Razlog za vse krajše penise in nekvalitetno spermo

Dejavniki iz okolja vplivajo na spolno zdravje moških in žensk.

3.4.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Razlog za vse krajše penise in nekvalitetno spermo

"Penisi so vse krajši in genitalije zaradi onesnaženosti nepravilne oblike," opozarja znanstvenica Shanna Swan, ki v svoji knjigi How our modern world is threatening sperm counts, altering male and female reproductive development, and imperilling the future of the human race (Kako sodoben svet ogroža kvaliteto sperme in ženske reproduktivne organe ter vpliva na prihodnost človeške rase) natančno opisuje vplive onesnaženega okolja na reprodukcijo.

Swanova je v svojih študijah odkrila, da kemikalije, imenovane ftalati, ki se zaradi prožnosti dodajajo plastiki, povzročajo prirojene poškodbe na genitalijah. Kot navaja znanstvenica, se človeštvo sooča z eksistencialno krizo zaradi vse slabše plodnosti, ta je posledica delovanja ftalatov na endokrini sistem, ki proizvaja hormone.

Prve študije na to temo je znanstvenica izvajala s proučevanjem podgan. V njih je dokazala, da so samčki, ki so kot fetusi izpostavljeni kemikalijam, skoteni z manjšimi genitalijami. 

Prav tako je pri dečkih, ki so bili v maternici izpostavljeni ftalatom, opazila krajšo anogenitalno razdaljo, ki je povezana z dolžino penisa, piše Sky News.

Nič kaj lepe napovedi

Ftalati v telesu posnemajo estrogen in ovirajo naravno nastajanje spolnih hormonov. V industriji se jih uporablja za zagotavljaje prožnosti plastike, vendar pa prehajajo v hrano in s tem v telo.

Swanova, profesorica medicine okolja in javnega zdravja v bolnišnici Mount Sinai New York, je svoje raziskovalno delo oprla tudi na več predhodnih raziskav.

 

Ena od njih je leta 2017 dokazala, da je kvaliteta sperme v moških telesih v zahodnih deželah v zadnjih štirih desetletjih vpadla za več kot 50 odstotkov. Po najbolj črnogledih napovedih se zna zgoditi, da do leta 2045 moški sploh ne bodo več sposobni proizvajati sperme, ki bi lahko bila vir novega življenja.

Ogrožene so tudi ženske

Izpostavljenost škodljivim kemikalijam ne vpliva slabo le na moške, temveč tudi na ženske. Med drugim ftalati pri odraslih osebah nižajo količino vitamina D v telesu, so na podlagi študije zapisali v časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Krivec za padec vitamina D v organizmu je tudi bisfenol A, že od nekdaj znan kot motilec endokrinega sistema, povezan z različnimi težavami z zdravjem, med katere sodijo težave s plodnostjo.

V študiji, ki je to odkazala, je med letoma 2005 in 2010 sodelovalo več kot 4500 prostovoljcev. Znanstveniki so v vzorcih krvi in urina preverjali količino vitamina D in dobljene vrednosti primerjali v vrednostnimi bisfenola A in ftalatov, ki se v primeru izpostavljenosti izločajo z urinom.

Rezultati so pokazali, da je bilo v organizmu oseb, ki so bile najbolj izpostavljene omenjenim snovem, najmanj vitamina D. Zlasti je bil učinek opazen pri ženskah.

Glede na to, da je veliko število ljudi vsakodnevno izpostavljenih omenjenim snovem, lahko te količino vitamina D znižajo daleč pod priporočene vrednosti in tudi na ta način negativno vplivajo na naše zdravje.

Kako se zaščititi?

Kemikalije iz plastike se nahajajo povsod okoli nas in težko se jim je izogniti. Nedavne študije so pokazale, da se ftalati nahajajo celo v hišnem prahu. Četudi smo pri potrošnji previdni, se jim ne moremo povsem izogniti. Proizvodi brez bisfenola so označeni kot BPA-free, vsebujejo pa druge kemikalije, ki ga nadomeščajo in katerih dolgoročni učinki še niso znani.

Vsaj nekoliko se pred njimi lahko zavarujemo tako, da se izogibamo plastični embalaži, plastičnim igračkam, industrijsko pakirani hrani, se bolj, kot na plastiko, zanašamo na kartonsko embalažo, izbramo lesene igračke za otroke, pozornost pa je na mestu tudi pri nakupu kozmetike, zlasti z vidika izbire tiste iz naravnih sestavin.

Preberite še: Osem nenavadnih pokazateljev ovulacije

Morda vas zanima tudi: V devetem tednu ginekologinja ni zaznala bitja otrokovega srca (izkušnja Slovenke z umetno oploditvijo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)