Znanstveni dokazi, zakaj je dobro biti samski

V času, ko je biti v razmerju nekakšen ideal, je samski stan velikokrat podcenjen, kar dokazuje tudi znanost.

23.2.2019 ob 4:52

dekle_mesto_kava_nasmeh_ocala_micna.jpg

Ste samski? Nič hudega. Čeprav vas mama in babica nagovarjata, da bi bil že skrajni čas, da si najdete sorodno dušo in vam prijatelji namigujejo, da bi lahko koga povabili na zmenek, vam življenje povsem odgovarja in naslednjič jim lahko pojasnite, da v prid vašemu prepričanju govori tudi znanost. Insider takole povzema sedem znanstvenih utemeljitev, ki tehtnico prevešajo na samski stan. 

Samski bolje spoznavate sebe

Ne glede na to, ali ste sveže ali že dolgo samski, to je čas, v katerem se lahko poglobite vase ter resnično spoznate, kdo ste in česa si v življenju želite.

Zlasti po bolečem razhodu ljudje kaj radi (pre)hitro začnejo novo zvezo in na takšen način skušajo premagati srčno bolečino, kar največkrat vodi le v nova razočaranja.
Bolje si je vzeti čas, predelati preteklost, zaceliti rane in hkrati raziskovati nove kraje, osvajati nove izkušnje ter odkrivati, kdo sploh ste in kaj v življenju pričakujete.


Bolje skrbite zase

Obstajajo dokazi, da samski bolj pridno telovadijo v primerjavi s tistimi, ki se lahko pohvalijo z razmerjem. Kot eno od njih povzema publikacija Journal of Marriage and Family, ločeni več časa, kot tisti v zvezah namenjajo vadbi, najbolj pridni pa so posamezniki, ki so vedno bili samski.

Socialna psihologinja Bella DePaulo temu dodaja, da so samske ženske bolj zdrave v primerjavi s poročenimi, so manjkrat na bolniškem dopustu in redkeje obiskujejo zdravnika.

Druga, od prve neodvisna raziskava, objavljena v časopisu Social Science & Medicine, v katero so bili vključeni moški in ženske iz devetih evropskih držav, pa je dokazala, da imajo samski praviloma nižji indeks telesne mase od poročenih in v povprečju tehtajo dva kilograma in pol manj.


Lažje ohranjate prijateljske stike

V časopisu Contexts objavljena raziskava je dokazala, da samski lažje ohranjajo prijateljstva v primerjavi s poročenimi in tistimi v zvezah. In ne samo to, lažje prav tako tvorijo nove stike ter imajo širši krog dobrih prijateljev. 

Ob tem so tesneje povezani s sorojenci, vsi ti odnosi pa pozitivno vplivajo na njihovo zdravje in počutje ter varujejo pred mentalnimi in fizičnimi boleznimi.


Boljše je vaše finančno stanje

Samski stan ima tudi finančno prednost. V eni od študiji se je tako izkazalo, da je v dolgovih 21 odstotkov samskih, 27 odstotkov tistih, ki so v zvezah brez otrok in 36 odstotkov parov z otroci. Torej niso le otroci krivi za večje izdatke, dovolj je že, da je nekdo v zvezi. Zakaj? Praviloma so samski manj materialistično naravnani od tistih v razmerju.


Bolje opravljate svoje delo

Samski so na delu bolj predani, pri njem bolj dosledni in zbrani, saj se jim ni treba obremenjevati z razmerjem in se lahko povsem posvetijo svoji karieri.

Prav tako so fleksibilnejši, lažje potujejo na službena potovanja, so lahko daljši čas odstotni in so hkrati bolj dojemljivi za različne poslovne priložnosti, ki jih izkoristijo, ne da bi se pri tem ozirali na partnerja ali celo na družino.


Pod manjšim stresom ste

Samski stan je res lahko stresen. Zlasti, če za vsako ceno hočete najti sorodno dušo. Ker to želite sami ali ker to od vas pričakuje okolica.

A tudi v zvezi pred stresom niste varni. Stalno prilagajanje, kompromisi, upoštevanje drugega, načrtovanje v dvoje, vse to in še več je del razmerja in vse to jemlje človekovo avtonomijo, kar je seveda stresno. Samskim pa je to prihranjeno.


Bolj zadovoljni ste sami s seboj

Biti samski ne pomeni vedno biti osamljen. In tisti, ki cenijo svoj čas, ga znajo dobro izkoristiti ter ga zapolniti po svoje, so zadovoljni s seboj in samozadostni. Zavedajo se namreč, da so za svojo srečo, blagostanje in uspeh odgovorni čisto sami ter vedo, kako jih doseči, ne da bi se pri tem na koga zanašali.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Dokazi, da je v postelji sebičen (in načini, kako to popraviti) ali pa Usodne navade, ki bodo uničile vajino zvezo

Priporočamo tudi: To so besede, ki moške najbolj prizadanejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)