Prevarani, nikar ne počnite tega

Prevara je boleča izkušnja, ki pa z nekaterimi dejanji zadaja le še globlje rane.

8.2.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Prevarani, nikar ne počnite tega

Žalost, jeza, želja po maščevanju so le nekatera čustva, ki se porajajo pri tistemu, ki mu je partner nataknil roge in velikokrat vodijo v dejanja, ki so na prvi pogled sprejemljiva ter upravičena, na dolgi rok pa povzročijo več škode, kot koristi.

Zato so zakonski terapevti in psihologi nanizali, česa po prevari ne bi smeli početi ter dodali še, kaj bi za lažje prebolevanje izdaje morali storiti.

Ne maščujte se

Seveda bi v nekaterih trenutkih najraje na ves glas kričali ter vsem povedali kako podla je oseba, ki vas je prizadela. V mislih imate lahko tudi bolj drastične ukrepe, a maščevanje je le hrana za jezo in za druga negativna čustva ter preprečuje, da bi šli s svojim življenjem naprej.

"V želji po povračilu boste kaj lahko ostali ujeti v preteklosti in storili kaj, kar bi kasneje obžalovali. Res je, da vam bo maščevanje za trenutek prineslo zadovoljstvo, a na dolgi rok bo vse skupaj le poslabšalo," opozarja zakonska terapevtka Irina Firstein.

Ne zaprite se vase

Prevara nedvomno pusti globoke rane in prevarani potrebuje čas, da se z nastalo situacijo sprijazni, o njej razmisli, predela čustva ter začrta smernice za naprej.

 

Vendar se nikar dolgotrajno ne odmaknite od ostalega sveta, ne dopustite, da bi vas neskončno objokovanje ločilo od družine in prijateljev ter ohranjajte stike z okolico. Tudi zato, ker v teh trenutkih potrebujete nekoga, ki vas bo poslušal, tolažil ter podpiral.

Ne igrajte žrtve

Seveda si niste zaslužili tega, kar se vam je zgodilo, a to ne pomeni, da se smete smiliti samemu sebi. Če se boste obnašali kot nemočna žrtev, boste imeli vse večji občutek nemoči, prepričali se boste, da življenja nimate v svojih rokah in da ne morete storiti ničesar, da bi se zadeve izboljšale.

"Ob takšnem razmišljanju bo vse bolj trpela vaša samozavest, ki je že tako porušena, z igranjem nemočne žrtve pa je ne boste zmogli zgraditi nazaj," opozarja Firsteinova.

V nastalo situacijo ne mešajte otrok

"To, kar se dogaja med vam in zakoncem, ne zadeva otrok. Zato poskrbite, da pred njimi ne boste bruhali svoje jeze ali blatili drugega starša.

Ponudite jim le toliko informacij, kot jih potrebujejo, da bi razumeli situacijo," navaja družinska terapevtka  Samanta Burns.

Ne dopuščajte, da bi drugi odločali o vaših naslednjih korakih

Vsi vam dajajo nasvete: mama, ki je prepričana, da bi morali zvezo končati, prijateljica, ki meni, da si partner zasluži še eno priložnost.

"Odločitev, kako boste ravnali, je samo vaša. Kajti nihče drug ne razume dinamike vajine zveze in vseh vzrokov ter posledic varanja. Zato nihče, razen vas ne more vedeti, ali bi bilo bolje oditi ali ostati," meni zakonska terapevtka Jane Greer.

Ne ignorirajte prevare

Torej, odločili ste se, da boste kljub vsemu ostali v zvezi. Ne glede na to, ne ignorirajte dejstva, da ste bili prevarani. Zadeve ni mogoče pomesti pod preprogo in bo, v kolikor ji ne boste prišli do dna, vedno prisoten dvom, ki vas bo razjedal.

Zato bodite pripravljeni na iskren pogovor, s partnerjem izluščita vzroke in pojasnita posledice. To je prvi korak k ponovnemu grajenju zaupanja, brez katerega zveza ne more obstati.

Ne pričakujte, da bo vajin odnos še kdaj enak

Prevara za vedno spremeni odnos. To je povsem normalno in običajno. Stvari nikoli več ne bodo takšne, kot so bile pred njo, kar ni vedno slabo.

Sprememba v odnosu je lahko dobrodošla, saj predstavlja novo poglavje za pare, ki se kljub grenki izkušnji odločijo ostati skupaj.

Razmislite o terapiji in svetovanju

Pomoč terapevta ali svetovalca po prevari je zaželena in včasih brez nje ne gre. Z primernim posredovanjem boste lažje komunicirali, lažje izražali čustva in lažje našli smernice za prihodnost.

"Ne glede na to, ali se odločite oditi ali ostati, v vsakem primeru je terapevt dobra odločitev, saj vam bo pomagal na novi poti," navaja Burnsova.

Skrbite zase

Prevara slabo vpliva na dušo in telo. In da bi jo uspešno preboleli, morate skrbeti zase. Tako z vidika fizičnega kot duševnega zdravja.

Pa naj bo v smislu redne prehrane, vadbe, meditacije, primerne količine spanja oziroma vsega, kar sodi v koncept zdravega načina življenja.

Ne pričakujte nemogočega

Nihče natančno ne ve, kako dolgo bo prisotna bolečina in koliko časa boste potrebovali, da bi neprijetno izkušnjo pustili za seboj.

"Pustite času čas. Ne pričakujte, da se bo to zgodilo čez noč, ne izvajajte nase pritiska in dovolite si biti žalostni, jezni ter razočarani vse dotlej, dokler bodo ti občutki prisotni. Zadev ni mogoče prehitevati in zatiranje čustev ne vodi v nič drugega, kot v otežen proces prebolevanja," zaključuje Burnsova.

Povzeto po portalu 24sata.

Preberite še: Deset krutih resnic o razmerju s poročenim moškim

Morda vas zanima tudi: 12 zgovornih znakov, da vas partner vara (navajajo jih terapevti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)