Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

Dejstvo je, da so moškim orgazmi lažje dosegljivi kot ženskam, vprašanje pa je, kaj se skriva v ozadju.

21.7.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

Vroče filmske scene pogosto prikazujejo, kako oba partnerja v zaključku intimnega akta doživita orgazem. Po možnosti sočasno.  Na žalost je resničnost daleč od filmske fikcije. Zlasti, ko gre za heteroseksualni odnos.

Kajti vsem je dobro znano, da moški veliko lažje (in pogosteje) od žensk dosežejo vrhunec. In sicer je pri njih skoraj dvakrat višja verjetnost, da bodo seks zaključili z njim.

Ena od raziskav je denimo pokazala, da le 65 odstotkov žensk v heteroseksualnih zvezah vedno doseže vrhunec med seksom. Delež moških je mnogo višji in znaša 95 odstotkov.

No, pa povejmo še, da je zgodba nekoliko drugačna v razmerjih med dvema ženskama. Odstotek dam, ki v homoseksualnih zvezah redno dosegajo vrhunce, znaša 86.

Tretjina dam v heteroseksualnih zvezah ima na drugi strani s tem vedno težave, ena od desetih seksualno aktivnih dam pa še nikoli ni okusila vrhunca.

Zakaj so orgazmi pomembni?

Spolni vrhunci zagotavljajo zadovoljstvo v spolnosti, hkrati spodbujajo spolno željo. Oboje seveda pozitivno vpliva na razmerje.

 

"Mislim, da je prepričanje, da orgazmi pri spolnem zadovoljstvu ne igrajo pomembne vloge, da načeloma niso potrebni za dober seks ter ne za kvaliteten odnos, en največjih mitov, ki mu moramo čimprej prenehati verjeti," je povedal spolni terapevt Isiah McKimmie.

Nesposobnost doseganja vrhunca je lahko frustrirajoče za oba partnerja in na koncu lahko pripelje do trenj tudi na drugih ravneh zveze.

Zakaj takšna razlika med moškimi in ženskami

K temu pripomore več dejavnikov, najmočnejši pa je nepoznavanje seksualnih pričakovanj in prioritet žensk ter nepoznavanje njihove anatomije. Neredko še same ne vedo, v čem bi v spolnosti resnično uživale, velikokrat so glede stimulacije nespretni moški, lahko pa gre tudi za zadrego v komunikaciji glede seksualnih tem.

Kaj lahko par stori?

"Prvo vprašanje, ki ga zastavim parom, ki poiščejo mojo pomoč se glasi: kako močno si zaupata. Seveda, kadar niso posredi zdravstvene težave. Zaupanje in odkritost med parterjema je prvi korak k reševanju težave. Če pri tem ni ovir, predlagam ključne metode, ki bi na tem področju prinesle izboljšave," je povedal terapevt.

Že čez dan gradita pričakovanja

Da je predigra en prvih korakov do zadovoljujoče spolnosti, je splošno znano, malce manj pa, da se ta ne začne šele v postelji, temveč že preko dneva. Z namigi, pripombami, namigujočimi sporočili, s seksi oblačili, skratka z vsem, kar obljublja vroč večer, gradi spolno energijo in ustvarja prijetno pričakovanje.

V predigro vložita veliko truda

Ta naj traja vsaj 15, še bolje pa 20 minut. Kajti le tako lahko žensko telo preide skozi vse faze, ki so potrebne za dobro pripravo na seksualni akt in na sam vrhunec.

Spoznajta zlati trio

Ne samo, kako dolga je predigra, pomembno je tudi, kakšna je. Terapevt predlaga vključitev zlatega trojčka: oralni seks, ročna stimulacija ter strastni poljubi. Vsi ti povečajo možnost za eksploziven zaključek obeh ljubimcev v heteroseksualnem odnosu.

Povzeto po portalu News.com.au

Preberite še: Raziskave so pokazale: vse to ženskam pomaga pri doseganju orgazma

Morda vas zanima tudi: Seksomnija: Motnja, ki je seksi le po imenu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)