Po seksu v tem položaju boste najbolje spali

To, da spolni odnos pozitivno vpliva na spanec, je že dolgo znano, sedaj pa je odkrito tudi, kateri položaj ima največji učinek.

2.3.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Po seksu v tem položaju boste najbolje spali

Preutrujen ali preutrujena sem je pogost izgovor, s katerim se nekdo izogne večernemu vrtincu strasti. Kar je škoda, saj je dokazano, da spolni odnos med drugim pripomore k boljšemu spancu, najnovejša raziskava pa je stopila še korak naprej in izpostavila položaj, ki ima na nočni počitek najspodbudnejši vpliv. V resnici je teh več, na prvih mestih pa so položaji po pasje, lotus in most.

V omenjeni študiji je sodelovalo 1652 prostovoljcev. Ti so dobili sledečo nalogo: v treh mesecih se strastem predajajte v 25. najbolj priljubljenih položajih. Posebne naprave, ki so jih sodelujoči med študijo uporabljali, so izvajalcem omogočale spremljanje kvalitete spanca.

Vpliv na moške večji

Strokovnjaki so na podlagi rezultatov zaključili, da seks pred spanjem spanec v REM fazi pri moških v povprečju izboljša za 43 odstotkov. Vpliv na ženske je bil za deset odstotkov nižji.

Najopaznejši vpliv na izboljšanje spanja je imel položaj po pasje, sledil je lotus, med katerim ona njemu sedi v naročju, tretje mesto pa je zasedel položaj most, med katerim ona leži na hrbtu, noge ima v kolenih pokrčene in se s stopali upira na podlago, njeni boki in hrbet so dvignjeni.

 V REM fazi spanja so vse mišice, razen očesnih, paralizirane in nastopi približno vsakih 90 minut spanja. Skupno naj bi zavzemala nekaj manj kot četrtino nočnega počitka. Med njo se krepijo učne sposobnosti in spomin, prav tako je nepogrešljiva za predelovanje čustev.

 

Seks stoje je spanec v njej izboljšal za 17 odstotkov, med položaji, ki nanj ne premorejo znatnega učinka, je tudi poza 69.

Zakaj seks pomaga do boljšega spanca

Rezultati so torej pokazali, da spolnost na REM fazo spanja bolj kot pri ženskah vpliva pri moških. En od izvajalcev študije Alex Ion domneva, da do razlike prihaja zaradi načina stimulacije, ki se razlikuje glede na spol: "Ženske so med aktom bolj mentalno, medtem ko so moški znatneje fizično stimulirani. Prav tako ženske več pozornosti od moških namenjajo dejanjem po akciji."

Ena od morebitnih teoriji se glasi tudi, da ženske redkeje kot moški, dosežejo vrhunec, zato ima intimni akt na njihov spanec manjši učinek.

Vpliv hormonov

Že v preteklosti so strokovnjaki skušali odgovoriti na vprašanje, kako in zakaj spolnost vpliva na spanec. Ena od prehodnih raziskav je tako namignila, da seks k boljšemu spancu pripomore zaradi hormonov, ki med njim nastajajo.

"Med njimi je hormon povezovanja oksitocin, ki se pospešeno sprošča med intimnim aktom in v telesu znižuje količino hormona kortizola, kar pomeni, da so tako telo kot možgani po seksu bolj sproščeni in pomirjeni. Visoke količine kortizola se odražajo kot tesnoba, pospešeno bitje srca in posledično slabši spanec," je komentiral Alex.

Nazaj k položajem: "Od izbire spolne poze je odvisno doživljanje vrhunca. Tako položaj po pasje kot lotus in most omogočajo globljo penetracijo ter s tem višajo verjetnost za orgazem, z njim se v telesu poveča količina oksitocina, ki pozitivno vpliva na kvaliteto spanca," je povedal Alex.

Preberite še: Horoskop: Moški, rojeni v teh znakih, mislijo le na seks

Morda vas zanima tudi: 10 res zanimivih dejstev o seksu, ki jih še ne poznate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)