Pismo ljubice: Kako sem spoznala, da sem druga ženska

Čeprav družba praviloma obsoja ljubice, tudi njim ni vedno postlano z rožicami.

25.9.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pismo ljubice: Kako sem spoznala, da sem druga ženska

Ljubicam v družbi ni prizaneseno. One so v očeh večine tiste, ki razdirajo zveze, brez slabe vesti ogrožajo družine in zapeljujejo moške, ki so se nekomu že zavezali.

Pa so ti očitki upravičeni? Ne vedno, kar dokazuje pismo ene od njih, v katerem za Pop Sugar prevaranemu dekletu pojasnjuje, kako je spoznala, da je druga ženska.

"Kje naj začnem?

Najprej bi se rada zahvalila instagramu, ki omogoča ljudem, da delijo zadeve. Posledično se razkrije marsikaj. Če ne bi bilo tega omrežja, še vedno ne bi imela pojma, da se sestajam s človekom, ki je z nekom že v zvezi. In ta nekdo si ti.

Veš, ti in jaz sva že videli ta film, prebrali to knjigo, se jokali, smejali in spraševali, kdo naj se nama smili bolj: nedolžno dekle, ki se noro zaljubi v tepca ali dekle, ki se s tepcem sestaja.

Odraščali sva v času princesk in zgodb s srečnimi konci. Sanjali sva, da bova nekoč poljubili žabo in ta se bo spremenila v princa. Kako sva se motili!

Spoznala sva se, ko sem bila brucka na fakulteti. Bila sem mlada in neumna, kar je najmanj, kar lahko rečem. Očaral me je z duhovitostjo, nežnostjo in sladkimi besedami. Že naslednji dan, ko sva se spoznala, mi je poslal sporočilo. "Kaj počneš?" In naredila sem prvo napako: odgovorila sem mu.

 

Če na hitro preletim dogodke: za valentinovo mi je pel romantične pesmi, me spodbujal med izpiti in ponoči tekel na bencinsko, ker sem si zaželela kokic. Potem sem storila drugo napako: zaljubila sem se. Močno zaljubila. Budna sem ostajala dolgo v noč, odgovarjala na njegova sporočila in porabila ure, da sem se uredila za zmenke.

Skupaj sva bila štiri semestre, torej dve leti. Po prvem letu sem sicer hotela zvezo končati, saj sva se zapletla v resen spor. A sva se pobotala. Povedal mi je tisto, kar sem hotela slišati in neskončno romantična sem mu verjela. Dovolila sem si verjeti, da mi govori resnico. Vendar je vedno ostajala past: nikoli nisva bila resnično skupaj. Imela sva nekakšno sodobno zvezo, polno sporočil in dopisovanj, tudi zmenkov in intimnih srečanj, a nikoli nisva skupaj preživela cele noči.

Nikoli nisem imela priložnosti zbuditi se ob dveh ponoči, mu potarnati, da ne morem spati in se z njim zaplesti v pogovor, ki bi trajal do jutra. Biti skupaj pomeni preživljati čim več časa drug ob drugem, hoditi skupaj v trgovino, skupaj kuhati, pohajkovati, se družiti s prijatelji.

Tega midva nisva imela in to mi je začelo malo presedati. Vedno, ko sem načela to temo, me je izigral. Dobro je vedel, kakšne besede izbrati: "Nisem še pripravljen na resno zvezo. Všeč mi je to, kar imava. Nočem spreminjati najinega odnosa." Sedaj vsaj vem, zakaj. Zato, ker je že bil v razmerju s tabo.

Kar pomeni, da sem bila druga ženska

Nikoli si nisem mislila, da bo ta oznaka veljala zame. Pa vendar, sedaj sem tu. S pismom tebi in vsaki ženski, ki bi se lahko znašla na mojem ali na tvojem mestu.

Vem, da ti moje besede ne pomenijo veliko. Tako kot ti ne bi klasični izgovori v smislu nisem vedela. Ali nisem opazila znakov, ki bi pričali, da bi že bil v zvezi. To na koncu pravijo vse, kajne. Vendar ... ko ljubica pogleda nazaj, si mora priznati, da so bili znaki, da je že zaseden. Le pozorna ni bila nanje. Konec koncev, zakaj bi bila? Zakaj ne bi verjela nekomu, ki mu zaupa?

V bistvu ni recepta, po katerem naj bi sedaj ravnala ti. Lahko me sovražiš. Lahko ga pustiš. Lahko ostaneš z njim. Tvoji prijatelji so s pomočjo družabnih omrežji že odkrili, da obstajam. Upam, da so ti tudi povedali. Ne obsojam jih. Zato pa so prijatelji. Da ti odprejo oči in ponudijo ramo za tolažbo, da ti povedo, da si ti veliko lepša in da je nor, ker te je varal. Da sem jaz prasica, ker sem se zapletla z njim in podobno.

Ne skrbi, moji prijatelji me prav tako tolažijo. In povedano pošteno, všeč si mi. Zdiš se mi zabavna in pametna. Veš, to ni spopad dveh žensk. Ne vem pa, kako se z vsem tem soočiti.

Družba nas je naučila, da bi se moralo dekle v moji koži počutiti grozno, ker je prizadela drugo žensko. A kako naj se zato počutim grozno? Grozno se počutim, ker me je postavil v tak položaj. Obema je lagal. Tudi mene je prizadel. Ne morem niti reči, da mi je obljubljal, da te bo zapustil.

Ker sploh nisem vedela zate

Ne vem, kakšna je vajina zveza. Morda si zame od vsega začetka vedela. Morda imata odprto razmerje in resnično upam, da je temu tako.

Čeprav to pomeni, da je on izbral odprt odnos, sama ga nisem. Nikoli mi ni dal niti možnosti odločanja. In to je verjetno najhujši del cele zgodbe. Nikoli se z njim ne bi spustila v zvezo, če bi vedela, da obstajaš ti. Tako pa mi je dajal upanje, čeprav nikoli nisem imela resnične priložnosti. Takoj, ko sem izvedela zate, sem odšla. In vse, kar lahko rečem, je žal mi je. Resnično mi je žal.

Ne vem, kaj bi ti še povedala, vem pa, kaj bom rekla sebi:

Draga jaz!

Nikoli ne verjemi, da se bo žaba s poljubom spremenila v princa. Kajti dejstvo je, da princi ne živijo v močvirju."

Preberite še: Sporočilo prevarane: Šest brutalnih dejstev za ljubico mojega soproga

Morda vas zanima tudi: Deset krutih resnic o razmerju s poročenim moškim


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)