»Poletni romanci je sledila panika. In preiskave« (resnična zgodba Slovenke)

Ko se je septembra znašla doma sama, s čudnim občutkom v telesu, je vedela, da bo morala na vse preiskave, tudi tiste najbolj neprijetne, ko si ožigosan s pogledi, le kaj dela tukaj, kjer ni prostor za dame ... Anonimno testiranje za HIV in hepatitisov B in C je resnično izkušnja zase.

22.9.2022 ob 8:03 | Foto: Unsplash | Avtor: A. G.

»Poletni romanci je sledila panika. In preiskave« (resnična zgodba Slovenke)

Kako se lahko znajdemo v takšni situaciji? Povsem preprosto, nepričakovano in brez barier, ki jih določijo leta.

Res je, ko smo starejši, ne več najstniki, razmišljamo drugače, smo bolj odgovorni in tudi bolj zavestni. Ne premami nas vsak dražljaj in znamo tudi reči ne, ko ni pravi trenutek, kraj ali oseba.

A kaj, ko že misliš, da veš skoraj vse, te preseneti nepričakovano. Pride kar iznenada, se nasmehne, ponudi roko v pozdrav in jo stisne ravno prav močno, pogleda naravnost v oči, kjer je moč čutiti varen dom in ko spregovori, se atmosfera poglobi v diskusijah, kjer se oba dotikata neba in zemlje hkrati.

Zveni znano?

Lepe so poletne romance, reče Valentina, a jih nikoli ni izkušala kot prijateljice, na polno brez zadržkov. Zato jo je letošnja izkušnja tudi tako zelo presenetila, saj je bila prepričana, da se to lahko zgodi samo drugim, likom v televizijskih nanizankah, filmih, ne njej.

In takoj naslednji hip misel, ali mogoče malo pretirava in je vse le plod njene domišljije?

Lepo se je potolažila za sekundo, a je vedela, da je občutek srbečice, kjer ne bi smel biti, na trenutke zelo močan.

Pa si je rekla, je poletje, je vročina, mogoče se zato tako počuti, a kot odgovorna oseba takoj zaključila, na preglede bo treba. Je bilo vredno, pomisli, in ja, se hudomušno zasmeji sama sebi, ali pa tudi ne, se strezni trenutek zatem.

Obrat nazaj k vratarju

»Samska sem že tri leta in neaktivna na družbenih omrežjih namenjenim srečanjem vseh vrst in užitkov. Pri malo več kot tridesetih gledam na svet bistveno drugače, zato se me je izkušnja, katere ne želim več ponoviti, tako dotaknila.

Na več nivojih.

Eric je bil videti izjemno, takoj sva začela govoriti in se smejati, kot dva, ki se poznata že od prej.

V Ljubljano je prišel poslovno, saj v okviru Univeze v Gradcu (uf, ja, nisem si nikoli mislila, da mi bo všeč nekdo iz Avstrije, prej vročekrvni Španec ali skrivnostni Francoz) sodeluje z umetniki v Sloveniji,« pove Valentina, ki se je za intervju odločila predvsem zaradi enega razloga:

Ne odlašajte! Sama je namreč naredila največjo napako in ni takoj naslednje jutro obiskala ginekologinje, ki bi ji predpisala ustrezno zdravljenje.

Zelo neodgovorno, a tako razširjeno, je ugotovila po kasnejših pogovorih s prijateljicami. Zato se je tudi odločila za anonimno testiranje krvi na okužbo z virusi HIV, hepatitis B in hepatitis C, kjer vas brez napotnice in naročanja sprejmejo vsak ponedeljek med 12.00 in 14.30 uro na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani.

Ko je Valentina vstopila v stavbo in naredila par korakov naprej, je zaslišala dretje in histerično vpitje, saj je v stavbi tudi enota za zdravljenje odvisnosti od alkohola psihiatrične klinike, stene stavbe pa so bile v tako katastrofalnem stanju, da se je gladko obrnila in stopila nazaj do vratarja z vprašanjem, kaj tu anonimno testirajo.

Kar je zgodba zase.

Ožigosana perverznica

Dodeljena ji je bila šifra, pred testiranjem je izpolnila anonimni vprašalnik. Izvidi testiranja in svetovanja po testiranju je dobila osebno v istem tednu, pri istem zdravniku, pri katerem je opravila testiranje.

