Nevarnejša od seksualne afere: Prevara, ki najpogosteje uničuje razmerja

Čeprav bi večina zatrdila, da je za zvezo najusodnejša seksualna prevara, temelje odnosa veliko močenje zamaja druga vrsta nezvestobe.

25.2.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nevarnejša od seksualne afere: Prevara, ki najpogosteje uničuje razmerja

Ste že slišali za finančno nezvestobo? Ta se nanaša na z denarjem povezane laži, prikrivanja in neresnice med partnerjema in je za zakon ali razmerje celo usodnejša, kot sta denimo seksualna ali čustvena afera, piše portal Very Well Mind.

Porast v zadnjih desetih letih

"Finančna nezvestoba ima več obrazov in je v zadnjih desetih letih en najpogostejših vzrokov za ločitev. Vključuje skrivanje denarja pred partnerjem, odpiranje skrivnih računov, prikrivanje izdatkov, skrivno zadolževanje na banki ali pri prijateljih ter druga, z denarjem povezana dejanja, glede katerih dva v zvezi drug do drugega nista poštena," je povedal družinski terapevt Carleton Kendric in dodal, da so najpogostejši razlogi zanjo občutek krivde in strah pred odzivom sočloveka, neredko pa je posredi tudi nezvestoba iz maščevanja.

Kdaj je zadeva sporna?

Seveda je povsem razumljivo, da ni treba partnerju polagati računov za vsak zapravljen evro, a če si kupite obleko, čevlje ali torbico in pravega zneska, ki ste ga za to odšteli, življenjskemu sopotniku ne zaupate, če prijateljici posodite denar ali se zadolžite pri mami, partnerju pa to prikrijete, ste na tankem ledu.

 

Kajti resnica prej ali slej pride na dan in dejstvo je, da je finančna nezvestoba en glavnih povodov za razpad razmerja.

Na srečo je rešitev iz te zagate lažja, kot pri drugih oblikah prevare, je pa tudi tu nedvomno treba položiti karte na mizo ter igrati na glavnega aduta, iskrenost. Hkrati pa je dobro vedeti, kaj povišuje tveganje za finančno nezvestobo, kajti obstajajo pari, pri katerih je ta verjetnejša. Pri katerih se zadeve največkrat zalomijo? Kendrick takole izpostavlja tri skupine:

Pri parih, ki imajo velike dolgove

Prekoračitev limita na osebnem računu, kreditne kartice in krediti so del življenja. A če so dolgovi transparenti in jih vzajemno odplačujeta oba partnerja, ti ne predstavljajo težave.

Ta nastopi, kadar en od njih skriva svoje potrošniške navade, se pri prijateljih ali družini zadolžuje brez vednosti sočloveka in prikriva zgrešene finančne odločitve ter korake.

Pri parih, ki nimajo sklada za črne dni

Pomankanje denarja vodi v stres ter negotovost. Zato je več kot priporočljivo osnovati denarni sklad, od koder je mogoče črpati tedaj, ko sprotni izdatki presegajo prilive.

Pri parih, ki tovrstne rezerve nimajo, je tveganje za finančno nezvestobo višje, saj se en od partnerjev (ali oba) v stiski kaj lahko zateče k neprimernemu finančnemu obnašanju: zadolževanju ali zapravljanju brez vednosti drugega in tako še bolj ogrozi finančno stabilnost.

Pri parih, kjer je en finančno odvisen od drugega

Najvišje tveganje za finančno nezvestobo je pri parih, kjer je finančno breme le na ramenih enega od partnerjev. Natančneje, kadar si tisti, ki služi denar podreja onega, ki ga ne ter nadzoruje vse njegove izdatke.

Oseba brez dohodkov namreč hrepeni po finančni neodvisnosti, zato skrivaj varčuje, skrivaj celo služi ali se zadolžuje brez vednosti življenjskega sopotnika, vse to pa so oblike finančne nezvestobe, ki vodijo v usodne spore in posledično v razpad razmerja ali zakona.

Preberite še: To so plusi, ki jih živijo samski: več denarja, več prijateljev, več seksa ...

Morda vas zanima tudi: 6 z denarjem povezanih napak, ki razdvajajo pare (in rešitve zanje)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)