Zaporedni orgazmi: zakaj jih nekateri lažje doživljajo od drugih

Zaporedni orgazmi so nekaterim zlahka dosegljivi, za druge so zgolj sanje, za kar obstajajo konkretni razlogi.

5.12.2018 ob 5:44

par_seksi_postelja_orgazem_spalnica_micna.jpg

Nekateri lahko seksajo in orgazme doživljajo pogosteje od drugih, kar je pogojeno z različnimi psihološkimi in biološkimi dejavniki. Nekaterim, da tudi moškim, so zaporedni orgazmi dosegljivi, drugi o njih le sanjajo. Vse te in druge s spolno izvedbo povezane razlike imajo svoje korenine. Kje se te skrivajo, pojasnjuje Insider.

Obvezna regenaracija

Čas, ki ga moški potrebuje od izliva pa do ponovnega vzburjenja se z leti podaljšuje. Kot so zapisali v publikaciji Society for Sexual Medicine, pri mlajših znaša komaj nekaj minut, pri starejših se lahko podaljša na 12, 24 ur, pri nekaterih možnost ponovne erekcije nastopi šele nekaj dni po izlivu.

A če so tu posredi leta, strokovnjaki še niso povsem natančno dognali, od kje izvirajo razlike pri moških enake starosti. Verjamejo pa, da odstopanja izhajajo iz fizične pripravljenosti in količine testosterona v telesu.

Še drugi vplivi

Prav tako veliko vlogo pri celotni zgodbi igra prolaktin. Strokovnjaki z univerze New York so namreč dokazali, da na izliv vplivajo številni nevrotransmitoji, med drugimi noradrenin, serotonin, oksitocin, vazopresin, ogljikov oksid in prolaktin.

Zlasti prolaktin je tesno povezan s spolnim zadovoljstvom, kar pomeni: več, kot ga je v telesu, krajši je čas med izlivom in ponovno erekcijo. Ravni prolaktina so najvišje med spanjem.

Zaporedne orgazme doživljajo tudi moški

Čeprav je do nedavnega veljajo prepričanje, da osebam s penisom zaporedni orgazmi niso dosegljivi, ostaja dejstvo, da jih s pomočjo določenih tehnik lahko doživljajo tudi pripadniki močnejšega spola. Je pa res, da je na to temo opravljenih le malo raziskav.

Kot tisto, iz leta 2016 povzemajo v publikaciji Journal of Sexual Medicine Reviews, so moškim zaporedni orgazmi dosegljivi. Sam pojav opisujejo kot več orgazmičnih krčev, do katerih od penetracije do izliva pride v obdobju od nekaj sekund do največ dveh minut.

Večina moških, ki okuša zaporedne orgazme, poroča o tej obliki večkratnega užitka in ga opisujejo kot vmesne vrhunce brez izliva, ki pa niso odvisni zgolj od naravnih danosti.  Mogoče jih je namreč  doseči s tako imenovano tehniko edging oziroma z odlašanjem orgazma: gre za tehniko, v kateri se seksualna stimulacija prekine tik pred izlivom, s čimer je mogoče doseči zaporedne vrhunce in ob samem izlivu izrazitejše občutke.

Drugi, sodelujoči v študiji so pojasnili, da so zaporednih orgazmov deležni ob uporabi psihostimulansov, pri skupinskem seksu, pri seksu z novo partnerko in ob pomoči spolnih igračk.

Nekateri se ponašajo z močnejšim libidom

Libido se od posameznika do posameznika razlikuje. Pri tistih z močnejšim, je čas med penetracijo in izlivom lahko tako kratek, da je njihove orgazme mogoče smatrati kot zaporedne, medtem, ko pri drugih to ni mogoče. Libido je v največji meri odvisen od starosti, zdravja, razmerja in mnogih drugih dejavnikov.

Kot pribito torej drži, da se tako moški, kot ženske v seksualnem smislu med seboj razlikujejo. Vendar je z malo vaje vedno mogoče izpolnjevati tehniko in si tako zagotoviti nepozabne in še nepoznane užitke.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 9 deklet je iskreno spregovorilo o izkušnji s trojčkom ali pa Spolnost: ženski orgazem (in skrivnosti povezane z njim)

Priporočamo tudi: 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti) in V tem delu sveta skupinski seks ni tabu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)