Pet napačnih prepričanj, zaradi katerih vam je ob razhodu še težje

Potem, ko se ljubezenska zgodba konča, se velikokrat pojavijo misli, ki znatno otežujejo prebolevanje razhoda.

29.1.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet napačnih prepričanj, zaradi katerih vam je ob razhodu še težje

Razumljivo je, da prebolevanje razhoda ni preprosto in da zahteva svoj čas. A s pravimi mislimi je mogoče vsaj nekoliko pospešiti zadeve. Na drugi strani pa so prepričanja, ki vse skupaj samo otežujejo in dokazujejo, da misli pri celotni zgodbi igrajo res pomembno vlogo.

Katere so tiste, zaradi katerih je bolečina iz dneva v dan večja, namesto da bi vse bolj izginjala in bi se jih zato morali čimprej otresti, niza Your Tango.

Sem popolna izguba

Razhod jemljemo osebno. In mnoge ob njem navdaja prepričanje, da oseba ne bi odšla, če bi bili boljši, sposobnejši, prijaznejši, ustrežlivejši. Da bi nekdanji partner ostal, če bi bili bolj smešni, zabavni in razumevajoči. Če bi ravnali drugače in še bi lahko naštevali.

A koncu zveze botruje mnogo dejavnikov in le redko je krivdo zanj mogoče upravičeno iskati v tem, da je nekdo slab človek ali, povedano drugače, izguba.

Zato, če objokujete svojo usodo in menite, da bi bila, če bi bili drugačni in boljši, lepša ter prijetnejša, prenehajte. Dojemite, da za razpad zveze niste krivi le vi in vaša domnevna nesposobnost. Razhodi so zapleteni in zato, ker ste ga doživeli, niste slab človek.

Če ne verjamete, povprašajte prijatelje.

 

Nikoli več ne bom ljubil(a)

Velikokrat ljudje ostajajo v nezdravih razmerjih, ker menijo, da nikoli več ne bodo nekoga ljubili tako zelo, kot ljubijo partnerja, ker jih je strah, da bi ostali sami in da nikoli več ne bodo našli prave ljubezni.

Če tudi vas po razhodu prežemajo te misli, hitro pozabite nanje. Drži, da žalost in obup po njem zasenčita vsako upanje, vendar drži tudi, da še vedno obstaja velika verjetnost, da boste potem, ko bo največja bolečina minila, spoznali nekoga, ki mu boste podarili srce in ko boste resnično zaprli staro, ob njem odprli novo poglavje skupnega življenja.

Če bi le lahko zavrtel(a) čas nazaj

Dejstvo je, da to ni mogoče. In drugo dejstvo je, da imate zato srečo, čeprav se vam trenutno ne zdi tako.

Kajti zveza je razpadla z razlogom, in čeprav lepi spomini meglijo objektiven pogled na zadeve, je nekaj nesporno: v kolikor ne bi bilo težav, bi obstala.

Četudi bi čas zavrteli nazaj, ne bi bilo v končni fazi nič drugače: po začetni poplavi zaljubljenosti bi kmalu pristala v istem kolesju in ponovila bi se ista zgodba, ki bi se končala tako, kot se je prvič.

Nekdo drug bo deležen sreče z njim (njo)

Bo ali ne bo. To ni vaša stvar. Očitno vama ni bilo usojeno zgraditi trajne zveze in bo dobil priložnost nekdo drug. Vendar ne glede na to, kako se bodo zadeve med njima razpletle, vaša sreča od tega ni odvisna v nobenem pogledu.

Zato se ne obremenjujte s tem, kako in s kom živi bivši ter kako srečen je videti na družabnih omrežjih. Raje pozabite nanj in poskrbite, da boste nekoč v prihodnosti srečni tudi sami.

Če se spremenim, ga (jo) lahko znova osvojim

Človek se skozi življenje vedno spreminja, zori in raste. In prav je tako. Te spremembe pa morajo izhajati iz njega samega in ne iz potrebe nekomu ugajati. Kajti nekdo, ki ljubi, sočloveka sprejema takšnega, kot je in pozitivnih čustev ne pogojuje z videzom ali obnašanjem.

Zato se ne spreminjajte za nikogar drugega, kot zase. Kajti nekdo, ki vas ni cenil takšne kot ste, vas ne bo tudi, če boste postali drugačni.

Preberite še: Niste nemočna žrtev in druge resnice, s katerimi bo razhod lažji

Morda vas zanima tudi: Strokovnjaki pravijo: Tako je najbolje končati zvezo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)