Pet jasnih znakov, da ste v zvezi, ki vam škoduje

Znakov, da je razmerje toksično, je več in pomembno jih je pravočasno prepoznati.

3.9.2020 ob 5:30 | Foto: Vadim Guzhva/Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Pet jasnih znakov, da ste v zvezi, ki vam škoduje

Na žalost je že tako, da do razmerja, v katerem smo, nismo vedno objektivni in včasih namenoma ali povsem podzavestno ignoriramo znake, ki jasno kažejo, da zveza ni zdrava, temveč se v njej pojavljajo takšne in drugačne zlorabe ter je zato toksična.

Katere pa so rdeče zastavice, ki pričajo, da zveza nekomu le škoduje? Pet najočitnejših izpostavlja Your Tango.

Ste preveč pazljivi

Ko ste v partnerjevi družbi, pazite na vsako dejanje in besedo, da ga ne bi s čim užalili, ujezili ali prizadeli.

Prav je, da ste sočutni in empatični, a nekaj povsem drugega je, če zaradi pretirane previdnosti ne morete biti sproščeni in se zato ne počutite varno ter sprejeto.

Ste v odnosu z dragim izjemno previdni, se vselej trudite, da bi mu ugodili in ste pripravljeni za mir v hiši marsikaj požreti ter potrpeti? Če ste na ta vprašanja odgovorili z da, potem vaša zveza žal ni takšna, ki bi vas izpolnjevala in vam prinašala srečo. Kar globoko v sebi najbrž že veste.

Vaša samozavest je nizka

En od vplivov toksičnega razmerja na posameznika je vse slabša samopodoba. Kajti kadar nekdo v razmerju ne more ali ne sme biti samosvoj, trpi njegova samozavest, saj stalno dobiva sporočila, da ni dovolj dober, sposoben, lep, privlačen ali ljubeč.

 

Nizka samozavest je pogosto tudi posledica pripomb partnerja, s katerimi prikrito ali povsem očitno drugo stran ponižuje.

Vse to na dolgi rok močno načne duševno zdravje, zato je ta vzrok nizke samozavesti dobro čimprej prepoznati in toksično zvezo končati.

Vaše zdravje trpi

Ne le duševno zdravje, ki je ogroženo zaradi stalne napetosti in pogostega stresa, temveč tudi fizično zdravje začne v toksični zvezi šepati.

Velikokrat se pojavljajo alergije na hrano, ki so povsem psihosomatske narave, glavoboli, druge kronične bolečine in seveda tudi depresija. Skratka, občutek, da zdravje razpada, je velikokrat povezan prav z dejstvom, da ste v razmerju, ki zaradi toksičnosti negativno vpliva na psihično in fizično zdravje.

Prihaja do zlorab različnih substanc

En od največjih in najzgovornejših pokazateljev toksične zveze je zloraba takšnih in drugačnih opojnih substanc. Ljudje tedaj, ko so nesrečni, nemalokrat iščejo uteho v snoveh, ki bi vsaj za nekaj trenutkov pregnale občutke nelagodja, a vodijo v težke zasvojenosti, iz katerih se je v odnosu, v katerem ne najdejo razumevanja in tolažbe, praktično nemogoče izkopati.

Tako se ujamejo v začarani krog vzroka in posledic, ki ga je težko presekati, prvi korak pa je nedvomno razhod s partnerjem, ki ustvarja nezdravo vzdušje.

Prijatelji se vaju izogibajo

Toksična zveza ne vpliva le na dva, ki sta vanjo vpeta, temveč tudi na širšo okolico: prijatelje, družino.

Kajti dejstvo je, da se ljudje radi družijo z nekom, ki je zabaven nasmejan in srečen, čeprav ima včasih slab dan.

Povsem drugačna zgodba pa je druženje s parom, ki zaradi medsebojne napetosti ter tudi zlorab ustvarja neprijetno ozračje in napetost.

Od takšnega se marsikdo raje odmakne, saj noče biti priča besednim ali celo fizičnim spopadom, zajedljivim, ponižujočim pripombam in drugim pokazateljem, da razmerje med dvema ni zdravo.

Preberite še: Naučimo se prepirati: kakšen je recept za uspešen partnerski spor? (odgovarja psihoterapevtka)

Morda vas zanima tudi: Šest opozoril, da ste le korak od prevare


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)