Pravi moški pere, lika, zlaga!

Očiščena, nezmečkana obleka ter pravilno zlikana srajca so prvi kazalniki, da moški obvlada svojo garderobo.

29.7.2015 ob 12:00

shutterstock_254302405.jpg

Urejena zunanja podoba je v poslovnem svetu že sama po sebi umevna. In če verjamete ali ne, oblačila imajo velik vpliv tudi pri napredovanju. Kajti madeži, zmečkana in zgubana oblačila ter drugi znaki obrabe so na vodilnih položajih tabu. Kot tudi preveliki sakoji, srajce s kratkimi rokavi, umazani čevlji in prekratke hlače, če naštejem le najpogostejše napake moškega oblačenja. Predvsem poleti pa ne velja pozabiti niti na bombažno spodnjo majico pod srajco, obvezno s kratkimi rokavi (!), ki bo omilila in skrila posledice potenja.


Že slediš Mični na Facebooku?

Poznavalci vedo, da je posebno pri kakovostnejših in dražjih kosih oblačil, kot so sakoji in moške obleke, nujna primerna in redna nega, kar se dolgoročno splača, saj jim tako podaljšamo življenje. Ker lahko prepogosta kemična obdelava v čistilnici tkanine dolgoročno poškoduje in vpliva na kroj sakoja, lahko s pravimi pripomočki v nekaj minutah veliko postorite kar doma. Nujno pa obiščite čistilnico, če ste si pridelali konkreten madež ali če opazite, da se je prvotna barva oblačila zaradi prahu celo že nekoliko spremenila.

Preberite še:

Uspešen poslovni moški je urejen, čist in zlikan – skratka, kot iz škatlice.

Privoščite obleki počitek

Za njeno dolgo življenje je pomembno, da obleki privoščite dovolj počitka! Nepisano pravilo namreč pravi, da po dnevu nošenja potrebuje dan mirovanja. Najbolj optimalno je, da jo zvečer za čez noč obesite na svež zrak – nočna vlaga namreč dela čudeže! Tako boste poskrbeli za elastičnost vlaken, tako neljubo mečkanje kot vonjave pa bodo izginili. Druga možnost je, da ji privoščite vročo parno kopel. Potek je preprost: v kad ali tuš spustite vročo vodo, obleko pa potem obesite v meglice vodne pare. Tudi po tej poti bodo neprijeten vonj in mečkanje v najkrajšem času izginili.

Nepisano pravilo pravi, da obleka po dnevu nošenja potrebuje dan mirovanja.

Skrivnosti ščetkanja

Po zračenju se priporoča, da obleko previdno skrtačite. Pri tem bodite pozorni na to, da uporabite takšno z naravnimi ščetinami. Kakšni lepljivi rolerji za odstranjevanje muck in razni drugi na prvi pogled praktični pripomočki, ki jih dandanes marsikje ponujajo, po mojih izkušnjah niso najbolj optimalni, saj na tkanini pogosto puščajo lepljive delce, ki blago dolgoročno obremenjujejo. Po tem pustite obleko en dan na dobro prezračenem mestu viseti, zvečer pa jo obesite nazaj v omaro. Če spadate med tiste, ki so v tehničnem smislu zelo modernizirani, morda premorete sušilni stroj, ki ponuja opcijo prezračevanja oblačil, na voljo pa so tudi (pri)ročni parni likalniki za oblačila, ki so idealni za hitro glajenje zmečkanih oblačil, kot so moške obleke.

Po zračenju se priporoča, da obleko previdno skrtačite.

In naj vam prišepnem še nekaj, česar marsikdo ne ve: opcija so tudi srajce, ki se ne mečkajo – in jih (posledično) ni treba likati. Navdušeni, a nekoliko nejeverni? To so bombažne srajce, na katerih je oznaka brez likanja in se med nošenjem skoraj nič ne mečkajo. Jih je pa treba prati na primernem programu (npr. za občutljivo perilo, s srednje močno centrifugo), mokre stresti in pogladiti ter obesiti na obešanik, da se tako sušijo!

Sovražite pakiranje? Z nekaj praktičnimi nasveti vam bo zagotovo šlo lažje.

Kaj pa pakiranje?

Spadate med tiste poslovneže, ki pogosto potujejo in se nenehno jezijo nad zmečkanimi oblačili, ki jih na cilju vzamejo iz kovčka? Prav vam bo prišlo par nasvetov:

  • Osnovno pravilo: na pot vzemite čim manj prtljage. Najprej zložite v kovček težka oblačila ali takšna, ki se ne mečkajo preveč. Potem pridejo na vrsto manj trpežni kosi, toaletne torbice in zajetne stvari, kot so čevlji. Proste kotičke napolnite z nogavicami in spodnjim perilom.

  • Srajce zložite drugo na drugo, zmeraj v nasprotni smeri. To pomeni, da je pri eni srajci ovratnik obrnjen navzgor, pri drugi pa zrcalno navzdol. Tako nastane zračni blazina, ki omeji mečkanje.

  • Ovratniki sakojev in jaken naj bodo nameščeni na zunanji rob kovčka. Ramenski del potem zapolnite z nogavicami, da jih teža drugih oblačil popolnoma ne splošči. Hlače pa dvakrat preložite vzdolž likalne gube in jih položite na notranjo stran sakoja, nekje v višini prsi.

Avtorica: Petra Kancler


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)