TO počnejo osebe, ki uživajo v dolgi in srečni partnerski zvezi

Nemogoče je določiti vse tisto, kar je ključno za uspešno in dolgo intimno zvezo. Med drugim zato, ker kvalitete, ki odgovarjajo enemu, ne ustrezajo tudi nekomu drugemu. Je pa res, da je nekaj skupno vsem, ki uživajo v takšnem odnosu.

7.5.2022 ob 7:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

TO počnejo osebe, ki uživajo v dolgi in srečni partnerski zvezi

To so lastnosti, brez katerih ta ne more delovati. Poglejte, kaj počnejo osebe, ki uživajo v dolgi in srečni zvezi ter se prepričajte, če se v teh postavkah najdeta s partnerjem.

Povedo, kaj potrebujejo in česa si želijo

Nihče, pa naj bo še tako dober človek, partner ali prijatelj, ne zna in ne zmore brati misli. Tega se osebe, ki osnujejo lep odnos, dobro zavedajo. Zato, kadar si nečesa želijo, kadar bi nekaj rade, kadar nekaj pričakujejo ali jih zanima, to povedo oziroma vprašajo.

Kadar je želja ali prošnja podana, se ponujata dva možna odgovora: da ali ne. Tretja možnost je pogovor o določeni zahtevi, v nobenem primeru pa ta ne ostane neizrečena.

Zdrava komunikacija ob tem ne pomeni le podajanje zahtev in želja, temveč tudi poslušanje in upoštevanje druge strani ter zrelo sprejemanje odgovora.

Kajti izraženo pričakovanje ne pomeni, da bo tudi izpolnjeno, pomeni pa, da ima druga stran realno možnost, da ugodi ali da spozna želje in občutke partnerja.

Znajo ločevati želje od potreb

Mnogi ne ločujejo med tema dvema sestavinama življena, zato se neredko zgodi, da se želje razrastejo čez vse meje zdravega okusa, izpolnjevanje teh zahteva vse več časa, sredstev in energije, s tem se odnos bliža robu prepada.

Prav je, da imate želje. Prav je, da imata želje oba. A treba je postaviti mejo med realnimi in nerealnimi pričakovanji in v vsakem primeru prednost pred željami namenjati potrebam. Ne glede na to, s čigave strani prihajajo.

Pomagajo

Pripravljenost pomagati drugim je v razmerju ena ključnih postavk. Brez pomoči sočloveku je odnos že od vsega začetka potisnjen na slepi tir in v njem je vse bolj močna ter izrazita jeza, ki je posledica nemoči in nezmožnosti opirati se na partnerja.

Kaj vse pomeni pomagati?

To je zagotavljanje podpore in moralne spodbude, zagotavljanje časa, energije ali drugih materialin ali nemanterialnih dobrin, ki jih v določenem trenutku nekdo potrebuje.

Je velikodušnost, ki je na dolgi rok vedno poplačana. Kajti, če deluje recipročno, ustvarja dobre pogoje za zdrav in kvaliteten odnos, v katerem se partnerja podpirata in si stojita ob strani ne glede na zunanje okoliščine.

Povzeto po portalu Zadovoljna.hr

Preberite še: 10 nasvetov za boljšo partnersko zvezo (ki resnično delujejo)

Morda vas zanima tudi: Pozor, to ni ljubezen to je patološko ljubosumje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)