16 dokazov, da ste v nesrečni zvezi (niza jih zakonska terapevtka)

Medtem, ko so nekateri znaki nesrečne zveze več kot očitni, so drugi skriti in skoraj neprepoznavni.

12.10.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

16 dokazov, da ste v nesrečni zvezi (niza jih zakonska terapevtka)

Ni vselej očito, da se zveza ne razvija v pravo smer. Tisto, kar nakazuje na nezdrav odnos, ki ne pelje nikamor je včasih tako skrito, da temu ne posvečate domala nobene pozornosti. Le pogosto ste žalostni in se sprašujete, kaj vam v življenju manjka.

Če so v vašem razmerju prisotni sledeči znaki, ki jih je za Women's Health izpostavila zakonska terapevtka Marni Feuerma je nekaj povsem jasno: ujeti ste v odnos, v katerem ste nesrečni. Zato se prenehajte slepiti in stopite sreči nasproti.

Ne seksata več

Dejstvo je, da libido niha in da so včasih v zvezi vroča, drugič bolj hladna obdobja, a če sta nenadoma z nekajkrat na teden prišla na nekajkrat na mesec ste lahko prepričani, da v razmerju ni vse v najlepšem redu in razlog za zatišje ne tiči v tem, da niste poželjivi ter privlačni. 

Sanjarite o tem, kako bi bilo, če bi bili samski

Morda si tega še sami nočete priznati, a po tihem sanjate o tem, kako bi bilo, če bi bili samski. Če se to dogaja občasno, nič hudega (fantazije vendarle začinijo razmerje), a v kolikor se pogosto igrate z mislijo, da ste svobodni in vas nič ne omejuje, bi se morali zamisliti nad svojim odnosom in se resnično vprašati, če ste v njem srečni ter zadovoljni.

Težave partnerja se vam zdijo nepomembne (in njemu vaše)

V srečnih zvezah se partnerja vselej trudita za dobrobit drug drugega, se spodbujata in si pomagata. V kolikor vi na njegove težave gledate z viška, se z njimi ne ukvarjate in jih poslušate z enim ušesom ter ob njih zgolj zamahnete z roko (ali to počne vaš dragi, ko mu izlivate dušo) ni dvoma da vama zveza ne zagotavlja tistega, kar sta od nje pričakovala.

Zdi se vam, da ste vedno sami

Četudi ste v družbi z njim ste osamljeni, saj fizična bližina ne more premestiti prepada, ki zeva med vama in ne premagati mučne tišine, ki je nadomestila nekdaj zanimive in iskrive pogovore.

Ne zabavata se več

Dokazano je, da je trdna zveza tesno povezana s skupnim humorjem, z zabavo, z aktivnostmi, ki so obema partnerjema v veselje. V kolikor tega pri vaju ni, se na vajina ramena nalagajo bremena, ki jih zaradi nezadovoljstva z odnosom vse težje premagujeta.

 

Nista več zaupnika

Nekoč sta si povedala resnično vse, sedaj pa je vajina komunikacija omejena le na naloge in opravila, ki vaju čakajo. Vaš partner je izgubil vlogo zaupnika, ki je ena ključnih za snovanje in vzdrževanje skladnega odnosa.

Zdi se vam, da vas zanemarja

Da čas raje kot z vami, preživlja s prijatelji, bratom, sestro, sodelavci. Zato ste osamljeni, užaljeni in prizadeti, a si morda nočete priznati, da vajina zveza nima lepe prihodnosti.

Vse, kar stori, vas moti

Moti vas način njegove hoje, dihanje, na živce vam gre že zgolj zato, ker obstaja. Ko nekoga začno motiti tako drobne malenkosti, je to jasen znak, da imata partnerja v zvezi velike težave, ki pa jih morda pometata pod preprogo.

En od vaju je varal

Čeprav menita, da sta to poglavje pustila za seboj, vajino zvezo najbrž še vedno načenja nezaupanje in dejstvo, da je bila prevara logična posledica odnosa, v katerem tisti, ki je skočil čez plot ni več srečen, s svojim dejanjem pa je onesrečil tudi sočloveka.

Pred njim imate skrivnosti

Ne glede na to, kaj skrivate pred njim, če nimate občutka, da bi mu lahko zaupali čisto vse saj se bojite, da bi vas zato obsojal ali poniževal ni nobenega dvoma v to, da niste v srečni zvezi.

Večina vajinih pogovorov se na koncu spremeni v prepir

Spori so ena od običajnih sestavin razmerja. A le, v kolikor niso stalno na dnevnem redu in znata na koncu poiskati kompromis, ki zadeve postavi na prave tirnice. V kolikor vsak vajin pogovor preraste v jezno izmenjavo mnenj, boj za prevlado, obtožbe ter očitke,  je to še en pokazatelj, da vajin odnos ni zdrav.

… ali se sploh ne prepitata več

V vas divja nevihta, a jezo raje potlačite in se sploh ne trudite pojasniti zadev ter razumeti druge strani. Kar pomeni, da se težave med vama vse bolj kopičijo in sčasoma bodo postale nepremagljive.

 

Mika vas skušnjava izza plota

V zdravi zvezi partnerja ne čutita potrebe po tem, da bi drugje zapolnjevala takšne in drugačne potrebe. V kolikor pa se zalotite, kako vam misli pogosto uidejo na to, da bi izkušnje nabirali izven odnosa je to znak, da v njem niste deležni tistega, kar za srečno življenje potrebujete.

Zdi se vam, da ste vedno pod drobnogledom

Zaradi njegove stalne kritike vam pada samozavest, občutek imate, da nič ne naredite prav in da ne morete biti samosvoji. To so še ena opozorila, da niste v zdravem odnosu, v katerem se partnerja sprejemata, včasih res tudi kritizirata, a to ni osnovno vodilo komunikacije.

Vedno se morate zagovarjati

Ter opravičevati svoje besede in dejanja, kar pomeni, da vaš partner ne premore empatije, ki je še ena ključna sestavina uspešnega razmerja.

Vajini cilji se močno razlikujejo

Vi bi otroke, on ne. Vi bi monogamno zvezo, on ji ni naklonjen. Ne glede na to, kaj je predmet razhajanj, če se vajini cilji ne skaldajo in ne zmoreta poiskati kompromisa, ki bi ustrezal obema, vam preostane dvoje: končati zvezo ali se podrediti željam druge strani, kar pa vsekakor ni recept za srečno razmerje.

Preberite še: 6 dokazov, da niste dober partner (čeprav sami menite drugače)

Morda vas zanima tudi: Štirje glavni razlogi za razpad zveze


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)