10 najpogostejših razlogov za jok po seksu

Jok po seksu je včasih povsem upravičen, razumljiv in opravičljiv.

6.5.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 najpogostejših razlogov za jok po seksu

Če vam po seksu včasih v oči stopijo solze (in te spolzijo tudi po licih), vedite, da je to povsem normalen in dokaj pogost pojav. Skratka, niste edini, ki se mu to dogaja.

Pa naj gre za solze sreče, olajšanja, melanholije, včasih tudi bolečine. Solze po seksu so namreč fizičen odziv telesa na telesne, čustvene in miselne dražljaje. In za njim stoji znanost. Še več, zadeva ima celo strokovno ime: postkoitalna disforija (PCD), včasih postkoitalna žalost.

Njen najočitnejši simptom so, da uganili ste, solze. Te lahko pritečejo tudi po povsem zadovoljujočem sporazumem seksu. Orgazem za PCD ni pogoj, lahko doleti vsakega, ne glede na spol, starost ali spolno usmerjenost.

Raziskav na to temo je sicer malo, zato je težko z gotovostjo trditi, koliko posameznikov se z njo sooča, je pa leta 2015 opravljena študija, v katero je bilo vključenih 230 oseb pokazala, da je pri ženskah pogostejša kot pri moških. Čeprav tudi pri slednjih ni redka. Sledeče je izpostavila leta 2018 opravljena raziskava med 1208 moškimi.

V anonimni anketi je 41 odstotkov teh povedalo, da so že okusili PCD, štirje odstotki so priznali, da je pri njih prej pravilo, kot izjema.

Kateri pa so najpogostejši razlogi za žalost po seksu? Portal Health jih niza deset:

Sreča

Sreča se izraža na različne načine in en od njih so solze. Vsem so namreč dobro znane solze sreče in vznesenosti, ki rade na plano privrejo ob rojstvu otroka, na poroki, ob snidenju po dolgem času ali drugemu srečnemu dogodku, torej tudi po dobrem seksu.

Zadeva je v tem primeru povsem psihične narave.

Bolečina

Včasih solze po seksu niso posledice prijetnih, temveč neprijetnih občutkov, denimo bolečine, ki je lahko posledica pomanjkanja lubrikanta, vnetja genitalij, urinalne okužbe, ekcema ali drugega fizičnega vzroka, ki med penetracijo zbuja nelagodje.

V tem primeru je nedvomno na mestu pogovor s partnerjem, odkrivanje položajev, ki povzročajo manj bolečine ter seveda iskanje zdravniške pomoči.

 

Tesnoba

Jok je naraven odziv na stres, strah in tesnobo. Kadar v življenju posameznika prevladujejo ti občutki, jih je med seksom težko ali praktično nemogoče povsem zatreti in neredko se zgodi, da potem, ko sem med aktom sprostijo nekatere mentalne zavore, spolnemu odnosu sledi sproščujoč jok.

Občutek sramu ali krivde

Obstaja veliko razlogov, zakaj nekdo med spolnim odnosom ali po njem občuti strah ali krivdo. En od njih je skozi odraščanje osvojeno prepričanje, da je seks nekaj grdega, slabega in dejanje, ki bi se ga morali sramovati.

Drugi je nizka samopodoba, tretji dvom v svoje seksualne sposobnosti, četrti intimni odnos z nekom izven zveze ali zakona. Skratka, ne glede na razlog, občutka krivde ali sramu sta velikokrat kriva za potoke solza.

Zmedenost

Tudi zmedenost po intimnem aktu ni nič neobičajnega. Morda niste povsem prepričani v svoje občutke do osebe, s katero ste se spustili v intimni odnos, morda menite, da se zadeve prehitro odvijajo, morda še niste bili pripravljeni na ta korak, morda ne veste, če si sploh želite razmerja.

Vse to v osebo vnaša zmedo, ki je po intimnem aktu še izrazitejša in rada v oči prikliče solze.

