Odpri oči! To je 5 jasnih znakov, da te samo izkorišča.

Priznaj si, kaj se v resnici dogaja.

1.2.2019 ob 5:15

zveza_razmerje_ljubezen_par_seks_zakon1.jpg

V popolnem svetu bi bilo v razmerju veliko dajanja in prav toliko sprejemanja. A priznajte si, popolnosti v odnosih skoraj ni. Večkrat se vam sprva zdi, da ste našli nekoga, ki vas je pripravljen nositi po rokah in še preden se zaveste, ste vi tisti, ki se zgolj razdaja. Vaš dragi pa vse to s pridom izkorišča. Tako v seksualnem, kot vseh drugih pogledih.

Sram je odveč, zgodi se tudi najboljšim. In vse, kar je v tem primeru pametno storiti, je iz takšnega razmerja pobegniti. Še prej pa je treba spoznati, kdaj ste nekomu zgolj zabava, sredstvo za krepitev ega, način za doseganje cilja, z eno besedo, predpražnik.

Očitne znake tega niza zakonska terapevtka Aimee Hartstein. Poglejte, na kaj morate po njenih besedah biti pozorni.

Opravičujete ga, ker se do vas grdo obnaša

Prijateljice vas opozarjajo, da je do vas nesramen, nepošten in celo grob, vi pa ga opravičujete, češ, da je preobremenjen, utrujen in napet. To je prvo opozorilo, da odnosa ne gradite na pravih temeljih.

"Osnovni pokazatelj tega, da vas zgolj izkorišča, je njegovo obnašanje do vas," pojasnjuje Hartsteinova in dodaja: "Če vsak dan znova opažate, da do vas ni spoštljiv, je verbalno ali fizično agresiven in se ob njem ne počutite prijetno, prižgite rdečo luč."

Drži, da večina v takšnih odnosih miži na eno ali obe očesi in se pretvarja, da je vse v najlepšem redu, a odkrit odgovor na vprašanje, zakaj morate dragega pred drugimi vedno zagovarjati in opravičevati, bo razkril pravo resnico.

Ob njem se počutite, kot bi bili majhni in neznatni

Ob človeku, ki vas resnično ljubi, bi vedno morali biti zadovoljni, samozavestni in se zato počutiti prijetno.

"Moral bi vas osrečevati, življenje ob njem naj bi bilo prav tako lepo ali še lepše, kot kadar ste sami, tudi on pa bi moral v vaši družbi vidno uživati," razlaga terapevtka in opozarja, da se, v kolikor se ob njem počutite majhni, pogosto tudi ponižani ter imate v njegovi družbi v želodcu vedno tisti čuden cmok ali vozel, zaradi katerega ne morete biti sproščeni, zazrite v vanjo zvezo. V njej nekaj nedvomno ni v najlepšem redu.

Vaši prijatelji so zaskrbljeni

"Zadeve največkrat ostanejo zakrite in prikrite, ker si posamezniki tega, da so izkoriščeni nočejo priznati," pravi Amiee.

"Kadar nekdo živi v zanikanju ne opazi tistega, kar se mu dogaja pred nosom, saj glede svojega izvoljenca ni objektiven, prijatelji in družina pa s tem nimajo težav. Če so zaskrbljeni in vas pred neprimernim obnašanjem opozarjajo, bodite pozorni na njihove besede. Oni so tisti, ki so objektivnejši od vas in vam želijo vse najboljše, zato vas opozarjajo na težave, ki jih sami ne morete ali nočete opaziti."

Vaše potrebe niso zadovoljene

Kadar se on ne počuti dobro, mu skuhate juhico in čaj, kadar ste bolni vi, njega ni nikjer. Kadar bi vi šli na izlet, on nima časa, kadar bi pohajkoval on, vas sploh ne vpraša, če imate morda drugačne načrte. Bodite pozorni na to, da niste le vi tisti, ki dajete in se prilagajate.

Vseeno je, ali sta par pet tednov ali pet let, v razmerju gre vedno za vzajemno skrb in kompromise, nikoli pa za podrejanje in zanemarjanje čustev, želja in potreb ene od vanj vpetih strani.

Ne znate natančno opredeliti vajinega odnosa

Vzajemno spoštovanje, enaki pogledi in skupni cilji so v razmerju ključni. Pa naj gre za prijateljevanje z uslugami ali za resnično romantično zvezo oziroma trajen odnos. "Pomembno je, da oba vesta, pri čem sta in se s tem strinjata," meni Hartsteinova.

A če vam je resnično všeč, on pa v vas vidi zgolj občasno zabavo, si stojita na nasprotnih bregovih, kar v vas ustvarja zmedo in zato ne veste, kako bi opredelili vajin odnos. 

Seveda si tega, da vas zgolj izkorišča zato, ker vam je všeč, nočete priznati. A prav to bi končno morali storiti. Odprite oči ter njemu in njemu podobnim obrnite hrbet. Vi si resnično zaslužite nekoga boljšega.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kdor enkrat vara, vedno vara? Kaj pravi na to znanost ali pa 7 navad ljudi, ki jih prav nič ne vrže iz tira

Priporočamo tudi: Tako čudovito so prenovili hišo na italijanskem otoku Elba (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)