Sedem neprecenljivih lekciji iz obupnega zakona

Na slab zakon bi lahko gledali tudi kot na eno najpomembnejših življenjskih šol.

13.12.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem neprecenljivih lekciji iz obupnega zakona

Ne glede na to, kako slab je zakon, nekdo, ki je v njem, nanj le redko gleda skozi oči objektivnosti ter raje, kot bi agonijo končal, v strahu pred samoto in osamljenostjo vztraja v zvezi, v kateri trpi.

Šele, ko je mera polna in sta ločitev ali razhod edina možna pot, se lahko ozre nazaj in si prizna, zakaj ni imelo smisla nadaljevati skupne poti.

"Tako, na res trd način osvojene lekcije, so dobra popotnica za nadaljnje življenje in morebitne nove zveze. Drži, da določena spoznanja stopijo v ospredje šele tedaj, ko se razočaranje, jeza in druga negativna čustva umaknejo, a ko stvari iz preteklosti postanejo jasne, postane jasno tudi spoznanje, da obžalovanje nikakor ni na mestu," je za Your Tango na kratko povzela dama, ki je osvojila sedem neprecenljivih lekcij iz obupno slabega zakona, za katere je lahko več kot hvaležna. Takole razkriva svoja spoznanja:

Dober seks ne odtehta vsega slabega

Kolikokrat ste slišali, kako se nekdo pritožuje čez partnerja in njegovo obnašanje, čemur je vedno sledila pripomba: seks pa je čudovit.

Veste kaj? Čisto vseeno je, kako dober je nekdo postelji, če ste ob njem nesrečni, se do vas nespoštljivo obnaša in vas ponižuje ob vsaki priložnosti. Še tako dober seks ne more odtehtati drugih, v kvalitetnem zakonu manjkajočih kvalitet.

Videz res ne igra velike vloge

Lepo je, če se partnerja v zakonu fizično privlačita, a vprašajte se, kako lep je nekdo, kadar na vas kriči, vas ignorira, zapostavlja, od vas zahteva nemogoče in vas krivi za vse slabo?

 

Vaša mama je imela prav, ko je rekla, da lepota izhaja iz obnašanja, ne pa iz videza. Še tako lep moški postane grd, če se ob njem počutite obupno. In še tako povprečen junak postane privlačen, če vas ceni, podpira in vas zna nasmejati.

Denar ne more kupiti sreče

Vse preveč je žensk, ki v obupnih zakonih vztrajajo zaradi materialnih ugodnosti. Nikar ne počnite tega.

Veliko bolje je biti srečen v majhnem stanovanju kot nesrečen v ogromni vili.

Vztrajanje zaradi otrok je nesmiselno

Otroci imajo res radi svojega očeta, vendar so še kako dovzetni za vse vplive okolja in hitro začutijo, kdaj med staršema zadeve niso takšne, kot naj bi bile, s tem izgubljajo občutek varnosti, kar slabo vpliva na njihovo čustveno dobrobit.

Tihi dnevi, spori, napetost, vse to je slabo za na njihov razvoj in jim škoduje mnogo bolj, kot bi jim ločitev.

Spremembe imajo svoje meje

Seveda ne gre kar takoj vreči puške v koruzo in prav je, da pri sebi skušate spremeniti stvari, ki škodujejo zakonu. A vse spremembe imajo meje in ne dopustite, da bi v prid dobrega odnosa postali povsem druga oseba.

Poleg tega so spremembe potrebne na obeh straneh, in če on ni pripravljen graditi na sebi, tudi vaš trud ne bo obrodil sadov.

Biti sam ni strašljivo, strašljivo je vztrajati v slabem zakonu

Strah pred samoto, osamljenostjo, strah pred neznanim, materialnim pomanjkanjem in podobne bojazni velikokrat preprečujejo odločilni korak.

Vendar verjemite, veliko bolj strašljivo, kot biti samski, je živeti v razmerju, kjer ni občutka sprejetosti in varnosti.

Mir je zdrav, prepiri niso

Biti sam z otroki po letih zakona je nenavadno, a stres, ki ga izzove prilagajanje na nov način življenja, se ne more primerjati s stresom, ki ga povzroča nesrečno razmerje.

Po ločitvi boste nenadoma opazili, da so glavoboli izginili, da znatno manj jočete in da je zoprno tiščanje v prsih le še slab spomin. Kajti končno boste imeli mir in se vam ne bo treba vsak dan znova prepirati glede velikih ali malih nesoglasij. Prav ta mir bo postal ena največjih vrednot v vašem življenju.

Preberite še: Vesna Godina: Partnerstvo je bivanje v nelagodju na dolgi rok

Morda vas zanima tudi: Mame po ločitvi o tem, kar o življenju samskih staršev večina zamolči (resnične izpovedi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)