Negotovost partnerja ogroža zvezo, tako pa prepoznate moškega, ki dvomi vase

Razmerje z nekom z nizko samozavestjo in slabo samopodobo ni vedno prijetno.

8.9.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Negotovost partnerja ogroža zvezo, tako pa prepoznate moškega, ki dvomi vase

Zdrava mera samozavesti je v razmerju pomembna. Kajti sestajanje z nekom, ki premore nizko samopodobo, ima nizko samozavest in dvomi vase, je večkrat neprijetno kot prijetno.

Kako pa vedeti, da je vaš srčni izbranec negotov? Kako prepoznati nekoga, ki bi zaradi dvomov vase težko osnoval zdravo zvezo? 

Vedno pričakuje potrditve z vaše strani

Kot pišejo na portalu You Tango, tak moški zaradi svoje negotovosti pogosto zastavlja vprašanja, kot so: "Me resnično ljubiš? Zakaj si sploh želiš biti z mano? Se ti res zdim privlačen?" Stalno potrebuje vaše potrditve ter zagotovila, da ste z njim srečni in ga ne nameravate zapustiti.

Vsak včasih rad sliši pohvalo, a vase negotov moški pričakuje, da ga boste s takšnimi in drugačnimi komplimenti vedno zasipali in mu laskali v vsakem trenutku.

Vedno hoče biti z vami

Spočetka se vam bo to zdelo simpatično. V prepričanju, da želi z vami preživeti vsak trenutek zato, ker vas tako močno ljubi, boste srečni.

A pozor, kaj kmalu vas bo prav to začelo dušiti, saj bo vaše posvečanje časa hobijem, delu, zabavi postalo vir njegovih očitkov in zamer. V končni fazi boste spoznali, da je potreba po vaši bližini izvira iz njegove negotovosti, ne pa pristne naklonjenosti.

Stalno preverja vaš telefon in profile na družabnih omrežjih

V zvezi ima vsak pravico do zasebnosti. Tudi vi. In nihče si ne sme dovoliti posegati vanjo.

V kolikor je on prepričan, da sme pod krinko ljubezni preverjati vaš telefon, brati sporočila, zahtevati pojasnila, kdo vam je pisal ali vas klical, preverjati vaš računalnik in družabna omrežja vedite, da ta potreba izhaja iz njegove negotovosti ter nizke samozavesti in ne pozitivnih čustev do vas.

Kadar ste z družino ali prijatelji, postane ljubosumen

Ne mara, da bi se družili s prijateljicami, kaj šele s prijatelji, očita vam, da ste raje z njimi, kot z njim (čeprav to še zdaleč ne drži), ko ste s svojo družbo, vam stalno pošilja sporočila, na katera morate takoj odgovarjati, vas kliče ter preverja, kje in s kom ste.

Vse to so početja, ki ne morejo biti temelj dobrega odnosa in nakazujejo na potrebo po nadzoru in posesivnost, ki izhaja iz njegove slabe samopodobe.

Njegova sreča je odvisna od vas

Tisti, ki premorejo zdravo mero samozavesti se dobro zavedajo, da je za svojo srečo odgovoren vsak sam. Negotovi vase pa odgovornost zanjo prelagajo v roke sočloveka.

Če je vaš dragi tedaj, ko mu po njegovem mnenju ne posvečate dovolj pozornosti žalosten, užaljen in celo depresiven je prepričan, da ste vi tisti, ki mora poskrbeti za njegovo srečo in v tem se močno moti.

Kaj lahko storite?

V kolikor ga prepoznate v omenjenih obnašanjih, ga opozorite nanje in skušajta najti vir njegovih dvomov vase. Včasih bo šlo brez, v težjih primerih s strokovno pomočjo, nikar pa si ne dovolite, da bi vas z manipulacijo ujel v svojo mrežo, ne dopuščajte, da bi vam preprečeval druženje z ljudmi, ki jih imate radi in ne verjemite, da ste za to, ker ne znate poskrbeti zanj, slaba oseba.

Kot rečeno, za svojo srečo je odgovoren vsak sam in prvi korak do nje je premagovanje negotovosti ter grajenje pozitivne samopodobe. Ni lahko, je pa s pravo voljo vsekakor mogoče.

Preberite še: Usodne navade, ki bodo uničile vajino zvezo

Morda vas zanima tudi: 5 tipov moških, ki se jim izogibajte za vsako ceno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)