5 dokazov, da se slabo poljubljate (čeprav sami menite drugače)

Poljub je klasičen izraz naklonjenosti, vsak pa na žalost ni dober.

20.6.2019 ob 4:09

par_poljub_mesto_micna.jpg

Poljubi so dokaz naklonjenosti, čustvena izpoved brez besed, preprosta, a močna gesta, ki pa ne doseže vedno pravega namena. Kajti tako kot dober poljub okrepi, lahko slab v trenutku ubije privlačnost.

Temu v dokaz govorijo leta 2007 v publikaciji The Journal of Evolutionary Psychology objavljeni rezultati kratke ankete, v kateri je sodelovalo 200 prostovoljcev.

Ti so morali odgovoriti na eno samo vprašanje: Se vam je že kdaj zgodilo, da po slabem poljubu z nekom, ki vas je sprva privlačil, niste več občutili kemije ?

Več kot 60 odstotkov sodelujočih je bilo deležnih te izkušnje. Da se to ne bi zgodilo tudi vam, Insider niza pet opozoril, da se slabo poljubljate (čeprav se tega po vsej verjetnosti ne zavedate). Torej:


1 Niste pozorni na to, kakšen poljub pričakuje partner

Poljub je dvosmerna cesta in v njem bi morala uživati oba. A če niste pozorni na to, kako se druga stran odziva in kaj pričakuje, ne bo nikomur v veselje.

"Poljubljanje bi lahko opisali kot ples ustnic," ponazarja socialni psiholog Jeremy Nicholson: "Treba je biti pozoren na odziv druge strani in razbrati, kakšen poljub pričakuje, kakšen ritem ji odgovarja ter se ji prilagoditi. Le tako se lahko dva uskladita ter se ujameta v popoln poljub."


2 Prehitro premočno

"V večini primerov se poljub začne počasi, nežno ter se nato, če se ustnice ujamejo, počasi stopnjuje. V kolikor napadete prehitro in premočno, bi le težko lahko trdili, da se dobro poljubljate. Verjemite, velja ravno nasprotno," meni seksologinja Antonia Hall in svetuje:

"Vedno, začnite počasi in zagotovo ne boste zgrešili. Ne glede na nadaljevanje zgodbe."


3 Imate slab zadah

Preden se podate na zmenek, preverite svoj zadah in poskrbite za mehke ustnice. Kajti slab zadah je največja ovira do dobrega poljuba in nekdo z njim se ne more pohvaliti s tem, da poljubljanje obvlada.

Zato balzam, zobna ščetka ali mentolov bombon ne bodo odveč.


4 Glavo nagnete v nasprotno smer kot partner

Študije kažejo, da večina med poljubljanjem glavo nagne v desno stran. Res pa je, da to ni pravilo in kaj lahko se poljubljate z nekom, ki jo nagne v levo (ali to storite vi).

Nobenega dvoma pa ni, da je poljub prijeten le, kadar sta partnerja glede tega usklajena. Zato: opazujte in sledite. Kajti to počnejo tisti, ki se dobro poljubljajo.


5 Ne komunicirate

Tako kot v večini primerov, je tudi v tem najbolje vprašati. Kakšni se ti zdijo moji poljubi, kaj ti je pri njih všeč, kaj ti ni, kaj bi ti bilo bolje … morda se res ne sliši romantično, a če se vam dozdeva, da zadeve ne tečejo najbolje, je to najboljša taktika.

"Namesto da ugibate, z besedo na dan. Kajti s tem ne samo, da boste stopili stopničko naprej pri poljubih, prav tako boste pokazali, da vam je mar za občutke druge strani, da ste pozorni in obzirni, da vam ni vseeno, vse to pa zagotovo, tako kot sladki poljubi, govori ljubezni v prid," je prepričana zakonska terapevtka in svetovalka Dana McNeil.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 4 super nasveti za poljube, ki jih ne bo nikoli pozabil Ali pa: 4 vrste poljubov, ki jih moški prav posebej obožujejo

Preberite še: Kako na telo vpliva strasten francoski poljub


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)