Znana je pot do prepoznavanja karakterja: Postaviti mu moraš samo eno vprašanje

Da bi hitro ugotovila, kakšnega značaja je tisti, s katerim se spoznavaš na zmenkih, moraš zastaviti pravo vprašanje.

26.5.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Znana je pot do prepoznavanja karakterja: Postaviti mu moraš samo eno vprašanje

Enega od nedvoumnih pokazateljev tega, s kakšno osebo imate opravka, predstavlja odgovor na čisto določeno vprašanje. Kaj in kako vprašati, da bi čim prej prepoznali značaj sogovornika, je odkrila študija ameriške univerze Wake Forest.

V namen raziskave je psiholog Dustin Wood sodelujoče naprosil, naj ocenijo lastnosti svojih znancev. Zaključil je sledeče: njihovi odgovori so več povedali o njih samih kot o ljudeh, ki so jih ocenjevali.

"Pogosteje, kot je oseba opisovala druge kot srečne, samozavestne in družabne, pogosteje je te lastnosti imela tudi sama. Videti druge v pozitivni luči odkriva lastne pozitivne lastnosti," je zaključil Wood.

"Enako velja za negativne značajske črte. Ljudje, ki drugim pripisujejo, da manipulirajo in da so sebični, so po naravi manipulativni," je še povedal psiholog.

Skratka, tisto, kar nekdo govori o drugih, veliko pove o njem. Če bi torej radi resnično spoznali značaj nekoga, ga vprašajte, kako pogosto bi ljudem, ki jih pozna, pripisal določene lastnosti.

Zastavite mu vprašanje, kot je denimo imaš občutek, da so ljudje velikokrat nezanesljivi? V kolikor bo odgovor na to vprašanje negativen, lahko z dokajšnjo verjetnostjo zaključite, da je on zanesljiv.

Večkrat, kot posameznik določeno lastnost opaža pri drugih, večja verjetnost je, da jo premore tudi sam. Očitno druge res sodimo po sebi.

Zgovorna slaba šala

Čisto preprosto, kajne? Je pa strokovnjakom uspelo ugotoviti še, kako prepoznati, ali ste nekomu resnično všeč ter so navedli najočitnejše pokazatelje naklonjenosti: odprta drža, rahlo razprte ustnice med poslušanjem in dlani usmerjene proti vam, so pozitivna povratna informacija.

Najbolj verodostojen test pa vključuje šalo: naj bo slaba. Zelo zelo slaba. Če se bo sogovornik nanjo odzval s smehom, ste zagotovo na dobri poti. Glede na rezultate raziskave, objavljene v biltenu Personality and Social Psychology,  se pripadniki obeh spolov veliko bolje odzovejo na humor nekoga, ki jim je všeč. Veliko verjetnejši je smeh, kadar sta v odnosu prisotni naklonjenost in simpatija.

Zato: če se vam obeta prvi zmenek, poiščite nekaj (slabih) šal ter zastavite pravo vprašanje. In hitro bo vse jasno.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Ženske, ki imajo v ljubezni največ možnosti

Morda vas zanima tudi: Pet pravil za ženske, ki se sestajajo z ločenim moškim


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)