Odgovor, zakaj ne doživite orgazma

Za odsotnost spolnega viška vedno obstajajo razlogi.

11.3.2016 ob 8:50

shutterstock_44871958.jpg

Nekaterim je zlahka dosegljiv, druge ga z lepa ne doživijo ter se zato sprašujejo, kje je težava. Ta je največkrat dokaj lahko premagljiva in ko je znana, jo je mogoče odpraviti. Poglejte torej pet najpogostejših krivcev za odsotnost velikega O-ja. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Premalo stimulacije. Glavna zvezda ženskega orgazma je klitoris. "Približno 70 odstotkov pripadnic nežnejšega spola spolni vrhunec doživi le ob neposredni stimulaciji klitorisa," razkriva ginekologinja dr. Alyssa Dweck iz medicinske šole Mount Sinai. In če ta izostane, izostane tudi spolni vrhunec. 

Preveč stimulacije. Čeprav se zdi, da sta si ti dve trditvi nasprotujoči, to drži le na prvi pogled. Ni pomembno namreč le, da stimulacija je, ključna je njena oblika. Na klitorisu se nahaja kar 8000 živčnih končičev, zato pregroba obdelava tega organa ne prinaša užitkov, temveč ravno nasprotno: bolečino in neprijetne občutke. Prosite torej dragega, naj bo nežen ali naj vam stimulira klitoris skozi tanko tkanino.

Mučita vas tesnoba ali celo depresija. Nezmožnost doseganja orgazma je velikokrat pogojena s psihičnimi težavami. Zlasti tesnoba, depresija oziroma uživanje zdravil za ta stanja so lahko krivci za nepopolno spolno doživetje. Naj vas ne bo sram o tem spregovoriti s svojim zdravnikom, ki vam bo znal pomagati.

Vaši hormoni so neuravnovešeni. Hormonsko neravnovesje ima lahko več vzrokov, eden od njih je jemanje kontracepcijskih tablet. "Te vplivajo na količine estrogena, progesterona in testosterona v organizmu ter s tem na spolno slo in na sposobnost doseganja orgazma," pojasnjuje ginekologinja. Če menite, da težava za nezadovoljujočo spolnost pri vas tiči v tem, se posvetujte s svojim ginekologom, ki vam bo svetoval drugo obliko kontracepcije.

Misli vam tavajo. "Pri ženskah imajo možgani na doživljanje spolnosti velik vpliv, zato ni nenavadno, da tedaj, ko z mislimi niste povsem pri stvari, spolna izkušnja ni popolna," pojasnjuje dr. Dweck. Tu si lahko pomagate le sami: ne razmišljajte o otrocih, delu, opravilih, ki vas še čakajo. Razmišljajte samo o tistem, kar trenutno počnete in si dovolite uživati.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)