Osem najpogostejših razlogov za varanje žensk

Ženske k skoku čez plot napelje pisana paleta razlogov.

13.10.2020 ob 5:30 | Foto: Antonio Guillem/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem najpogostejših razlogov za varanje žensk

Nekdaj je veljalo prepričanje, da moški varajo, ker hrepenijo po spolni raznolikosti, ženske pa naj bi k nezvestobi napeljalo čustveno nezadovoljstvo v razmerju. 

Vendar se zakonska terapevtka in svetovalka Tammy Nelson s tem ne strinja. Kajti kot je pojasnila, so razlogi za varanje pripadnikov obeh spolov na moč različni. Takole je za portal MindBodyGreen izpostavila osem tistih, ki v skok čez plot prepričajo dame.

Seks

"Tako kot z vidika moških, je tudi s stališča žensk dober seks pomembna sestavina zveze. Prepričanje, da moški varajo zaradi spolne sle, ženske pa zaradi čustvenega pomanjkanja, ne drži," trdi Nelsonova in utemeljuje:

"V časopisu Journal of Sex Research objavljena raziskava je pokazala, da moške res pogosto k varanju napelje suša v domači spalnici, a ta je med tremi najpogostejšimi razlogi za prevaro tudi med ženskami."

Nezadovoljstvo v zvezi

Ista raziskava je prišla do zaključka, da je med glavnimi razlogi za varanje žensk pomanjkanje čustvene naklonjenosti do partnerja. A tudi, kadar ona njega še vedno ljubi, vendar je nesrečna, pogosteje razmišlja o skoku čez plot. Pa naj bodo razlogi za nezadovoljstvo finančne težave, družinske zadrege ali karkoli tretjega.

"Ko zadeve doma postanejo napete, ko se ozračje ohladi, ko se v razmerje prikrade dolgočasje, ženske tolažbo neredko poiščejo v objemu ljubimca,"opozarja terapevtka.

Trenutni vzgib

Prilika dela tatu, bi lahko rekli ob tretjem pogostem razlogu za žensko varanje. Kajti neredko situacija pripelje do nečednega dejanja.

"Vsi delamo napake in ni redko, da se prevara zgodi zgolj zato, ker se je zanjo ponudila priložnost. Tudi ženske so podvržene impulzivnemu obnašanju, ki ga sicer kasneje obžalujejo, kar pa ne pomeni, da se vedno uprejo skušnjavi in priložnost izpustijo iz rok," meni Nelsonova.

 

Želja po intimnosti

Naj bo fizična ali čustvena, potrebo po intimi in bližini želimo zadovoljiti vsi. Če se ona v zvezi ne počuti izpopolnjeno, sprejeto in razumljeno, vse te občutke lahko poišče izza plota.

Nekatere raziskave so pokazale, da ženske z osebo, s katero varajo, osnujejo močnejšo čustveno vez kot moški, kar pomeni, da je romantika pri ženskem varanju pomemben člen enačbe.

Občutek, da so posebne

Včasih ljudje varajo zato, ker v novem, čeprav prepovedanem razmerju, dobijo občutek, da so posebni.

"Ženske velikokrat povedo, da se v družbi ljubimca počutijo bolj seksi in poželjive, kot v naročju soproga, ki jih pogosto jemlje kot samo po sebi umevne," je na podlagi izkušenj povedala terapevtka.

Pomanjkanje samospoštovanja

Nizka samozavest in pomanjkanje samospoštovanja je prav tako dejavnik tveganja, ko gre za varanje žensk.

To je pogosto posledica dejstva, da ona od partnerja ne dobi dovolj potrditev, da je lepa, seksi in privlačna, zato dvomi vase in občutke, ki jih v zvezi pogreša, išče drugje.

Težke življenjske situacije

Včasih varanje pomeni beg od vseh neprijetnosti in težkih življenjskih situacij. V tem primeru spominja na uživanje alkohola, drog ali drugih opojnih substanc, kajti predstavlja fizični in psihični odmik od zadreg ter nadomesti spopadanje z njimi.

Želja po razhodu ali spremembah

Zgodi se, da je več kot očitno, da razmerje nima prihodnosti, a lažje, kot partnerja seznaniti s svojimi dilemami in občutki, je s prevaro zamajati same temelje zveze in tako življenjskega sopotnika napeljati k temu, da stori odločilni korak.

Včasih si ona zaželi le sprememb in neizpodbitno je, da je želja po njih en glavnih razlogov za žensko nezvestobo.

Preberite še: Pismo ljubice: Kako sem spoznala, da sem druga ženska

Morda vas zanima tudi: Priložnost, ob kateri moški najpogosteje varajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)