Osem (neobičajnih) načinov za dvig libida

Poglejte, kaj lahko storite v prid višjega spolnega poželenja.

24.2.2022 ob 10:50 | Foto: Deagreez/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem (neobičajnih) načinov za dvig libida

Če je pri vas zadnje čase zatišje, nič hudega. Se zgodi. Zlasti v dolgi zvezi, kjer se oba partnerja soočata s telesnimi spremembami, ki jih prinašajo leta.

Dobra novica: zadeve lahko spravite v red z nekaj preprostimi triki in libido povišate brez posebnega truda.

Nekateri načini so neobičajni, drugi zabavni, vsi pa prinašajo pozitivne spremembe v smislu spolne moči in poželenja. Nekaj učinkovitih niza Your Tango.

Jejte temno čokolado

Najbrž ste že slišali, da je temna čokolada naravni afrodiziak, torej pripomore k višjemu libidu.

"Vsebuje triptofan, kemikalijo, ki v možganih spodbudi nastajanje serotonina, nevrotransmitorja, ki ima velik vpliv na spolno poželenje," je povedal prehranski strokovnjak Josh Axe in dodal: "Več študij je pokazalo, da je uživanje temne čokolade tesno povezano s boljšimi spolnimi funkcijami žensk."

Izberite temno čokolado s čim manj sladkorja, tudi z njo pa ne pretiravajte, rebro na dan je povsem dovolj.

Omejite uživanje alkohola

Opojna kapljica kratkoročno res dvigne libido, vendar ima pretiravanje z alkoholom nanj negativen učinek.

"Kozarček vina pri večerji ali kosilu je dobrodošel, preveč alkohola pa je slabo za spolno poželenje. Kajti ne samo, da negativno vpliva na splošno zdravje ter s tem na libido, prav tako so pod njegovim vplivom čuti otopeli, s tem so občutki med seksom manj izraziti in orgazem težje dosegljiv," je povedal Axe.

Hrani dodajte maco

"Čeprav se običajno uporablja za dvig plodnosti, se maca ponaša tudi z afrodizično močjo," je povedal Axe in pojasnil: "Pri moških niža tveganje za erektilno disfunkcijo in poveča spolno moč. Pri ženskah skrbi za pravo hormonsko ravnovesje ter omili simptome menopavze, ki slabo vplivajo na libido."

Prah mace je na voljo v večini prodajaln z zdravo prehrano in ga lahko dodate smutijem, solatam, juham in desertom.

Skrbite za primerno hidratacijo

Še en razlog za primerno hidratacijo se glasi: tako si lahko pomagate do višjega libida.

Dehidracija je povezana s številnimi negativnimi učinki na zdravje, med drugim je kriva za slabo spolno poželenje, spremenljivo razpoloženje, glavobole in vaginalno suhost. Zato tudi v prid višjega libida na dan popijte od osem do deset kozarcev vode.

Poskusite ginseng

"Tako ameriška kot azijska vrsta sta znani kot naravna afrodiziaka in pozitivno vplivata na spolno moč," je pojasnil Josh Axe.

"Njegova moč se skriva v snoveh ginsenosidi, ti pozitivno vplivajo na krvni pretok in nižajo tveganje za erektilno disfunkcijo. Številne raziskave so ob tem pokazale, da ginseng izboljšuje libido, spolno moč in celo kvaliteto sperme."

Privoščite si več seksa

Da, več seksa spodbuja željo po seksu. Zakaj, pojasnjuje somatična psihologinja Holly Richmond:

"Med vzburjenjem v telesu nastajajo hormoni dobrega počutja, kot sta dopamin in oksitocin. Ko se telo nanje navadi, težko deluje brez količine, ki prinaša zadovoljstvo. Vse skupaj bi lahko primerjali z vadbo: začeti je težko, a ko pademo v rutino je hudo, kadar se ji moramo dan ali dva odpovedati."

Vadite

Ko smo že pri vadbi: ta viša libido. Kajti med njo nastaja testosteron, hormon, ki znatno vpliva na spolno poželenje.

Vadba krepi samozavest, pozitivno vpliva na splošno zdravje, zagotavlja dober pretok krvi, je spodbudno za mentalno zdravje, skratka, prinaša številne pozitivne učinke na spolno poželenje.

Poskusita nekaj novega

Avanture v življenje prinašajo vznemirjenje in adrenalin, oboje pozitivno vpliva na libido. Novosti vključujejo najrazličnejšo paleto aktivnosti: potovanja, učenje novega jezika, nov šport, umeščanje novosti na spolni repertoar…

"Ljudje hrepenimo po novostih in včasih je nekaj novega v dolgi zvezi vse, kar par potrebuje tudi za oživitev iskric v postelji. Novosti osvajajta skupaj, nabirajta nove izkušnje in tesneje povezana bosta znova začutila tiste seksi občutke, ki so vaju prežemali nekoč," je prepričana Ricmondova.

Preberite še: To se zgodi z ženskim telesom, če nima spolnih odnosov

Morda vas zanima tudi: Bučna semena: Zakaj jih je dobro jesti vsak dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)