Sedem dejavnikov, na katere ne bi nikoli pomislila, a še kako vplivajo na tvoje orgazme

Zgodba se še zdaleč ne začne in konča pri pozi, ki sta jo izbrala.

31.12.2017 ob 6:10

dejavnik_micna.jpg

Razlike med spoloma se kažejo na vsakem koraku. Tudi ali zlasti v spalnici, natančneje, pri doseganju orgazma. Tu so pač moški v prednosti. Da bi jih pripadnice nežnejšega spola vendarle lažje dohajale, se je znanost poigrala s tem, kaj vse vpliva na ženski orgazem.

Pusti tiste očitne, kot so prava poza, vzdušje ter predigra, katere že dobro poznata oba. Raje pokukaj globlje in spoznaj nekoliko presenetljive dejavnike, ki igrajo pri doživljanju popolnega užitka zelo veliko vlogo.

Začinjena kratka sporočila

To, kakšna kratka sporočilca mu pošiljaš in kakšna ti on vrača, vpliva na tvoje spolno življenje. V veliki raziskavi, katere rezultate so povzeli v publikaciji Archives of Sexual Behaviour je sodelovalo več kot 52 000 moških in žensk vseh spolnih usmerjenosti. Izkazalo se je, da tiste pripadnice nežnejšega spola, ki svoja sporočilca, elektronsko pošto in tudi klice dragemu pogosteje začinijo s porednimi besedami, lažje doživljajo spolne vrhunce. Študija je prav tako razkrila, da jasno izražanje želja v postelji znatno pripomore k pogostosti orgazmov. Torej, z (umazano) besedo na dan.

Tvoje verbalne sposobnosti

Umazan govor je, s tem se boš morala strinjati, način komunikacije. In prav ta igra pri doseganju tvojega spolnega vrhunca večjo vlogo, kot se ti morda zdi. "Jasna in neposredna komunikacija s partnerjem je ključ," je za The Guardian povedal David Frederick, avtor prej omenjene študije. Zlasti imata pri tem veliko moč dve preprosti besedici, izrečeni v pravem trenutku. Najbrž si že uganila, da sta to ljubim te. Prav ti sta po mnenju strokovnjaka še kako povezani s pogostostjo doživljanja orgazma.

Samopodoba

Morda si prepričana, da je tvoj orgazem njegova odgovornost in naloga, a stroka se s tem ne bi strinjala. Kajti v veliko večji meri, kot njegovi prijemi, dejanja in taktika, k pogostosti  vrhuncev pripomoreta tvoja samozavest in zadovoljstvo z lastnim telesom.

Leta 2016 so v časopisu Socioaffective Neuroscience and Psychology na podlagi raziskave zapisali, da je spolna samozavest en ključnih dejavnikov za doseganje ženskega vrhunca. Ta je celo pomembnejša od pogostosti masturbacije in števila partnerjev, s katerimi si nabirala izkušnje.

Naj se sliši nekoliko osladno, a če boš sprejela sebe, svoje telo in si večkrat povedala, kako čudovita si, boš s tem še kako pripomogla k pogostejšim užitkom med rjuhami. Zato ne bodi preveč samokritična, tisto razvlečeno pižamo zamenjaj za seksi spodnje perilo, sprejmi svoje telo in počutila se boš tako poželjiva, da te prižgane luči med seksom ne bodo več motile.

Tvoja osredotočenost

Meniš, da se izjemni vrhunci kar zgodijo? En zapeljiv pogled, prijazna gesta in nato bum! Žal te moramo razočarati. Kajti vse skupaj zahteva malo več koncentracije. Prav to je dokazala  raziskava iz leta 2016. Ta je postregla z zaključkom, da ženske, ki lahko med samim dejanjem odmislijo vse ostalo in se povsem posvetijo akciji, pogosteje doživljajo orgazme od tistih, ki le težko misli usmerijo v trenutno početje.

Namig: preden se vse skupaj začne, se nekoliko sprosti in pozabi na tisto, kar se ti je zgodilo čez dan in na ono kar te še čaka. Osredotoči se na partnerja, na njegove dotike ter tako tlakuj pot do orgazma.

Narava vajine zveze

Tvoj dragi seveda vpliva na tvoj spolni vrhunec, a kot pravijo strokovnjaki, ne samo v takšnem smislu, kot bi pričakovala. Res je, njegova tehnika ni nezanemarljiva,  ključno vlogo pri celotni zgodbi pa igra zadovoljstvo, ki ga v zvezi z njim občutiš.

Temu v prid govorita dve študiji, izvedeni v letih 2016 in 2017. Obe sta dokazali, da tvoj pogled na zvezo in zadovoljstvo v njej nista od muh: si prepričana, da si našla sorodno dušo ali je on zate le prehodna zabava? Najbrž ni treba poudarjati, kaj govori orgazmu v prid.

In še: če si v razmerju nezadovoljna, tvoje spolno življenje trpi. Morda še en razlog, da malo razmisliš o tem, če si se res pripravljena ustaliti.

Anatomija

Nekatere dejavnike, ki vplivajo na doseganje orgazma, je mogoče nadzorovati, drugih žal ne. Med slednje sodi anatomija. Leta 2011 so na podlagi študije v publikaciji Hormones and Behaviour zapisali, da na vrhunec med drugim vpliva sama razdalja med klitorisom in urinalno odprtino.

Zlasti je ta pomembna pri penetraciji. V kolikor je razdalja krajša od dveh centimetrov, je večja verjetnost, da boš pogosteje deležna viška, kot če se razdalja približuje trem centimetrom. Te ovire res ni mogoče odpraviti, mogoče pa si je malo pomagati z rokami in pozabiti na centimetre.

Starost

Zdi se, da so orgazmi kot vino. Kajti, kot zatrjuje znanost, se spolno življenje žensk z leti izboljšuje. Ko so strokovnjaki primerjali starost pripadnic nežnejšega spola s pogostostjo doživljanja spolnega viška se je izkazalo, da tiste, v srednjih letih, do srečnega konca pridejo znatno pogosteje, kot one v dvajsetih. Tu so izkušnje, pa tudi samozavest, poznavanje telesa in dobra komunikacija. Nedvomno nekaj, česar se lahko veseliš.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)