Depresija

Če po seksu pogosto v oči stopijo solze in pri sebi opažate tudi druge znake mentalne bolezni, tega ne bi smeli spregledati.

Drugi pokazatelji depresije, ki je lahko vzrok za solze po aktu, so stalna žalost, jeza, tesnoba, moten spanec, nemir, stalna utrujenost, slab spomin, nezmožnost koncentracije, izguba zanimanja za običajne dejavnosti, tudi seks.

Odstotek primerov PCD je višji med posamezniki z depresijo, tudi pri ženskah s poporodno depresijo. Slednje znanstveniki povezujejo s hormonskim dogajanjem.

Travme ali zloraba v preteklosti

Pri posameznikih s travmatičnimi spolnimi izkušnjami ali pri žrtvah zlorabe spolni akt lahko sproži boleče spomine, ki so zakopani v podzavesti in s tem obudijo neprijetne občutke, ki sicer nimajo nobene povezave s trenutnim razmerjem in odnosom.

Če se to pogosto dogaja, se za nekaj časa odpovejte spolni aktivnosti in razmislite o tem, da bi obiskali terapevta, ki bi pomagal zaobiti izkušnje iz preteklosti, katere vplivajo na sedanjost.

Kaj storiti, če vas zlomi jok

Kadar je ta posledica fizične bolečine, se posvetujte z zdravnikom. Večina fizičnih bolečin je premagljivih.

Če ne gre za fizično bolečino, razmislite o drugih morebitnih razlogih za solze. Zastavite si sledeča vprašanja:

  • Je bilo le nekaj solzic ali resničen jok?
  • Gre za fizični ali psihični odziv?
  • O čem sem razmišljal (a) pred seksom? So bile misli prijetne ali ne?
  • Sem bil(a) žrtev zlorabe?
  • Je jok omilil ali še okrepil napetost?

Če boste na podlagi odgovorov spoznali, da je jok posledica nezmerne ljubezni in čistega telesnega ugodja, naj vas zadeva ne skrbi. Nekaj solzic ne bo spremenilo vaših občutkov.

Če pa vas odgovori pripeljejo do misli, da je zadeva povezana s čustvenimi težavami v zvezi in v spalnici, lahko storite sledeče:

Vzemite predah. In naslednji dan še enkrat odgovorite na vprašanja ter tako dodobra raziščite svoje občutke in se prepričajte v zaključke.

Pogovorite se s partnerjem. Izboljšanje razmerja zagotovo pozitivno vpliva tudi na doživljanje seksa.

Pogovorita se od seksu: kaj vam je všeč in kaj ne, bodite previdni v kritiki, a vseeno izrazite svoje želje, pričakovanja, občutke. Morda boste v zadregi, a verjemite, vredno je, saj boste tako rešili nepredelana čustva, opozorili pa tudi na morebitne travme in lažje poiskali pot, na kateri bo obema prijetno.

Kaj, če joče partner?

Pogled nanj najbrž ne bo prijeten, pa vseeno:

  • Vprašajte, če je kaj narobe, vendar ga ne obsojajte.
  • Ponudite tolažbo, spoštujte občutke, bodite spoštljivi in razumite, če druga stran potrebuje malo osebnega prostora in časa.
  • Pogovor začnite kasneje, ko bodo glave ohlajene, ne izvajajte pritiska.
  • Vprašajte, če in kako lahko pomagate.
  • V končni fazi: samo bodite tam in nudite podporo.

In za konec: jok po seksu ni nič neobičajnega, a čeprav včasih ni razlog za preplah, lahko nakazuje na globlje stiske, pred katerimi se ne sme zatiskati oči. Treba pa je prepoznati ozadje in ga, po potrebi, na primerne načine odpraviti.

Preberite še: Na koncu sem jokala pod prho (izpovedi žensk, ki so s seksom čakale do poroke)

Morda vas zanima tudi: Žalostni po seksu? To je lahko razlog.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)