še več. Kadar ste v njegovi družbi začutite v trebuhu metuljčke.

Nekoliko zgroženi in prav nič manj zmedeni si morate priznati, da ste se zaljubili vanj. Še vedno ljubite svojega fanta ali moža, a vse pogosteje mislite na sladek nasmeh in tople oči moškega, ki to ni.

Zato občutite krivdo, vendar brez skrbi. To se dogaja pogosto, kaj pa vam je storiti in kako poskrbeti, da zadeve ne bodo šle predaleč, svetuje Pop Sugar.

Je normalno, da se zaljubite, čeprav ste že v zvezi?

Preden sami sebe začnete obsojati, ker sanjarite o seksi moškemu, ki ni vaš fant, naj vam povemo: zaljubljenost kljub resni zvezi  je nekaj povsem običajnega.

"Zelo pogosto se zgodi, da se ljudje v resnih zvezah in zakonih zagledajo v nekoga tretjega. Vsak se lahko zaljubi v vsakogar, to je praktično nemogoče nadzorovati," je povedala terapevtka Lisa Marie Bobby.

Zakaj se to sploh zgodi?

"Normalno je, da ljudje, ki so v srečnih zvezah sanjarijo o tem, da bi bili svobodni ali z nekom tretjim," pomirja zakonska terapevtka Susan Winter: 

"V zakonu sčasoma zavladajo rutina, predvidljivost in ustaljenost. To na eni strani res zagotavlja varnost in stabilnost, na drugi pa iz odnosa izginejo spontanost in razburljivost, kar ustvarja idealne pogoje za zaljubljenost. V resnici gre romantično sanjarjenje o drugačnem življenju brez neljubih posledic."


Kdaj gredo zadeve predaleč?

Zgolj zaljubljenost še ni afera. Težava pa nastane, kadar tisti, ki ga očara nekdo, ki ni njegov partner, začne delovati tako, da bi lahko ogrozil zvezo. Ko postane radoveden, kakšno bi bilo razmerje z njim in skuša to radovednost potešiti.

"Radovednost je tista, ki največkrat pahne zadeve čez dovoljeno mejo. Kajti ta je gonilna sila, ki vodi v očitno spogledovanje, seksi namigovanje, osvajanje, ki imajo lahko za razmerje usodne posledice," opozarja Winterjeva.


Kaj storiti, če se vam to zgodi?

Tako kot v vseh drugih pogledih zveze velja, da je odkritost najboljša izbira.

"Treba je sprejeti dejstvo, da zaljubljenost ne vpliva le na vas, temveč tudi na vašega partnerja. Torej sta v tej zgodbi dva in v kolikor boste občutke zaupali življenjskemu sopotniku, jih ubesedili in položili karte na mizo, se boste na nek način zavarovali, da bi šli predaleč," svetujeta terapevtki.  

Prav tako je pomembno, da vsaj omilite če ne povsem omejite stike z osebo, zaradi katere izgubljate glavo in ogrožate zvezo. Vsak stik z njo naj bo kratek, profesionalen. Čim več prostega časa pa preživite s partnerjem in ozavestite njegove pozitivne lastnosti, zaradi katerih ste z njim v razmerju.

Preden se boste dobro zavedli, bo tako zaljubljenost do nekoga tretjega izginila. Saj to, da je ta minljiva in kratka, že dobro veste.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Je spogledovanje brez dotikov že varanje? ali pa: Tri najmočnejše vezi vsakega razmerja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)