Seksomnija: Motnja, ki je seksi le po imenu

Seksomnija je redka spalna motnja, ki na življenje vpliva na več načinov.

23.3.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Seksomnija: Motnja, ki je seksi le po imenu

Seksomnija je spalna motnja, med katero oseba, ki jo prizadene, v spanju doživlja spolni akt v dvoje ali z masturbacijo. Kako je v resnici videti, je za Health povedala 26-letna ženska, recimo ji Heather, ki se z njo sooča na lastni koži:

"Doleti me približno trikrat na teden. Zbudim se ob masturbaciji, globoko diham, stokam in sem tik pred orgazmom. Vedno ga nato dosežem in zaspim nazaj."

Čudovito le na prvi pogled

Sliši se čudovito, kajne. A v resnici ni tako. Takšne epizode so en glavnih simptomov seksomnije. Kot že omenjeno, gre za spalno motnjo, med katero prizadeti v spanju masturbira ali v seks sili osebo, ki spi ob njem. Takole pripoved nadaljuje Heather:

"Čeprav diagnoza pri meni ni klinično potrjena, se mi te epizode ponavljajo od kar pomnim. Zadnjih nekaj let so vse pogostejše in nimajo le fizičnih posledic, kot je vneta koža na spolovilu, temveč mi povzročajo tudi čustvene frustracije.

Kajti svojega obnašanja ne morem nadzorovati in se ga niti ne zavedam, dokler se že skoraj ne konča. Čeprav se mi še ni zgodilo, da bi med spanjem skušala seksati s partnerjem, me še vedno zmrazi ob misli na dogodek izpred petih let. Prespala sem pri prijateljici in z glasnim stokanjem pred orgazmom zbudila celo družino."

Seksomnija spada med parasomnije, gre za moteče dejavnosti, ki se pojavljajo v fazi globokega spanca. Druge parasomnije so denimo še hoja, govorjenje, hranjenje v spanju, nočne more ter podobno, katerih posledice so med drugim slab nočni počitek in utrujenost ter slaba koncentracija.

 

Kaj pa povzroča seksomnijo, je ozdravljiva, pri komu je najpogostejša? Odgovore na ta vprašanja so za Health nanizali strokovnjaki.

Kaj o zadevi pravi znanost

Seksomnija še zdaleč niso le občasne erotične sanje, ki jih spremljajo seksi zvoki in dejanja. Ljudje, ki trpijo zanjo, so deležni rednih epizod stimulacije genitalij ali skušajo med spanjem v spolni odnos prepričati partnerja oziroma osebo, s katero delijo posteljo.

Pogosteje kot ženske, prizadene moške, so leta 2017 na podlagi raziskave zapisali v časopisu Sleep. Druga raziskava, objavljena v publikaciji Current Opinion in Pulmonary Medicine 2016 je nakazala na še eno razliko med spoloma: medtem, ko ženske s seksomnijo pogosteje v spanju masturbirajo, moški večkrat težijo k seksu z drugo osebo.

Obe študiji sta dokazali še, da se osebe svojih dejanj v budnem stanju spominjajo le delno ali se jih sploh ne.

Kaj spodbudi epizode

"V bistvu vse, kar ovira normalen, zdrav nočni počitek. Denimo pitje alkohola ali kofeina pred spanjem. Tudi neredna spalna rutina in pomanjkanje spanca lahko izzoveta novo epizodo," je povedal Alex Dimitru, psihiater in strokovnjak za medicino spanja iz New Jerseya. Depresija, tesnoba in pomanjkanje spolne aktivnosti prav tako lahko pripomorejo k pogostejšim epizodam nočnega iskanja seksualne potešitve.

Gail Saltz, profesorica psihiatrije na medicinski  šoli Weill-Cornell dodaja, da seksomnijo lahko poslabšajo nekatera zdravila, ki se uporabljajo za blaženje psihičnih težav ter tudi konstanten izrazit stres.

Kako seksomnija vpliva na življenje

"Imam to srečo, da seksomanija vpliva le name in ne tudi na ljudi, ki so mi blizu," pripoveduje prizadeta. "Noben od mojih partnerjev še ni potožil, da bi hotela ponoči od njega kaj nenavadnega. Kar je dober znak, razen, če jim ni le preveč nerodno, da bi se glede zadeve soočili z mano. Da bi ugotovila, kako je s tem, sem nekoč celo vprašala enega mojih bivših, če se je z menoj med spanjem dogajalo kaj nenavadnega. "Ne, se pa spomnim, da si se večkrat zbudila vzburjena," mi je povedal. Vendar to ni to, saj sem bila za seks v budnem stanju.

Lanskega leta sem se podala na 16-dnevni road trip z mojo najboljšo prijateljico. Ves čas sva si delili posteljo in nekoč sem se zalotila med eno od epizod, se na srečo dovolj hitro zbudila in lahko vse prekrila. Letos se nam z družino obetajo počitnice v skupnem apartmaju. Najbrž je odveč posebej poudarjati, da me je malo strah, ker bomo ponoči blizu.

Kot si najbrž lahko predstavljate, je seksomnija veliko bolj nadležna v dolgem razmerju, v katerem si z nekom posteljo delimo vsako noč. Do sedaj še nisem nikoli bila v res dolgi zvezi in težava na odnose še ni imela učinka ter ni nikogar ogrožala. A če bi prišlo do te točke, bi morala poiskati pomoč."

Kdaj je čas za pomoč

S tem se strinja tudi Saltzejeva: "Če seksomnija začne predstavljati grožnjo in nevarnost osebi ali partnerju, je na mestu iskanje prave pomoči." Čudežnega zdravila, ki bi težavo odpravilo, ni. Obstajajo pa koraki, s katerimi je mogoče zmanjšati epizode pojavljanja.

  • Osebe, ki spijo ob nekom, ki ima seksomijo, lahko dejanje ustavijo tako, da partnerja odrinejo od sebe ali se na njegove dražljaje ne odzovejo.
  • Način za zniževanje pojavnosti je obvladovanje stresa, izogibanje alkoholu in kofeinu pred spanjem, redna spalna rutina in več seksa.
  • V kolikor se zadeva kljub temu ne izboljša, je potreben obisk strokovnjaka za motnje spanja.

"Ker postelje trenutno ne delim z nikomer, bom vse te namige prihranila za kasneje. Sedaj pa masturbiram preden zaspim in tako sproščam spolno energijo ter upam, da bom na takšen način seksomnijo za vedno pregnala z postelje," je zaključila Heather, ki verjame, da je s svojo zgodbo odstrla vsaj nekaj tančic, ki zakrivajo motnjo, katera je lahko velik vir zadreg in frustraciji.

Preberite še: Tudi vi že eno leto spite slabo? Kako premagamo koronosomnijo

Morda vas zanima tudi: Sva srečno poročena, a ne bi spala z njim (osebna izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)