Resnica o pretiravanju z vibratorjem

Na vprašanje, če prepogosta uporaba vibratorja škoduje intimnemu zdravju, odgovarjajo strokovnjaki.

28.11.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o pretiravanju z vibratorjem

Morda tudi sami menite, da prepogosto igranje z vibratorjem na intimnih predelih povzroči nepopravljivo škodo ter se bojite, da bosta vagina in klitoris nekega dne potem, ko se boste z igračko pripeljali do orgazma, postala neodzivna na dražljaje in se boste lahko za vedno poslovili od vrhuncev.

Ta pojav, do katerega naj bi pripeljala prepogosta uporaba vibratorja ima celo svoje ime: sindrom mrtve vagine. Pa je v njem kaj resnice ali je vse skupaj le še en mit? Huffington post ima odgovore.

Lahko postane vagina zaradi uporabe vibratorja neobčutljiva?

Lahko, a le začasno. "Ne obstaja nikakršnih dokazov, da bi uporaba tega spolnega pripomočka povzročila trajno neobčutljivost intimnih predelov," je za omenjeno publikacijo povedala spolna terapevtka Nan Wise.

V leta 2009 opravljeni študiji, objavljeni v časopisu Journal of Sexual Medicine, je 71 odstotkov žensk, ki jim družbo redno dela ta igračka povedalo, da ne prinaša nobenih negativnih stranskih učinkov. Tako kot ne vpliva na občutljivost vagine, ne povzroča bolečin, draženja, vnetja, zatekanja in ne ran.

Približno 16 odstotkov sodelujočih je navedlo, da so že kdaj občutile vaginalno otopelost, a le 0,5 odstotkov teh je pojasnilo, da je ta trajala dan ali dlje.

 

"Pomislite takole: kadar sedite v neudobnem položaju, se pojavi otopelost nog, a ta po nekaj trenutkih potem, ko položaj spodnjih okončin spremenite, izgine in vse je v najlepšem redu," ponazarja seksologinja Gigi Engle in dodaja: "Nekako tako se zgodi s klitorisom oziroma vagino."

"In če vas morebitna začasna otopelost moti, uporabljajte vibrator z nižjo frekvenco tresljajev. V kolikor je otopelost vagine prisotna dlje, obiščite zdravnika. Vzrok je lahko psihološke ali fiziološke narave, ni pa za to kriv vibrator. Morda gre za hormonske spremembe, povezane z menopavzo ali druge medicinske razloge," navaja seksologinja Nazanin Moali.

Dobro, pa lahko vibrator zasvoji?

Kratek odgovor je: ne. Klinične raziskave ne potrjujejo teze, da bi lahko vodil v fizično ali psihično odvisnost. Tako kot ne druge spolne igračke. Druga pogosta, z njim povezana skrb je, da bi lahko ženske, ki se z njim velikokrat igrajo, izgubile zanimanje za seks v dvoje. A kot navaja Englejeva, je tudi to le mit, ki je daleč od resnice.

"Je pa res, da posameznice, ki vibrator uporabljajo redno, z njim hitro doživijo orgazem, kar lahko vodi v nerealna pričakovanja med seksom v dvoje. Zato je dobro, da se pri doseganju vrhunca ne zanašajo le na en način in ne le na eno pot.

Odvisno sicer od vrste spolnega pripomočka, a v povprečju ženske z njim vrhunec dosežejo v petih minutah," navaja Moalijeva in opozarja, da akt v dvoje praviloma traja dlje, kar je treba vsekakor upoštevati.

Prav tako bi se bilo dobro zamisliti nad spolnimi navadami, če samozadovoljevanje negativno vpliva na vsakdanje življenje: zaradi nje denimo zamujate v službo, se izogibate družabnim stikom ali odmikate od partnerja.

"Nekaterim seks pomeni primaren način soočanja s čustvenimi stiskami in težavami, v tem primeru se lahko razvije seksualna odvisnost, vendar ne gre za posledico uporabe vibratorja, temveč za nesposobnost pravilnega reševanja težav," opozarja seksologinja.

Kaj pa druge težave z zdravjem?

Čeprav je skrb, da bo vagina zaradi vibratorja izgubila občutljivost res odveč, obstajajo ob njegovi uporabi druge pasti za zdravje, ki jih je treba upoštevati.

V kolikor ni pravilno vzdrževan, lahko na intimnih predelih povzroči draženje in vnetja, zato je higiena igračk v skladu z navodili proizvajalca obvezen korak po uporabi.

 

Ob tem Wisova priporoča primerno količino lubrikanta in izpostavlja še eno nevarnost: "Nikoli ga po uporabi v anusu ne ustavljajte v nožnico, ga ne posojajte in se tako izognite tveganju za prenos spolnih bolezni, kot sta klamidija ali genitalni herpes."

Pa prinaša vibrator tudi koristi?

Seveda jih! Zapomnite si, to je orodje za užitek in z njim naj bi uživali brez predsodkov ter sramu. V bistvu prinaša številne fizične, čustvene in duševne koristi.

Kajti: z njim lahko spoznate, kaj vam v postelji najbolj prija in kako se na dražljaje odziva vaše telo ter odkrivate občutke, ki jih še ne poznate.

"Prav s tem znanjem boste v postelji samozavestnejši in boste bolj uživali tudi med seksom v dvoje, saj boste spoznanja lahko delili s partnerjem, ki vas bo posledično lažje pripeljal do užitka," je prepričana seksualna terapevtka Sari Cooper.

Vsekakor gre tu omeniti še, da orgazmi, do katerih se pripeljete sami, tako kot vsi ostali sproščajo, izboljšujejo počutje ter razpoloženje in pripomorejo k boljšemu spancu.

"Na igrice s tem pripomočkom lahko gledate kot na čas zase, na trenutke, ko se posvetite samo sebi in si tako privoščite popolno sprostitev telesa in duha," meni Cooperjeva.

Skratka, uporaba te spolne igračke prinaša številne prednosti, med drugim izboljšuje spolno življenje v smislu višjega libida, hitrejšega vzburjenja, manj bolečin in pogostejših orgazmov.

Več besed najbrž ni potrebnih. Naj zapojejo vibratorji.

Preberite še: Zanimivo: vse to se v telesu dogaja med žensko masturbacijo

Morda vas zanima tudi: To so najboljši trenutki za samozadovoljevanje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)