Po prevari: Tiste, ki v zvezi ostanejo, je krivično obsojati

Skušajo ravnati tako, da bi za vse vpletene bilo najbolje.

29.11.2016 ob 2:05

shutterstock_501762613 (1).jpg

Kaj storiti potem, ko je partner skočil čez plot, je eno najtežjih vprašanj, s katerimi se lahko sooči kdorkoli. Ostati je težko, težko je tudi oditi. Dilema je še težja, kadar so tu otroci, saj se prevarani zaveda, da bi ločitev za vedno spremenila njihova življenja. In praviloma na slabše.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

Na ljudi, ki se po prevari odločijo v razmerju ostati, večina gleda z viška in jih obsoja ali se jih celo sramuje. "Ne glede na razloge in argumente, pa obsojanje ni na mestu. Nihče razmerja tako dobro ne pozna, kot partnerja, nihče ne pozna resničnih razlogov za nezvestobo in nihče tistega, ki ostane, nima pravice kritizirati,"  je za Huffington post povedala družinska terapevtka Marni Feuerman.

-->Preberite še: Najpogosteje prevarane ženske.

Klic na pomoč

"Nezvestoba je velikokrat klic na pomoč. Če gre za enkratno dejanje in ne za vzorec obnašanja, lahko na zakon vpliva celo v pozitivni smeri.  Gre namreč za manifestacijo globljih težav, ki se jih partnerja morda sploh nista zavedala, nedvomno pa jih nista reševala ter jim do ključnega dogodka, nista posvečala prave pozornosti. To se lahko po njem spremeni," pravi terapetka.

Ne razlogi, pomemben je pogled vase

Prevarani lahko v razmerju ostane iz več razlogov: finančnih, zaradi skrbi za otroke, ljubezni, verskih prepričanj in še bi lahko naštevali.

Pomembnejša od razlogov pa je njegova zavest, da je tudi sami pri odtujevanju igral svojo vlogo in priznavanje dejstva, da sta za težave v zvezi kriva oba parterja. To je prvi pogoj, pod katerim je razmerje mogoče znova postaviti v prave tirnice in okvirje.

--> Pisali smo tudi o tem, kako potrditi ali ovreči sum na nezvestobo

obsojati.jpg

Ko se odloči ostati, je primoran drugače pogledati nase in na celotno zadevo. Naučiti se mora odpuščati ter skupaj s partnerjem vzpostaviti nov, globok, intimen in čustveno bogat odnos. Tega prej nista imela. Prav čustvena oddaljenost je namreč najpogostejši vzrok za nezadovoljstvo v zvezi in v končni fazi tudi za skoke čez plot ter ločitve. 


"Prevarani partnerji velikokrat razkrijejo marsikaj o sebi. Nekatere ženske se zavedo, da so pogosto  zavračale seks, vselej prednost dajale otrokom, vedno kritizirale in poniževale parterja. Moški na drugi strani največkrat priznavajo, da so večino časa preživljali ob delu, zanemarjali soproge in jim niso pokazali, kako jih cenijo ter spoštujejo. Velikokrat na plano pridejo tudi takšne in drugačne zasvojenosti, izogibanje sporom in zanemarjanje drug drugega. Poglabljanje v te težave razkrije, zakaj je bil par tako ranljiv in zakaj je v zvezi prišlo do usodnega dejanja," na podlagi izkušenj z delom s pari niza Feuermanova. 

--> Preberite še: Leta, ko je varanje najbolj mamljivo.

Iskreno obžalovanje

Seveda pa tudi tisti, ki  je čez plot skočil ni  opran vse krivde. Nasprotno. Še kako se mora zamisliti nad seboj in nad svojim početjem, ter nase prevzeti svoj del odgovornosti. Dejanje mora iskreno in iz srca obžalovati ter si pošteno odgovoriti na vprašanje, zakaj je, namesto da bi težave v razmerju reševal, varal.

Vse to zahteva trdo delo in veliko energije obeh partnerjev. Če je nista pripravljena vlagati, bo razmerje ostalo ranljivo in še naprej dovzetno za prevare.

Ne obsojanje, na mestu je podpora

Res je, par se vedno lahko loči. A odločiti se ostati in delati na razmerju zahteva veliko več truda in predanosti z obeh strani. Zadnje, kar parterja v takšnih trenutkih potrebujeta, so obsojajoči pogledi ter kritiziranje njunih odločitev. Pa naj bodo sodniki prijatelji, družina ali sodelavci. Vsi se morajo zavedati, da zadev ne poznajo in ne vedo, kako bi se na njunem mestu obnašali sami. Paru, ki gre skozi turbulentno obdobje pa morajo nuditi zgolj sočutje, podporo in razumevanje.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)