Sedem pravil, ki jim morate slediti od prvega dneva zveze

Za uspešno in zdravo razmerje je treba na samem začetku določiti pravila in meje, čez katere partner ne sme.

14.9.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem pravil, ki jim morate slediti od prvega dneva zveze

Razmerje se lahko uspešno razvija le na pravih temeljih. In enega od njih predstavljajo pravila ter meje, čez katere druga stran ne sme. Te ne samo, da pripomorejo k ohranjanju lastne identitete, nepogrešljive so tudi za duševno zdravje posameznika.

Meje in pravila so torej obvezna sestavina intimnega odnosa. Katere je treba začrtati že na samem začetku zveze, izpostavlja Your Tango.

Ohranite samospoštovanje

Vse se začne pri sprejemanju in spoštovanju sebe. Samozavest in samospoštovanje izhajata iz vsakega posameznika, a le če sta prisotni, lahko nekdo osnuje zdrav in uspešen odnos. Hkrati nihče ne sme dopuščati, da bi ju zveza ogrozila.

Izogibajte se pasti, imenovani ugajanje

Seveda želite ugajati partnerju in ga tako ali drugače razvajati ter razveseljevati. Občutek, da v njegovo življenje prinašate veselje, je neprecenljiv.

Vendar pozor: nikar z namenom, da bi ugajali njemu, ne spreminjajte sebe. Kajti na takšen način ne zgolj, da boste ogrozili samospoštovanje, hkrati vas bo vse manj cenil on, kar bo v samih temeljih spodkopalo zdrav odnos.

Poiščita pravo ravnovesje moči

Kadar en v zvezi prevzame glavno vlogo, sprejema pomembne odločitve in drži v rokah vse vajeti, se druga stran počuti manjvredna in velikokrat ponižana.

Zato je pomembno, da par najde pravo razmerje moči, ki odgovarja obema in ob katerem se nihče ne počuti zapostavljen.

Ne govorite da, kadar mislite ne

Včasih je partnerju treba reči ne in sebe postaviti na prvo mesto. S tem ni nič narobe.

Nasprotno: če boste vselej pritrjevali in brezpogojno pomagali, ne boste ogrozili le vašega zdravja in počutja, temveč tudi vajin odnos.

Vzemite si čas zase

Čeprav ste v razmerju, ste do tega upravičeni. Pa naj bo to deset minut miru in tišine enkrat na dan, predajanje hobiju ali druženje s prijateljicami.

Pomembno je, da se na trenutke posvetite samo sebi in se ukvarjate le sami s seboj ter stvarmi, ki jih imate radi.

Ne bojte se prositi za pomoč

Ni treba, da igrate super junaka in za vse skrbite sami. Požrite kdaj ponos in prosite za pomoč. V kuhinji, na vrtu ali kjerkoli, kjer bi vam prišla prav.

Znebite se občutka krivde

Včasih ne gre vse po načrtih in zadeve uidejo iz rok. Včasih se vam preprosto ne ljubi. Včasih bi popoldne le počivali ne bi počeli ničesar. Torej si brez občutka krivde vzemite predah.

Kajti kljub temu, da ste v paru, si ga zaslužite in smete privoščiti. Saj ste vendar samo človek s svojim mejami, katere  morate poznati in jih v prid duševnega zdravja, dobrega počutja ter uspešne zveze dosledno varovati.

Preberite še: Kako izboljšati razmerje: 12 malenkosti, ki jih lahko storita že danes

Morda vas zanima tudi: Miška, princesa ali bejbi … skrito sporočilo vzdevka, s katerim vas kliče dragi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)