Seks za vitko postavo in hitrejše okrevanje (ali vse dobrobiti intimnega akta)

Namen seksa še zdaleč ni zgolj iskanje potešitve, grajenje globoke povezave med intimnima partnerjema in nadaljevanje vrste, njegov vpliv na misli in telo je veliko širši.

30.12.2018 ob 5:43

seks_moski_zenska_postelja_par.jpg

Spolni akt je tisti, ki še kako vpliva na zdravje in počutje. Medtem, ko so nekatere posledice spolne aktivnosti več kot jasne, so druge manj očitne. Tiste, ki so večini neznane, izpostavlja Readers Digest.

Pripomore k boljšemu dihanju

Seks slovi kot naravni antihistaminik in zato pripomore k blaženju simptomov alergij in astme. Kar pomeni da boste potem, ki se boste predali vročemu objemu, lažje dihali.

Pomlajuje

En najboljših učinkov spolne aktivnosti je lepši videz in zagotavljanje mladosti. Strokovnjaki s škotske bolnišnice Royal Edinburgh Hospital so s pomočjo 3500 prostovoljcev, starih od 18 do 99 let dokazali, da je spolna dejavnost pravi eliksir mladosti.

Kot so zapisali v zaključku poizvedbe, seks zmanjšuje količino stresa, zagotavlja boljši spanec in spodbuja obnavljanje kožnih celic, vse to pa pripomore k mladostnejšemu videzu.

Spodbuja okrevanje

Seks enkrat na teden v telesu za 30 odstotkov poviša raven immunoglobulina A, ta pa skrbi za dobro delovanje odpornosti.

Znanstveniki so prav tako dokazali, da spolna aktivnost znižuje tveganje za rakava obolenja, za bolezni srca in za možgansko kap. Ob vsem tem pospešuje prebolevanje pri gripe in prehlada.

Spodbuja porabo kalorij

Tako, kot vsaka vadba, tudi seks spodbuja topljenje maščobnih oblog in porabo kalorij. V povprečju telo med 20 minutno akcijo izgori 96 enot energije, kar pomeni, da si lahko, če si obetate vročo noč, pri večerji privoščite kozarec vina.

Blaži bolečine

Študije so pokazale, da vaginalna stimulacija viša bolečinski prag. Tudi samostojno igranje s klitorisom ima analgetični učinek na telo. Strokovnjaki trdijo, da je takšna stimulacija najučinkovitejša pri blaženju menstrualnih krčev, artritisa ter migrene in drugih vrst glavobola.

Zagotavlja dobro počutje

Posledice seksa so tudi zagotavljanje dobrega počutja ter sreče. V ameriški raziskavi, ki je vključevala več kot 1800 posameznikov različne starosti se je izkazalo, da hormoni, ki se sproščajo med spolnim odnosom in orgazmom, kot sta oksitocin in endorfini, spodbujajo razpoloženje, krepijo koncentracijo in zagotavljajo boljši spanec.

Podaljšuje življenje

Ena od longitudialnih študiji univerze Wales našla tesno povezavo med dolgim življenjem in spolno aktivnostjo. Strokovnjaki so v njej dokazali, da je tveganje za prezgodnjo smrt za polovico nižje pri moških, ki seksajo vsaj dvakrat na teden v primerjavi s tistimi, ki to počnejo le enkrat na mesec. Ne glede na starost in socialni status.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Ni najbolj obdarjen? To je najboljša poza za vaju (penetracija je tako najgloblja) ali pa Poklici, kjer se službene zabave najpogosteje končajo s seksom

Priporočamo tudi: 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)