Razlogi za seks, ki delujejo kot zdravilo

Spoznajte pet več kot upravičenih razlogov za seks.

29.2.2016 ob 2:00

shutterstock_263236763.jpg

Seks ne prinaša samo užitka, pač pa pozitivno vpliva tudi na zdravje. Ne verjamete? Berite naprej ter spoznajte nekatere njegove dobrobiti za fizično in psihično blagostanje.  


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Izboljšuje razpoloženje. Po telesnemu izživljanju strasti se nedvomno počutite bolje, ste dobre volje in vzneseni. Zasluga za to gre hormonom, ki se v telesu sproščajo med orgazmom in pozitivno vplivajo na razpoloženje. Na prvem mestu gre omeniti endorfine, svoje pa doda še hormon oksitocin, ki krepi občutke povezanosti s partnerjem ter pomirja. Zanimivo je, da žensko telo proizvede več kot štirikrat večje količine oksitocina od moškega. Ta hormon se sicer sprošča tudi med objemanjem in drugimi načini izkazovanja naklonjenosti.

Dober je za srce. Na univerzi v Belfastu izvedena raziskava je odkrila, da boste, če se boste spolnemu odnosu predajali vsaj trikrat na teden, drastično znižali tveganje za srčno kap. Gre namreč za obliko kardio vadbe, ki pozitivno vpliva na zdravje naše srčne črpalke. 

Ščiti pred prehladom. Spolni odnos povečuje odpornost in tako varuje pred gripo ter prehladom. Dokazano je, da je pri posameznikih, ki se seksu predajajo dvakrat tedensko, v telesu več imunoglobulina  A. Gre za snov, ki imunskemu sistemu pomaga v borbi z virusi. 

Podaljšuje življenje. Raziskava o dolgem življenju je dokazala, da je pri posameznikih, ki se seksu predajajo manj kot enkrat mesečno, dvakrat višje tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi z vsemi, ki med rjuhe skočijo dvakrat na teden. Tudi s tem so se poigrali na univerzi v Belfastu in dokazali, da seks pred prezgodnjo smrtnostjo varuje zlasti moške. 

Seks povečuje plodnost. Trditev, da redkejša ejakulacija povečuje kvaliteto sperme in gibljivost moških spolnih celic ter tako pripomore k lažjemu spočetju novega življenja, je popoln mit. "Dlje, kot se sperma zadržuje v obmodku oziroma v posebni komori ob testisih, manjša je njena kvaliteta. Pogosta spolna aktivnost pa na drugi strani izboljšuje kvaliteto moške semenske tekočine. Prav zato velja: če bi radi povečali možnost za naraščaj, se kar najpogosteje predajajte spolnim radostim," svetuje ginekologinja Gillian Lockwood in tako niza še eno dobrobit pogostejšega seksa. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)