A pred tem je doživela mobing pri vratarju, ki je tam, da pokaže in usmerja.

Mirno je prenesla zajedljiv krik, kaj znate brati, vidite, tu je napisano, medtem ko ji je kazal z iztegnjeno roko na spuščeno rampo, kjer so trije zapisi, a na nobenem ne piše anonimno testiranje, le Infekcijska klinika, oddelek ..., kar bi lahko seštela skupaj, a je bila pod prevelikim pritiskom umirajoče.

Lahko ima aids, ali hepatitisa, oba hudo invazivna na telo. Zdaj razumem, je mirno odgovorila gospodu, nakar je ponosna, ko ponovno koraka proti razpadajoči kliniki, ki nudi odgovor.

Ko se postavi s šifro pred ordinacijo, je tretja v vrsti. Kmalu zatem pride lepa svetlolaska, čez trideset tudi in čez minuto postaven mladenič istih let.

Poznata se, presenečena, da se vidita na takšnem kraju. A kjer so maske, tiste kirurške FTP obvezne, jih onadva gladko snameta in se začneta poljubljati. Zelo po francosko, zelo hlastno cmokajoče.

Preseneti me odziv osebja, ki hodi mimo. Ker samo hodi, ne komentira, ne ustavi dogajanja, ne naredi nič. Komedija absurda.

Samo varno je sprejemljivo

Pogovor pri zdravniku je kratek, takoj pove, da ji priporoča cepljenje proti hepatitisu B. Pred tem vpraša, kateri letnik je. Kaj ni anonimno, odvrne, ko obrazloži, da je bilo cepljenje za rojene po letu devetdeset obvezno in če je v tej skupini, potem je v redu.

»Nisem,« se zasmeji pod masko, saj jih šteje mnogo več in zdravnik to ve, le sprostiti želi napeto ozračje. Sledi odvzem krvi, ki ga opravi prijazna sestra. Potem čakanje, da bo jasno vse.

Medtem pokliče ginekologinjo s prošnjo po testih za gonorejo, klamidijo in drugo izpuščeno in česar bi se lahko nalezla v pohotni noči z neznancem, tako domače znanim.

Na samoplačniški pregled je čakala deset dni, potem si je šele dokončno oddahnila. Medtem je namreč že dobila izvide, da nima HIV-a niti hepatitisov.

A zgodbe še ni konec, čez štiri mesece bo ponovno morala na odvzem krvi, ki bo dokončno potrdil zdravo sliko. Hepatitisa se namreč lahko tudi skrijeta in pokažeta zobe šele čez mesece.

Ko se izjemno inspirativno srečanje v dvoje zaključi s tekanjem po bolnišnicah in pogledi nevrednimi posameznika, se je ponovno vprašala, ali bi kaj lahko naredila drugače.

Odgovor je kot na dlani prišel v sekundi, seveda, lahko bi poskrbela za varen odnos. In posledično mirnejši vsakdan.

Ni še konec

Čez deset dni jo je sprejela ginekologinja, ji vzela bris in naredila vse laboratorijske preiskave za spolno prenosljive bolezni. Vse tiste, za katere je mislila, da sploh ne obstajajo več, da so izzvenele po času Casanove. Napaka!

Sifilis in gonoreja sta še kako prisotni bolezni v sodobnem času, predvsem zaradi zavajajočih simptomov ob okužbi. Polovica žensk z gonorejo nima bolezenskih težav ali znakov.

Če pa so bolezenski znaki prisotni, so pogosto mili in jih lahko zamenjajo za okužbo sečil ali nožnice. Tudi če  ženske nimajo težav z gonorejo lahko zbolijo s hudimi zapleti.

Rezultati so prišli zelo hitro, v treh dneh. Zdrava.

Uf, kakšna kalvarija, koliko neprespanih noči in prežvečenega strahu. Naučila se je, da mora v prihodnje odreagirati hitreje in takoj naslednji dan obiskati zdravnika.

In ker je sreča opoteča, raje naslednjič, kljub omami, izbrati varen odnos.  

Preberite še: »Mislila sem, da je z mano nekaj narobe« (raziskali smo pojav na ženskih spodnjicah, o katerem se redko govori)

Morda vas zanima tudi: »Spustila sem se v afero z bivšim učiteljem telovadbe« (ženske iskreno o tem, kako je biti ljubica)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)